Огляд транспорту для студентів Польщі

1171
Facebook Twitter
Огляд транспорту для студентів Польщі

У статті ми у загальних рисах розглянемо транспорт, якому віддають перевагу студенти польських ВНЗ, а також альтернативні способи переміщення містом.

Переїжджаючи за кордон з метою придбання якісного диплома та передових знань, варто також приділити увагу вивченню деталей проживання та організації побуту. Багато випускників українських шкіл націлюються на університети Республіки Польща, щоб мати можливість не тільки отримати гарну освіту, але і шанс на перспективне працевлаштування у цій та інших країнах Європи. Природно, у побуті молоді люди щодня зіштовхуються з потребою швидкого переміщення містом, в якому відбувається навчання. Зважаючи на це, доречно вивчити транспортну систему обраного міста, типи проїзних квитків, способи їх придбання, на чому можна зекономити. У Польщі послуги переміщення міським транспортом надаються приватними компаніями, та, як показує практика, на досить високому рівні. За фактом, з міста у місто у розглянутому питанні відрізняються оператори, що надають транспорт та послуги, ціни та кількість різновидів. Тому у статті ми у загальних рисах розглянемо транспорт, якому віддають перевагу студенти польських ВНЗ, а також альтернативні способи переміщення містом.

Які види транспорту можна зустріти у великих польських містах?

Варто зауважити, що студенти Польщі, та й будь-якої іншої європейської країни, — це категорія населення, яка не є особливо вибагливою, та використовує ті ресурси, які доступні. З цієї заяви випливає, що багато хто з учнів ВНЗ використовують ті види транспорту, які доступні, попри обране місто, локацію орендного житла та розміщення ВНЗ. Розглянемо більш детально, які види транспорту мають польські міста:

  • Метро. Його можна знайти лише у найбільш густонаселених містах, серед яких: Вроцлав, Варшава, Краків та Лодзь. Як і у всіх європейських містах, на метрополітенівських станціях можна знайти інформацію щодо схем переміщення, часу прибуття найближчого потяга, та станцій, які є пересадковими пунктами та інші корисні для пасажирів дані. Графік роботи майже не відрізняється у залежності від міста: 05.00-01.00. У вихідні дні метро працює у посиленому режимі, тобто станції відкриті до 03.00.
  • Трамваї та міські автобуси. Крім того, що вони відрізняються від тих, які звикли бачити та використовувати українці комфортними салонами, наявністю кондиціонерів та повною автоматизацією системою, навіть на зупинках можна отримати масу корисної інформації. У точках очікування маршруту, на яких, до речі, строго заборонено курити та компетентні органи за цим стежать, Ви знайдете розклад та маршрути прибуття трамваїв/автобусів. Водії стежать за дотриманням часу прибуття та відправлення, для того, щоб слідувати графіку, у них створені всі умови, типу окремих дорожніх смуг та відсутність на них пробок. У салоні іноземцям буде зручно орієнтуватися, оскільки вони оснащені табло, що видає інформацію щодо поточної та наступної станції прибуття.
  • SKM — залізниця, яка має як швидкісні, так і повільні склади. Найчастіше курсують чотири вагонні електропоїзди, але є й ті, які складені з двох складів, бувши довшим засобом пересування. У залежності від часу доби інтервал може бути 6-30 хвилин.

Що стосується купівлі квитка на проїзд, то його можна придбати один на всі види транспорту. Вони продаються у спец.автоматах, у касах, тютюнових та газетних кіосках. Вартість залежить від того, який час на проїзд виділяється. До речі, студенти польських ВНЗ, які мають чинну легітимацію, можуть придбати будь-який за часом квиток (вони вважають за краще квартальний) зі знижкою у 50%.

Отже, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що студенти університетів використовують всі види транспорту, які є у місті навчання. Ті, які люблять проводити свої будні активно, орендують сітібайки на тривалий час або купують велосипед, щоб бути мобільними та підтримувати фізичну форму.

Ну й звичайно ті, які поставили собі за мету пересуватися власним авто, можуть завдяки відкладанню стипендії або грошей з підробітку за півроку, купити відмінну машину на вторинному ринку.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини