Повний робочий день у польській компанії. Що це таке та з чого він складається?

2000
Facebook Twitter
Повний робочий день у польській компанії. Що це таке та з чого він складається?

Революція у Трудовому кодексі, розроблена Комісією з трудового права, давно та широко звучить у Республіці Польща. О подробицях дізнаєтесь прочитавши нашу статтю.

Революція у Трудовому кодексі, розроблена Комісією з трудового права, давно та широко звучить у Республіці Польща. Багато що повинно було змінитися: системи відпустки, оплата понаднормового часу роботи, правила звільнення та, нарешті, контракти. Трудовий кодекс, як було оголошено, у майбутньому замінить два окремих документи — індивідуальне та колективне трудове право. Молодим людям, які наближаються до закінчення одного з університетів цієї європейської країни варто детально розібратися з усіма нюансами, оскільки у найближчому майбутньому, якщо не вже, вони стануть активними учасниками ринку праці.

Нові правила поступово набирають чинності, але вони не такі вражаючі, як було оголошено рік тому. Норми не охоплюють, серед іншого контракти на повний та неповний робочий день, які повинні були використовуватися замість чинних форм зайнятості.

Партнером поточного трудового договору буде контракт на повний робочий день. У свою чергу, цивільно-правові контракти, тобто, у розмовній мові, сміттєвози (śmieciówki), замінять непостійні контракти.

Повний робочий день — як це відбувається на практиці?

Контракт на повний та неповний робочий день фактично є спробою обмежити підписання мандата та трудового договору у тих випадках, коли повинен бути укладений трудовий договір. Контракт з повною зайнятістю є еквівалентом традиційного трудового договору. Як було оголошено, він буде чинним протягом обмеженого періоду або протягом невизначеного часу.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, якщо виявиться, що контракт з частковою зайнятістю, який роботодавець уклав з працівником, буде містити щотижневу роботу тривалістю понад 16 годин, він автоматично стане контрактом на повний робочий день з усіма наслідками та правами працівника, що витікають з нього.

Трудовий кодекс 2019 — що змінилося?

Зміни у формі зайнятості все ще знаходяться на стадії проєкту, та поки невідомо, коли та якою мірою вони будуть внесені. Однак у 2019 році були внесені поправки до ряду положень, що стосуються як працівників, так і роботодавців. Серед іншого до акту 103, що стосується відпустки щодо навчання, додали положення про 6 вихідних дні для людей, які складають іспит, котрий підтверджує кваліфікацію за професією, або професійний іспит.

Положення, що стосуються заборони на дискримінацію, були посилені — будь-яке нерівне відношення з працівником без об'єктивних причин є дискримінацією, та особа, що піддається мобінгу (mobbingu), може вимагати компенсацію, якщо трудові відносини не були порушені. Досі розірвання контракту було умовою для пред'явлення вимог про компенсацію.

З вересня 2019 року роботодавець зобов'язаний видати довідку про роботу у день розірвання контракту (якщо з об'єктивних причин це неможливо — термін становить 7 днів), та є штрафи за недотримання термінів.

Контрактна угода — коли це буде можливо?

Згідно зі змінами у правилах, котрі оголошені вже давно, трудовий договір повинен домінувати на ринку праці у Польщі.

Правда це не означає, що такі популярні сьогодні цивільно-правові договори залишаться у минулому. Це буде прийнятно тільки у разі самостійної зайнятості.

Підсумовуючи, варто зауважити, що 2019 та 2020 роки розставлять все на свої місця, якщо мова йде про Трудовий договір, який переживає зміни у Польщі. Студентам/випускникам, молодим та досвідченим фахівцям, які бажають будувати/продовжувати кар'єру у РП, варто стежити за розвитком подій, оскільки це безпосередньо пов'язано з типами договорів, що укладатимуться між сторонами. Хоча прогнози були оптимістичніші, ніж зараз все виявляється на практиці, ще є шанс, що революція піде раніше наміченим шляхом.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини