Робота стажиста — як польській компанії підготуватися до цього?

726
Facebook Twitter
Робота стажиста — як польській компанії підготуватися до цього?

Про що варто пам'ятати, перш ніж зважитися найняти стажиста? Яку вигоду від цього можуть отримати обидві сторони? Обговоримо це у статті.

Студенти університетів Республіки Польща прагнуть ще під час придбання кваліфікації отримати досвід роботи. Це правильна позиція, оскільки вони таким чином стають привабливішими для роботодавців. Отримати досвід можна, як за допомогою підробітку, роботи з гнучким графіком, так і вибираючи стажування або практику у компаніях/корпораціях. Стажування, хоча й не сильно добре оплачується, але дозволяє вчитися у тій компанії, яка подобається стажисту, або пропонує переваги для учня. Зауважимо, що не тільки молоді люди повинні готуватися до проходження стажування, а й компанії приділяють багато уваги розробці програм підготовки фахівців. Про що їм варто пам'ятати, перш ніж зважитися найняти стажиста? Яку вигоду від цього можуть отримати обидві сторони? Обговоримо це у статті.

Інформування команди про початок роботи стажиста

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу молодих людей на те, що стажування для роботодавців — це можливість звільнити співробітників у спекотні періоди, а також шанс знайти талановитих молодих людей, яких навчать працювати у компанії постійно. У свою чергу стажиста має приділити увагу особистим деталям. Якщо він у відділі маркетингу займається тільки архівуванням контрактів та копіюванням інформації до бази даних, ймовірність того, вдасться долучитися до професійних обов'язків, мала. Також як стажист з бухгалтерського обліку, який замість того, щоб дізнаватися про реалії бухгалтерської роботи, виступає в якості секретаря. Щоб уникнути таких ситуацій, варто проконсультуватися з приводу програми стажування з куратором або безпосереднім керівником, а наймачам чітко інформувати співробітників про роль, яку відіграватиме новий член команди. Водночас, компанії варто подбати про наступні деталі:

  • Призначення керівника практики. Він повинен бути терплячим та співпереживати, вимогливим, але також готовим пояснити очевидні проблеми стажиста.
  • Підготовка робочого місця. У стажиста має бути своє місце навіть якщо він хоче знати кілька відділів компанії. Він повинен відчувати себе потрібним, та було б важко, якби він щодня знову шукав місце та роботу. Підготовка посади та виконання різних завдань є важливими обов'язками роботодавця.
  • Привітальні гаджети. Друковані рекламні гаджети, фірмові ручки, чашки, флешки та інше — це відмінне свідоцтво того, що роботодавець добре організував стажування та може багато чого запропонувати молодому тимчасовому співробітникові. Крім того, це сприятиме іміджу компанії та розвитку бренду роботодавця.

  • Реалізація стажиста. Варто пам'ятати, що стажист — це та особа, яка ще не володіє достатніми знаннями для самостійного виконання обов'язків на рівні досвідченого працівника, який знає галузеві тонкощі або процедури. Йому доведеться всьому вчитися, а завдання роботодавця — забезпечити сприятливі умови. Керівник впровадження стажування відповідає за реалізацію, але ставлення інших співробітників та їх бажання допомогти значно полегшують цей процес.
  • Думка після стажування. Характеристика стажиста — це те, що багато роботодавців вважають незначною формальністю. Також буває, що стажист сам повинен видати висновок, під яким роботодавець буде тільки підписуватися. Однак варто витратити час, ретельно підготувавши документ та провівши коротку розмову. Практика або стажування випускників — для молодих людей, коли вони вперше вступають у контакт з ринком праці, це важливий фундамент, відправна точка, те, що дозволить показати свою прихильність. Тому інформація про його сильні сторони та ті навички, які ще необхідно розвивати у галузі, дуже цінна.

Підсумовуючи, зауважимо, що до стажування однаково відповідально повинні підходити обидві сторони-учасники, адже кожна має свою вигоду. Студенти здобувають нові навички та потенційне місце подальшого працевлаштування. Водночас роботодавці можуть таким чином не тільки полегшити роботу постійним співробітникам, переклавши на стажиста частина обов'язків, а й знайти/розкрити талант, виростивши для компанії майбутнього висококласного фахівця.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини