Чи складно вчитися в Польщі? Чи є різниця?

9658
Facebook Twitter
Чи складно вчитися в Польщі? Чи є різниця?

Ми розглянемо всі тонкощі освіти за кордоном, а також визначимо ВНЗ, в яких найбільш комфортно навчатися українським громадянам.

Коли Ви обираєте здобуття вищої освіти за кордоном, відразу виникає безліч супровідних питань, через те, що системи освіти різних держав можуть суттєво відрізнятися. Але, зважаючи на те, що Республіка Польща приєдналася до Болонського процесу ще в 1999 році, відмінностей майже немає від систем інших Європейських країн. Хоча через те, що Україна розпочала впровадження Болонської системи значно пізніше, то є деякі нюанси, які необхідно знати абітурієнтам, котрі вступили в установи вищої освіти Польщі, чому і буде присвячена ця стаття. Ми розглянемо всі тонкощі освіти за кордоном, а також визначимо ВНЗ, в яких найбільш комфортно навчатися українським громадянам.

Система освіти Польщі

Як вже раніше було помічено, різниці між процесом навчання в польських вищих навчальних закладах, та інших, європейських — немає. На даний момент, на території відповідної країни діє до 470-ти установ вищої освіти, 340 з яких приватного типу. Незалежно від форми власності, перелік предметів на спеціальностях однаковий тому, що регламентований Міністерством Освіти. Сьогодні, як і в попередні майже двадцять років, освітній процес передбачає три ступені. Розглянемо більш детально:

1. Перша — це бакалаврат. Можуть претендувати на отримання громадяни з атестатом про повну загальну середню освіту. Тривалість навчання залежить від обраного напрямку досліджень 3-4 роки (від шести до восьми семестрів). Закінченням є отримання диплома відповідного кваліфікаційного рівня (інженера або бакалавра), та передбачає набір студентом не менше ста вісімдесяти кредитів ECTS.

2. Друга — магістратура та спеціалітет. Для отримання диплома магістра необхідно пройти курс навчання протягом 1.5-2 років, набрати не менше дев'яноста кредитів, та захистити дипломну роботу. Спеціалітет триває 10-12 семестрів, від 270-ти кредитів, та відрізняється безперервністю та неподільністю двох попередній розглянутих ступенів.

3. Третя — докторантура та післядипломна освіта. Для отримання ступеня доктора наук необхідно відучитися вісім семестрів, можуть вступати тільки особи, з дипломом магістра (або його еквівалентом). Завершенням процесу є складання іспитів та захист докторської роботи. Післядипломна освіта передбачає отримання другої вищої освіти, або підвищення рівня кваліфікації. Цей ступінь є обов'язково платний, винятком можуть бути лише дотації від Європейського Союзу.

Відмінностями від української системи можна виділити те, що, закінчуючи будь-який польський ВНЗ, Ви будете мати європейський якісний диплом, який визнається Європою, США та Канадою, а також можливість вступати не тільки влітку, а й з зимового семестру.

Як обрати ВНЗ для українського абітурієнта?

Українським абітурієнтам краще всього віддати перевагу університетам на заході польської держави, або в столиці. Це пов'язано з тим, що на заходні міста близькі до інших розвинених країн, там зосереджені центри логістики та бізнесу, є реальна можливість іммігрувати на роботу, наприклад, до Німеччини, та влаштується на роботу в міжнародну компанію. Також, варто обирати приватні вищі навчальні заклади, адже державні університети просувають польських випускників, та забезпечують їх роботою в рідній країні, а недержавні — налагоджують контакти з іноземними роботодавцями, та допомагають українцям влаштується на високооплачувані посади за кордоном. ВНЗ для українських абітурієнтів:

  1. Вроцлавський Університет Бізнесу.
  2. Академія Фінансів і Бізнесу Вістула.
  3. Університет Банківської Справи у Вроцлаві.
  4. Академія Громадських Наук у Варшаві.
  5. Університет Банківської Справи в Познані.

Отже, завдяки тому, що і Україна, й Республіка Польща, кожна свого часу, підписали Болонську декларацію, суттєвої різниці в навчанні немає. Але, є величезна відмінність в дипломі та перспективах. Польські університети видають якісний європейський диплом, визнаних у світі, на що українські, практично, не здатні. Закінчуючи іноземний ВНЗ, можна працевлаштуватися в країні навчання, інших державах ЄС, або повернутися на батьківщину. До того ж, вартість навчання, майже, не відрізняється, а зважаючи на той факт, що українцям можна претендувати на бюджетне місце, або виграти грант, то вибір очевидний.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини