Польща або Україна — де дешевше? Порівнюємо ціни на навчання

1038
Facebook Twitter
Польща або Україна — де дешевше? Порівнюємо ціни на навчання

Оскільки українці частіше інших для отримання європейської кваліфікації вибирають університети РП, порівняймо, де дешевше вчитися. Також, крім питання вартості обговоримо доцільність інвестицій та швидкість їх окупності.

Багато українців віддають перевагу закордонним установам вищої освіти. На це є ряд об'єктивних причин, серед яких: високий рівень навчання, можливість розвиватися не тільки після отримання диплома, але й у процесі придбання кваліфікації, комфортні умови проведення досліджень, шанс на професійне майбутнє у глобальному масштабі та, природно, справедлива ціна за рік. Щодо останнього аргументу є такі громадяни України, які говорять, що вчитися за кордоном — дорого, та й українська освіта нічим не поступається. Оскільки наші земляки частіше інших країн для отримання європейської кваліфікації вибирають університети Республіки Польща, порівняймо, де дешевше вчитися. Також, крім питання вартості обговоримо доцільність інвестицій та швидкість їх окупності.

Вартість навчання в українських освітніх структурах

Коли у нашій державі рік навчання у публічних ВНЗ обходився у 4-5 тисяч гривень, був сенс говорити, що навчання за кордоном у матеріальному плані зможуть забезпечити лише заможні батьки. Тепер ситуація змінилася, особливо зважаючи на те, що влада України розглянула несправедливість у формуванні цін на навчання для учнів платного та бюджетного відділень. На прикладі це виглядає наступним чином: рік навчання одного українця на бюджетному відділенні у публічному університеті становить для бюджету країни не менш ніж 30 тисяч гривень (1120 євро). Водночас студенти, які навчались на платному відділенні, вносили у півтора раза менше. Щоб врегулювати ситуацію з 2020 року держава поетапно підвищила плату, та перше збільшення становило 60 відсотків від вартості утримання учня-бюджетника. Як і в інших країнах, плата за навчання відрізняється у залежності від кваліфікації, престижності навчального закладу, а також напрямку досліджень. На аналогічні спеціальності вона може варіювати від 15 до 50 тисяч гривень (550-1850 євро).

У скільки обійдеться навчання в університетах Республіки Польща?

Тут багато що залежить від форми власності установи освіти. Так склалося, що навчання у державних ВНЗ, які мають багаторічну історію, обходиться у 1,5-2 рази дорожче, у порівнянні з приватними структурами. Причому останні, крім того, що навчають з доступнішою платою, для українців та інших іноземців є ще й перспективнішими. Як і в українських університетах, тут багато що залежить від спеціальності та рівня навчання, а також міста знаходження установи та її популярності. Почнемо зі столиці. Варшавська Академія фінансів та бізнесу Вістула, яка займає високі позиції у внутрішніх та міжнародних рейтингах, виставляє середню вартість року навчання у діапазоні 1100-1400 євро. При цьому ВНЗ дозволяє вибрати спеціальності, як польською, так і англійською мовою.

Вроцлавський університет бізнесу, який з кожним роком стає все популярнішим серед українців, дозволяє навчатися на топових спеціальностей з платою у 950-1300 євро на рік.

Університет банківської справи у Познані, який має велику популярність серед корінного населення, нещодавно, завдяки компанії UP-STUDY відкрив свої двері українцям. Освітній рік у цій навчальній структурі обходиться не дорожче, ніж в Україні, а саме — 1160-1300 євро.

Підсумовуючи, варто підкреслити, що ціни на навчання у Польщі та в Україні зараз практично не відрізняються. Проте, якщо торкнутися питань перспектив, то між ВНЗ цих країн лежить велика прірва. Польські студенти, попри країну походження, виходять на ринок праці ще під час навчання, з метою швидкої окупності вкладених коштів. Водночас як на українській території це не особливо має сенс. Також варто зауважити, що існує багато варіантів здешевити навчання у РП, наприклад, завоювавши грант, стипендію або ексклюзивну знижку. Якщо Ви хочете вчитися з великими надіями на майбутнє, то, зважаючи на відсутність відмінностей у платі за освітній рік, доречно вибирати якісне навчання в одному з обраних ВНЗ Польщі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини