Як стати професором? Ієрархія академічних ступенів у Польщі

3399
Facebook Twitter
Як стати професором? Ієрархія академічних ступенів у Польщі

У даній статті ми, у свою чергу, опишемо, як стати професором та докладно розкажемо про ієрархію академічних ступенів в університетах Республіки Польща.

Професор — вищий ступінь академічного персоналу, який можна знайти у кожному університеті (українському або закордонному). Цей тип звання пов'язаний з великими досягненнями у своїй галузі, навчанням студентів та високими доходами. Однак, спосіб отримання цього освітньо-кваліфікаційного ступеня — непростий, адже йому передує завоювання інших наукових звань. З огляду на це, у даній статті ми, у свою чергу, опишемо, як стати професором та докладно розкажемо про ієрархію академічних ступенів в університетах Республіки Польща.

Як стати професором? Поради для майбутніх наукових співробітників

Перш за все, необхідно почати з навчання в університеті. Найкраще вибирати освітню структуру, викладацький склад якої включає фахівців різної кваліфікації, бажано з міжнародним досвідом роботи. Тоді, вже працюючи аспірантом, з'явиться можливість отримати кураторство від високопрофесійних колег. Коли Ви стаєте студентом, доводиться долати кар'єрний шлях, який передбачає отримання значної кількості кваліфікацій. Ієрархія академічних ступенів починається зі ступеня бакалавра та закінчується вищезгаданим професором. На кожному етапі потрібно написання та захист своєї дипломної дисертації.

Вищі наукові ступені, яких можна досягти в університетах Польщі

Термін «професор» використовується у різних ситуаціях. На шляху Вашої освіти, можете зустріти його у середній школі та технікумі, де іноді так звертаються до вчителів. Це також почесне звання, яке надається працівникам початкових, середніх та вищих шкіл за видатні досягнення у навчанні та вихованні учнів.

У разі університетів, звання професора з'являється у двох ситуаціях. Щоб отримати його, необхідно заздалегідь пройти рівень доктора хабілітації. Сам ступінь присуджується Президентом Республіки Польща після перевірки заяви від конкретного університету Комісією за ступенями та званнями. Очевидно, ступінь присуджується за видатні дидактичні та наукові досягнення в університеті або науково-дослідному інституті.

Вищий академічний ступінь присуджується у Польщі на все життя. Після присвоєння звання професора президентом, в одержувача є можливість підвищити свій рівень в університеті, де він працює. У подібній ситуації, є ще такі звання, як «доцент», «повний професор», «запрошений професор».

Академічна кар'єра студентів польських університетів

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу читачів на те, що з огляду на останніх реформ освіти, які відбулися з подачі міністра Ярослава Говіна, багато учнів польських освітніх структур, які прийняли рішення розвиватися в академічному напрямі, переглянули своє рішення щодо імміграції за кордон для досягнення даної мети. Вже сьогодні, завдяки тому, що держава та різні програми зацікавлюють аспірантів та інших наукових співробітників розвиватися у стінах рідного ВНЗ та країни, відсоток відтоку польських науковців зменшується. Також, що не менш важливо, як під час навчання на бакалавраті та магістратурі, так і після досягнення зазначених кваліфікацій, при продовженні навчання та викладацькій діяльності, можна скористатися програмами міжнародного обміну, що подарує безцінний досвід та багато позитивних аспектів при написанні наукової роботи.

Підсумовуючи, підкреслимо, що на шляху до звання професора польського університету потрібно подолати чимало ступенів, але воно того варте. Власна науково-дослідна робота, яка здатна проектуватися на реальні ситуації, принесе не тільки заповітне звання, а й моральне задоволення. Хоча на Батьківщині не так високо цінують звання професора, поспішаємо запевнити Вас, що в європейському суспільстві, крім пошани, дана кваліфікація принесе ще й хороший, стабільний дохід.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини