Який рівень стипендій у Польщі? Що потрібно щоб отримувати стипендію?

7158
Facebook Twitter
Який рівень стипендій у Польщі? Що потрібно щоб отримувати стипендію?

Для того, щоб отримати вищу освіту в Республіці Польща, на сьогодні, не обов'язково бути дитиною із заможної сім'ї або вундеркіндом.

Для того, щоб отримати вищу освіту в Республіці Польща, на сьогодні, не обов'язково бути дитиною із заможної сім'ї або вундеркіндом.

Досить визначитися з ВНЗ, оформити та подати відповідні документи та приступати до процесу, адже вартість навчання не перевищує витрат на Батьківщині, але от якість та можливості, що відкриваються — у десятки разів вище.

Крім цього, українці, як і інші іноземні громадяни, можуть претендувати на покриття навчальних витрат. Це можливо: в разі отримання стипендії або завоювання гранту. Що стосується грантів — особливий вид матеріальної підтримки, після отримання якого, потрібно подавати звіт про витрачені кошти. Зі стипендіями справи йдуть інакше, тому, в нарисі ми не тільки розглянемо види стипендій в польських ВНЗ, але й розміри виплат.

Різновид стипендіальних виплат в університетах Польщі

У польських установах вищої освіти, абітурієнти (як поляки, так і іноземці) можуть отримати стипендію або матеріальну допомогу, в залежності від ситуації. Розглянемо актуальні варіанти:

1. Соц.захист студентів університетів Польщі. Наприклад, учні Щецинської морської академії отримують надійний соц.захист, система якого налагоджена таким чином, що кожен абітурієнт може розраховувати не тільки на гуртожиток, а й на мат.допомогу.

2. Соціальна стипендія. Вона може бути призначена всім студентам, які знаходяться в скрутному становищі, становить 600 PLN/місяць.

3. Стипендія на проживання, котра складає 250-350 PLN/місяць.

4. Допомога на харчування — 150 PLN/місяць.

5. Академічна, яка може бути призначена на другому курсі, за підсумками успішного навчання в перший рік.

Вона незалежна від інших видів мат.допомоги та може становити від 350 до 800 PLN/місяць.

6. Спортивна, розрахована на претендентів, які відзначилися спорт.досягненнями в попередньому році на міжнародному та державному рівні. Складає вона 300-550 PLN/місяць.

7. Аматорська матеріальна виплата. Платять її роботодавці, які мають налагоджені контакти з ВНЗ. Вона досягає 900 PLN/місяць та гарантує працевлаштування. Є безоплатною та не залежить від інших видів виплат.

8. Рекомендована — 1000 PLN/місяць. Для кращих студентів конкретного напрямку, наприклад, в Щецинській академії розглядають цю виплату у напрямку мехатроніки.

9. Стипендії на стажування. Студенти з 2 по 4 курс, мають можливість виїхати в інші держави, терміном на півроку, та виплатами 300 євро/місяць.

10. Разова допомога, до 900 PLN. Можуть отримати студенти, які опинилися у важкій ситуації: летальний результат рідної людини, народження дитини, нещасний випадок.

Умови отримання стипендії в польських установах освіти

Для того, щоб претендувати на більшість перерахованих стипендіальних виплат, необхідно мати права, прирівняні до польських студентів. В такому випадку, потрібно мати польське коріння та оформити Карту Поляка. В інших випадках, наприклад, для отримання аматорської або академічної, необхідні хороші результати навчання та додаткові наукові вміння. Якщо у абітурієнта немає підстав претендувати на матеріальну допомогу, не варто засмучуватися, адже, по-перше, плата в більшості університетів посильна для будь-яких верст населення, оскільки, не вище, ніж на Батьківщині. По-друге, навчання на стаціонарі займає 4 дні на тиждень, що дозволяє влаштуватися на підробіток, тим самим покрити частину або всі навчальні витрати, ще й накопичити (все залежить від виду підробітку). Також, приватні вищі навчальні заклади пропоную знижки на навчання або гранти, які дозволяють платити лише частину вартості.

Підсумовуючи, варто підкреслити, що Республіка Польща не тільки всіляко спрощує систему, яка дозволяє легально перебувати та працювати, а й піклується про іноземних студентів, які навчаються в локальних ВНЗ. Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що студенти мають можливість отримати відразу декілька видів матеріальної допомоги, та це істотно полегшить навчання, проживання та харчування, на час отримання освіти. Крім мат.допомоги, для учнів польських університетів, є можливість підробляти, правда, для студентів всіх форм, крім стаціонару, потрібно додатковий дозвіл.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини