Робота на мікропідприємствах у Польщі — переваги та недоліки

1517
Facebook Twitter
Робота на мікропідприємствах у Польщі — переваги та недоліки

Багато іноземців відправляються до Республіки Польща з метою працевлаштування. Розберемося яким підприємствам віддають перевагу студенти польських ВНЗ та іноземці, які прибули до РП з метою працевлаштування.

Багато іноземців відправляються до Республіки Польща з метою працевлаштування та українці у цьому не є винятком. Молоді люди пішли далі та мігрують до цієї європейської держави ще до моменту працевлаштування з метою придбання якісної освіти з невеликою платою за навчальний рік. У Польщі низький рівень безробіття, але багато що залежить від сфери та регіону. Вакантні місця є як на мікропідприємствах, компаніях середнього розміру, так і у корпораціях. Варто справедливо зауважити, що далеко не всі хочуть працювати у великих корпоративних машинах, виконуючи функцію маленької ланки. Критерії класифікації підприємств припускають поділ даних підрозділів за чисельністю працівників, плинністю кадрів та балансом. Відповідно до європейських стандартів, мікропідприємства — це компанія, в якій працює менш ніж 10 осіб, а річний оборот або баланс не перевищує 2 млн. євро. Та саме таким підприємствам віддають перевагу багато студентів польських ВНЗ та іноземці, які прибули до РП з метою працевлаштування.

Як виглядає ситуація з роботою на польських мікропідприємствах?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу молодих людей на те, що крім мікро існує також поділ на малі, середні та великі підприємства.

Дивлячись на дані декількох років тому, можна зробити висновок, що робота на мікропідприємствах була не наскільки прибутковою. Дослідження економічної активності населення BAEL показало, що не так давно середня заробітна плата людей, зайнятих на таких підприємствах, складала 2145 зл. брутто. Це трохи нижче середньомісячної заробітної плати на великих підприємствах (до списку включені більші підприємства, ніж мікроорганізації), яка склала 3837 злотих брутто. П'ять років тому на мікропідприємствах працювало понад 3,44 мільйона осіб. Як ідуть справи зараз?

Мікропідприємства — зайнятість та фінанси

Згідно з даними, зібраними у рамках опитування GUS-u «Економічна активність підприємств, на яких зайнято до 9 осіб у 2019 році. Інформація про сигнали »видно, що у минулому році у Польщі діяло 2146 мікропідприємств, в яких працювало понад 4,1 мільйона осіб. Середньомісячна заробітна плата таких осіб становила 3081,1 злотого брутто.

Переваги та недоліки роботи на польських мікропідприємствах

Чи може мікропідприємець запропонувати більше, ніж власник великої корпорації? Мікрофірми мають свої плюси та мінуси. Мінусом, безумовно, є найгірша ринкова позиція, ніж у великих компаній. Такі невеликі організації маловідомі та впізнавані, тому якщо хтось піклується про такий аспект зайнятості, вибір буде частіше падати на корпорації.

Іншим недоліком може бути відсутність фахівців, відповідальних за деякі аспекти функціонування підприємств. У випадку з невеликим персоналом, часто існує правило передавати абикому не призначені обов'язки.

У разі мікропідприємств можливості розвитку зазвичай обмежені. На навчання не вистачає коштів.

Але, як і недоліки, мікропідприємства також мають свої переваги. Невелика команда дає більше можливостей познайомитися з колегами, їх навичками та слабкими сторонами. Це полегшує використання всього потенціалу команди та призначення людей для правильних завдань. У співробітників є ширші можливості для демонстрації своїх навичок, навіть якщо вони виходять за рамки тих, котрі отримані, наприклад, у результаті навчання або проходження курсів. Відсутність складних комунікаційних ланцюжків дозволяє легко та точно отримувати необхідну інформацію між колегами. У таких умовах також легше домовитися з роботодавцем про сприятливіші умови праці.

Отже, робота на мікропідприємстві є хорошим варіантом для студентів, які підшукують підробіток на час навчання, оскільки дозволить більш детально познайомитися з галуззю. Також, для деяких фахівців робота у такій організації дозволить більш стрімко розкрити свій трудовий та особистісний потенціал. Як і компанії іншого масштабу, мікрофірми мають свої позитивні та негативні аспекти, тому чи підійдуть вони Вам, потрібно виходити лише з особистих переваг.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини