Як отримати Карту Поляка в Україні?

8697
Facebook Twitter
Як отримати Карту Поляка в Україні?

Багато хто цікавиться можливістю отримати таке свідоцтво, як Карта Поляка. Але лиш окремі знають точно, що ж це, хто може її отримати і які плюси володіння таким документом.

Багато хто цікавиться можливістю отримати таке свідоцтво, як Карта Поляка. Але лиш окремі знають точно, що ж це, хто може її отримати і які плюси володіння таким документом. Невелика кількість інформації зумовила безліч помилкових думок.

Що таке Карта Поляка?

Вона являє собою двосторонню пластикову картку розміром 5,5×8,5 см із фотографією власника та його особовими даними: ПІБ, дата народження, громадянство, стать, а також термін дії та номер свідоцтва.Відповідно до закону, що був прийнятий 7 вересня 2007 року: Karta Polaka — документ, котрий підтверджує та засвідчує приналежність особи (громадянина однієї з країн СНД і Балтії) до польського народу. Власник такої карти має низку прав негромадянського характеру. Також хотілося б додати слова президента, Леха Качинського, котрий мав авторитет і був дуже розумним політиком: «Карта Поляка — це документ, який — хоча й не дає польського громадянства — але повертає нашим Землякам зі сходу багато прав, що їм належать. Ви зможете в нашій країні вчитися і працювати, як інші громадяни. Ви зможете приїжджати, НЕ сплачуючи за візу. Я сподіваюся, що Карта Поляка — документ, що підтверджує належність до Польського Народу, — принесе Вам задоволення.

Ви довгі роки носили білого орла в серці. Сьогодні влада Республіки Польща повертає Вам документ з орлом. Пишайтеся ним! Польща Вас чекає!»Тобто це не громадянство, не вид на проживання, не довгострокова віза, це свідоцтво, що підтверджує Вашу приналежність до польського народу.

Які ж права надає цей документ?

Є чіткий перелік тих привілеїв і прав, які ви отримуєте разом із пластиковим свідоцтвом:

  • Власник Карти Поляка має право звертатися до Посольства Польщі за довгостроковою візою й не платити за це встановлений збір, а також не подавати додаткові документи. Виходить, її можна отримати, не подаючи в Посольство ані запрошення з університету, роботи, ані договору з польським роботодавцем, інформації щодо певної суми в банку або інших документів, що засвідчують мету отримання візи.
  • Власник може легально й законно працювати на території Польщі, не отримуючи дозволу на трудову діяльність.
  • Власник має рівні з громадянами Польщі права займатися на території країни власним бізнесом.
  • Власник може безкоштовно відвідувати музеї Польщі, а також платити за проїзд в громадському транспорті на 37% менше, ніж усі інші. Він має право звернутися до медичних закладів і отримати безкоштовно медичну допомогу в екстрених ситуаціях. За наявності Карти вас не змусять платити в медичному закладі, якщо у вас із собою немає номера страхового поліса.
  • Власнику стає доступною безкоштовна освіта в Польщі на умовах, які визначені законом, але при цьому він може звертатися за стипендіями, пропонованими іноземним студентам. Тобто можна на загальних підставах, як польські громадяни, здавати іспити на безкоштовне навчання й одночасно претендувати на стипендії як іноземець.
  • Власник має право на отримання коштів, призначених на підтримку поляків за кордоном, у першочерговому порядку.

Який термін дійсності Карти Поляка?

  • Вона дійсна 10 років із дня видачі.
  • Не пізніше ніж за 3 місяці до вичерпання терміну дійсності слід подати заяву про продовження свідоцтва на наступні 10 років.
  • Документ стає недійсним у разі, коли його власник отримає польське ПМЖ або оселиться на території Польщі

Як користуватися картою?

Після того як ви отримаєте Карту Поляка, показувати її треба разом із посвідченням особи. Передавати іншим картку категорично заборонено.Так що ж потрібно зробити, які документи підготувати й куди подати, щоб отримати зазначені вище права?

Запамʼятовуємо порядок дій:

  • Документ видається польським Консульством, залежно від місця проживання громадянина України.
  • Необхідно в письмовій формі скласти заяву, де слід вказати імʼя та прізвище, дату й місце народження, громадянство, національність батьків, бабусі й діда або прадідів і прабабусь (тих, хто має польське походження).
  • До письмової заяви ви докладаєте копію дійсного документа (закордонний паспорт).

Які документи підходять для підтвердження приналежності ваших близьких до Республіки Польща: видані в Польщі посвідчення особи, свідоцтва про хрещення, атестати зі школи, свідоцтва про шлюб, військовий квиток, документи, що підтверджують депортацію або тюремне увʼязнення з інформацією про польське громадянство або ж довідка з польської організації з підтвердженням активної діяльності задля збагачення культури цієї країни.Після подачі документів консул призначає вам співбесіду. Як правило, це екзамен на знання мови, культури, історії, традицій країни. Консул може запитувати про що завгодно. Ось кілька можливих запитань:

  1. Назвіть польські Воєводства.
  2. У який бік дивиться орел на державному гербі?
  3. Коли в Польщі День Незалежності/День Конституції?
  4. Яка королівська династія Польщі?

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини