Приватні ВНЗ Польщі. В чому різниця?

9121
Facebook Twitter
Приватні ВНЗ Польщі. В чому різниця?

Польща, як і інші розвинені країни, має установи вищої освіти як приватної, так і державної форми власності. Який же ВНЗ обрати: публічний чи міжнародний? Саме розгляду всіх аспектів даного питання буде присвячена ця стаття.

Якщо випускник української школи визначився з країною навчання, то пройдена лише незначна частина шляху. У разі, якщо цей вибір припав на ВНЗ в країнах Євросоюзу, то розраховуйте на відповідальну підготовку документів, але, надалі, будуть відкриті такі перспективи, якими не може похвалитися жоден вітчизняний університет. Республіка Польща, як і інші розвинені країни, має установи вищої освіти як приватної, так і державної форми власності. Також, завдяки тому, що вже з 1999 року вона стала активним учасником Болонського процесу, система освіти є стійкою та сильною, та надає навчання, яке відрізняється відмінною якістю та відповідає всім європейським стандартам. То, який же ВНЗ обрати: публічний чи міжнародний? Саме розгляду всіх аспектів даного питання буде присвячена ця стаття.

Особливості непублічних/приватних вищих навчальних закладів польської республіки

Для іноземних абітурієнтів такий тип власності ВНЗ є найбільш прийнятним варіантом, через низку переваг:

1. Вартість навчання в півтора-два рази нижче.

2. Індивідуальний підхід до кожного учня.

3. Якість на тому ж рівні, але перспективи значно ширше.

4. Можливість швидкого працевлаштування в міжнародні компанії. Приватні університети Польщі мають налагоджені контакти з іноземними фірмами, та допомагаю проходити стажування, з подальшим працевлаштуванням саме в іноземні компанії.

5. Немає потреби складати іспити (тільки в профільні ВНЗ, наприклад, театральні, медичні, музичні). Також, відсутня потреба демонструвати результати зовнішнього національного оцінювання.

6. Можливість претендувати на отримання стипендії, або індивідуальної знижки. У державних ВНЗ величезну роль для здешевлення освіти відіграє Карта Поляка, в приватних, можна взяти участь у конкурсах на завоювання гранту, та зробити навчання більш дешевим, або безкоштовним, без наявності додаткових посвідчень.

7. Приділяється особлива увага придбання практичних навичок професії.

8. Більш сильна матеріально-технічна база, оснащені, за останнім словом техніки, лабораторії.

9. Завдяки існуванню віртуальних серверів секретаріату, спрощується все система навчання.

Чим відрізняються державні заклади вищої освіти?

По-перше, значно вище плата за навчання. Так, на одну і ту ж спеціальність, наприклад, найбільш рейтинговий напрямок Інформатика, в державному Вроцлавському Політехнічному Університеті потрібно заплатити за рік навчання польською мовою 2500 євро, а в непублічному Університеті Хендльова — 1300 євро. Складніша система вступу, та, без Карти Поляка, розраховувати на пільгове навчання не варто, адже в загальному конкурсі, випускники вітчизняних шкіл, багато в чому поступаються полякам, які здають матуру. Також, не забувайте й той факт, що польська система освіти передбачає безкоштовне навчання в таких ВНЗ для резидентів країни, та влаштовує їх на роботу в першу чергу. Українцю, з дипломом державного вищого навчального закладу, буде в рази складніше влаштуватися на хороше робоче місце в польській державі. Кількість учнів в групі строго обмежена.

Різниця між польською освітньою системою та українською

Ми розглянули всі відмінності, які існують в польських університетах, в залежності від форми власності. Однією з небагатьох схожостей є однаковий перелік предметів та кількість навчальних годин, бо регламентується Міністерством Освіти. Розгляньмо, чим відрізняються наші системи освіти. На відміну від України, в РП навчальний рік поділений на два семестри, причому, навчання можна почати з будь-якого: літнього та зимового. Також, для отримання ступеня бакалавра потрібно 6-8 семестрів, в залежності від напрямку, в українських ВНЗ — це, неодмінно 4 роки. Ну і явною відмінністю, та перевагою для майбутнього магістра є можливість обрати будь-яку спеціальність, на свій розсуд, незалежно від напрямку в бакалаврському дипломі.

Підбиваючи підсумок варто зауважити, для іноземних абітурієнтів приватні освітні установи більш вигідні та перспективні. Українцям рекомендується вибирати інститути на Заході РП через те, що там зосереджені центри логістики, бізнесу та головні офіси міжнародних компаній, що сприяє швидкому працевлаштуванню. Запам'ятайте, що польські приватні вищі навчальні заклади в корені відрізняються від українських, і є найкращими ВНЗ для українських абітурієнтів. Саме в них Ви отримаєте європейський диплом, який буде котуватися в Європі та світі, а також, високо цінуватися роботодавцями в будь-якій цивілізованій країні.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини