Як грамотно управляти фінансами в університеті? Вивчіть деякі правила та прийоми

1036
Facebook Twitter
Як грамотно управляти фінансами в університеті? Вивчіть деякі правила та прийоми

Здатність розпоряджатися грошима важлива, незалежно від того, чи має «новачок» обмежені кошти і чи повинен він повністю утримувати себе. Експерти UP-STUDY підготували поради людям, які вступають в світ фінансів.

В університетах Республіки Польща, студентами яких часто стають українці, навчання починається у жовтні. Для багатьох людей цей момент пов'язаний з кроком у доросле життя — незалежним фінансовим управлінням. Навіть якщо потенційний студент отримав фінансову освіту вдома або у молодому віці у школі, навчання є лише «реальним» тестом, наприклад, перевіркою того, чи може він контролювати сімейний бюджет та чи знає, як заощадити. Здатність розпоряджатися грошима важлива, попри те, чи має «новачок» обмежені кошти та чи повинен він повністю утримувати себе, працювати та претендувати на стипендії, чи знаходиться він у хорошому фінансовому становищі та отримує підтримку сім'ї. Вироблення правильних звичок у цьому питанні не тільки корисне, а й необхідне на пізніших етапах життя. Це перевірений спосіб уникнути фінансових проблем у майбутньому, наприклад, попадання у борги. Експерти UP-STUDY підготували поради людям, які вступають у «дорослий» світ фінансів.

Вартість початку навчання у польському ВНЗ

Хоча вищу освіту у Польщі доступна, навчання має на увазі витрати, особливо на початку. Людям, які вирішили почати навчання поза сімейним будинком важче. Вартість оренди куточка, будь то квартира кімната, або оплата місця у гуртожитку — витрачає більшість студентських засобів. Додайте до цього витрати на щоденне обслуговування, такі як покупка їжі або оплата за транспорт. Художні або спеціалізовані дослідження завжди поглинають додаткові кошти, які слід пам'ятати. На жаль, люди, які починають освіту у віці 19-20 років, перебувають у гіршому фінансовому становищі, ніж їхні старші колеги. Відсутність досвіду роботи на ринку праці означає, що вони не можуть розраховувати на стабільну зайнятість на умовах повного дня на основі трудового договору. У свою чергу, це означає, що у них небагато шансів заробити гроші. А проте, багато учнів польських ВНЗ можуть розраховувати на фінансову підтримку з дому, тому варто вивчити кілька трюків, завдяки яким вдасться витрачати менше з кишені студента.

З чого почати шлях економії польського студента?

Збереження є ключем. Студент з обмеженими засобами та багатьма витратами не може заощадити. Це можливо навіть при невеликому бюджеті, варто виробити звичку збереження. Як це зробити, з чого почати? Спочатку варто визначити мету економії. Вона буде мотивувати чинити правильно. Кожна мета може бути стимулом для Вас, щоб заощадити гроші. Річ не у тому, щоб змушувати себе економити та відмовляти у задоволеннях, а у тому, щоб «кинути щось у скарбничку». Починайте з невеликих сум, та якщо Ви будете наполегливими у рішенні, через час вони дадуть чималі заощадження.

Також варто використовувати програми лояльності, пропоновані банками постійним клієнтам. Наприклад — при частих онлайн-транзакціях або карткових платежах можна уникнути комісійних зборів або отримати бонуси у вигляді знижок у магазинах або у кінотеатрах. Студенти повинні шукати можливості знизити щомісячні рахунки.

Підсумовуючи, зауважимо, що варто подружитися з темою знижок для студентів. У багатьох польських містах є програми, присвячені студентам, до яких залучені компанії та установи. Використовуючи їх, вдасться заощадити, як на покупках, так і отримати знижку у ресторані, театрі чи медичній установі. Коли мова йде про мережевих або книжкових магазинах, варто пам'ятати про використання карт лояльності, які можуть надавати знижки. Якщо є можливість, можна знайти підробіток, який не тільки дозволить поліпшити матеріальне становище, а й отримати досвід роботи.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини