Дослідження якості повітря у кампусі PWR у Вроцлаві

6310
Facebook Twitter
Дослідження якості повітря у кампусі PWR у Вроцлаві

Вроцлавський політехнічний університет запустив мережу датчиків для оцінки якості повітря у своєму кампусі. Що з цього вийшло читайте в нашій статті.

Вроцлавський політехнічний університет запустив мережу датчиків для оцінки якості повітря у своєму кампусі. Зібрану інформацію можуть використовувати не тільки співробітники та студенти, а й жителі Вроцлава. Це єдина установка такого типу у Республіці Польща.

Як з'явилася ідея створення мережі, що вимірює якість повітря у столиці Силезії?

Ідея створення вимірювальної мережі у Вроцлаві з'явилася кілька років тому. Активісти хотіли, перш за все, звузити число датчиків та сфокусувати їх на обраній області, якою став кампус Вроцлавського технологічного університету на Грюнвальдській (Grunwald) площі. Професор Ізабела Сувка з факультету інженерної екології, WUT, керівник та координатор всього проекту підкреслила, що створення мережі також є результатом дискусій та рекомендацій, які з'явилися після торішньої серії дебатів «Вроцлав у смогу», організованих вищевказаним університетом.

Основною метою проекту є вимір концентрацій та аналіз забруднювачів, відповідальних за так званий смог, у кампусі PWR, але також бажання розробити датчики, які будуть надійно визначати якість повітря. Під час випробувань тестувався також вплив будівництва, сили та напрямку вітру та міської зелені, зосередженої на невеликій закритій зоні для руху повітря.

Мережа, запущена вроцлавськими вченими, тепер складається з вісімнадцяти датчиків, у підсумку їх буде двадцять. Вони були розташовані у кампусі на пл. Грюнвальдській, а також у кампусах на вул. Длуга, вул. Пруса, у Геоцентрумі на вул. Гроблі та у студентському житловому комплексі на вул. Віттіг.

Обладнання, що використовується у проекті, складається з інноваційних оптичних датчиків, в яких вимір включає вивчення інтенсивності світла, відбитого від часток, що містяться у повітрі. На основі цих даних обчислюється миттєве значення концентрації пилу у повітрі та у певний час, потім ці дані усереднюються, та створюється показник, який можна спостерігати на веб-сайті.

Які переваги варто виділити?

Важливою перевагою оптичних датчиків є той факт, що інформація про стан повітря може надаватися через короткі проміжки часу. Сайт оновлюється кожні 15 хвилин, але цей період може бути скорочений з метою тестування. Більш того, за принципом тренда, вчені можуть передбачити, якою буде якість повітря у майбутньому.

Дані, зібрані з усіх датчиків, акумулюються бездротовим способом та збираються на сервері. Вони мають модульну конструкцію, що означає, що у майбутньому всі охочі можуть підключати до них більше елементів. Це перша мережа такого типу, запущена в області університету у Польщі.

Проект здійснюється проф. Ізабелою Шувкою (Факультет інженерної екології, WUT), доктором наук Мареком Бадур (факультет інженерної екології, WUT), доктором наук Петром Батогом (випускник технологічного університету, які займаються створенням

інтелектуальних вимірювальних систем для оцінки якості повітря), Петром Шиманським (факультет комп'ютерних наук та управління, PWr) та Лукашем Домбровським (факультет інженерної екології, WUT).

Підбиваючи підсумки, фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що Польща, як європейська країна, котра динамічно розвивається, має деякі проблеми зі шкідливими викидами. Та як частина Європи та держава, що піклується про майбутнє своїх жителів та світу у цілому, вона з допомогою вчених різних університетів, шукає варіанти, які б допомогли вирішити даний аспект. Проект, котрий ми представили для огляду, не є першим в Європі, але він важливий як для столиці Силезії — Вроцлава, так і в якості прикладу для інших регіонів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини