Польська символіка. Що символізує прапор Польщі?

30789
Facebook Twitter
Польська символіка. Що символізує прапор Польщі?

Кожна країна у світі має свою унікальну та несхожу на інші національну символіку. У цій статті ми дізнаємося про те, як виглядає прапор Польщі та що означає колір/символи на польському прапорі.

Кожна країна у світі має свою унікальну та несхожу на інші національну символіку, та Республіка Польща тому не виключення. Ще з давніх часів, у держав існували своєрідні символи, які означали суверенність країни, та за якими можна було визначити, до якого народу належить людина. Під час військових дій воїни становилися під прапор, та приносили присягу.

До цього дня, прапор залишається одним з основних символів будь-якої країни, який підіймають над навчальними закладами, державними структурами, відомими будинками, на міські заходи, конференції, вибори.

У цій статті ми дізнаємося про те, як виглядає прапор Польщі та що означає колір/символи на польському прапорі.

Що означає забарвлення польського прапора?

Прапор Польщі — це дві горизонтальні рівні смужки білого та червоного кольорів, де білий означає крила орла, чистоту та благородство, а червоний символізує сонячний багряний захід, силу та стійкість. Також, на прапорі у центрі верхньої білої смужки присутній герб Польщі, який представлений у вигляді фігурного щита із зображеним орлом на ньому. Герб на прапорі почали використовувати польські військово-морські сили для того, щоб їх не плутали з прапором Міжнародного зводу сигналів, необхідного для сигналізації у морі. Форма прапора польської держави — прямокутне полотно зі співвідношенням сторін рівній пропорції 5:8.

Цікаві факти, пов'язані з прапором Польщі

  • спочатку польський прапор був весь червоного кольору із зображеним на ньому білим орлом. Далі, він видозмінювався, додавалася ще одна або дві смужки. Однак білий та червоний колір були присутні в усі часи;
  • перший раз червоний прапор Польщі з білим орлом з'явився на церемонії коронації Пшемисла II. Дивно, що у той час, щоб досягнути червоного пігменту, необхідно було висушити та перетерти личинки польської кошенілі. З цієї причини, червоний колір був дуже рідкісний, та символізував знатне походження;
  • на Олімпіаді у 2010 році відбувся невеликий казус. Польським біатлоністам видали форму, на якій був нашитий прапор Монако. Даний інцидент стався, тому що кольори прапора Польщі дуже схожі з кольорами прапора Монако. Тільки в останнього біла смуга знаходиться внизу, а червона — вгорі, та немає герба з орлом;
  • остаточно вигляд польського прапора затвердили у 1919 році.
  • офіційний день святкування польського прапора — 2 травня. Його почали відзначати з 2004 року;
  • варто звернути увагу, що існує різниця між національним та державним польськими прапорами. На державному прапорі присутній герб зі щитом та білий орел, а національний стяг не містить даного герба, обходиться біло-червоними смужками;
  • для польських громадян, білий орел воістину вважається символічним птахом. Оскільки, старовинна легенда свідчить, що одного разу князь Лях побачив білого орла, який гордо сидів над гніздом, розташованим на дереві. Там він і вирішив заснувати першу столицю Польщі, яку назвав Гнєзно;
  • на сьогодні, використання державної символіки Польщі дозволено: дипломатичним представництвам, консульським установам, офіційним резиденціям, навчальним закладам, цивільним аеропортам та літакам, міжнародним портам, морським суднам.

Підбиваючи підсумки, ми можемо відзначити, що символіка Польщі має свою дивовижну та незабутню історію. Вона завжди була ознакою свободи та незалежності для польського народу. Будь-яке осквернення польської символіки не залишиться безкарним ні для кого. Воно карається штрафом або тюремним ув'язненням від 3 до 5 років. З цієї причини, фахівці UP-STUDY рекомендують відносити з повагою до культури, символіки та традицій країни, до якої Ви приїжджаєте, як турист, студент або працівник.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини