Підводні камені програм з обміну

6058
Facebook Twitter
Підводні камені програм з обміну

Чи так все гладко складається у потенційних учасників міжнародних проектів? Чи є підводні камені, про які варто знати всім студентам польських та інших установ освіти? Цю інформацію ми висвітлимо у даній статті.

Багато іноземних установ вищої освіти, пропонуючи свої послуги, однією з переваг вказують можливість прийняття участі студентів та аспірантів у програмах міжнародного обміну та інших проектах мобільності. Дійсно, розглядаючи крізь призму особистих очікувань, кожен потенційний кандидат знайде позитивні аспекти для себе. Українські студенти, які приїхали до Республіки Польща з метою придбання якісного європейського диплома в одному з виборчих університетів, вже після закінчення першого навчального року прагнуть стати частиною програми обміну та виїхати на деякий час, найчастіше — це семестр, далі за кордон, щоб таким чином помандрувати, отримати новий досвід та розширити мережу контактів. Але, чи так все гладко складається у потенційних учасників міжнародних проектів? Чи є підводні камені, про які, щоб не спіткнутися та болісно впасти, варто знати всім студентам польських та інших установ освіти? Цю інформацію ми висвітлимо у даній статті.

Чи є у програм міжнародного обміну студентами такі сторони, про які неодмінно потрібно знати учням ВНЗ?

З численних подібних проектів, популярніше інших є програма, яка фінансується коштом фонду Європейського Союзу — Erasmus+. Багато, як приватних, так і державних польських установ освіти включені до програми. Важливо відзначити, що непублічні університети часто як приємний бонус пропонують знижку на оплату того періоду, який студент проведе поза рідною Альма-матер, набуваючи закордонного досвіду. Також, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що програма Erasmus + діє на безоплатній основі, а також дозволяє отримувати стипендію. То чому ж при такому переліку переваг виникає необхідність говорити про якісь слабкі місця? Та, у зв'язку, з чим така низька конкуренція? Все просто, перше, що варто виділити — елементарний людський страх. Навіть ті студенти, які приїхали навчатися до Польщі з-за кордону, бояться

вирушати далі, переживаючи за втрату вже придбаного статусу. Багато хто розглядає поїздку крізь призму втрати корисних знайомств, відносин з колективом та викладацьким складом, навіть крізь відмінності у програмах, які можуть відбитися на успішності. Облич у страху багато, але від цього фактор не втрачає свою вагомість. Якщо говорити про ті підводні течії, які безпосередньо пов'язані з програмою обміну, тоді неодмінно виділимо наступні:

1. Мова навчання. Вибираючи країну відвідування з обміну, варто уважно стежити за тим, яка зазначена мова. Неодноразово траплялися прецеденти, коли у документах значилося, наприклад, англійська/іспанська або англійська/італійська, але за фактом повний курс викладався другою мовою. Це суттєва проблема для багатьох, тому, щоб уникнути казусів, варто ще раз все уточнити у відділі міжнародного співробітництва.

2. Підготовка та передавання супровідної документації. Після отримання підтвердження участі у проекті, не варто розслаблятися. Потрібно пильно стежити за процесом передачі документів з ВНЗ навчання до університету, котрий приймає. Буває, партнерська сторона запитує додаткові дані, а рідна установа не повідомила про це. Така невелика помилка міжнародного відділу може вартувати поїздки, тому краще проявити пильність та постійно цікавитися станом справи.

3. Розв'язання питання з місцем проживання у країні, котра приймає. Не всі партнерські ВНЗ пропонують місце у гуртожитку. Якщо потрібна оренда, необхідно завчасно розглянути ситуацію на ринку нерухомості країни, куди планується відправитися за програмою, щоб не довелося погоджуватися на неприйнятні умови.

4. Квартирне питання за місцем фактичного навчання. Багато студентів польських ВНЗ орендують житла. Варто поставити орендодавця до відома про свою відсутність та обговорити альтернативи оплати, у тому числі й комунальних платежів. Не часто, але все-таки деякі власники роблять невеликі знижки.

Отже, міжнародні обміни мають багато переваг. Говорячи про підводні камені, варто зауважити, що вони більше з'являються через страх та неуважності якоїсь з ланок. Проте, ті студенти, які зважилися на цей крок, залишилися більш, ніж задоволені результатом, набутими навичками та досвідом.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини