Чи можуть люди з інвалідністю отримати освіту у Польщі?

8150
Facebook Twitter
Чи можуть люди з інвалідністю отримати освіту у Польщі?

Дана стаття буде цікава, у першу чергу, для людей з інвалідністю, оскільки ми розповімо на прикладі польського населення, як можна здобути вищу освіту цій категорії населення.

Якісна вища освіта — це запорука успіху у побудові кар'єри. Керуючись цим твердженням, наші співвітчизники, та значна кількість абітурієнтів з країн СНД, відправляються до Республіки Польща та деяких інших індустріально розвинених країн, щоб отримати передові знання, затребувану професію та відкрити великі перспективи для реалізації потенціалу. Але, як йдуть справи у молодих людей, які фізично обмежені? Дана стаття буде цікава, у першу чергу, для людей з інвалідністю з Польщі, України, країн СНД та інших держав, оскільки ми розповімо на прикладі польського населення, як можна здобути вищу освіту цій категорії населення.

Як поляки з фізично обмеженими можливостями отримують вищу освіту?

У Польщі налічується близько 5 мільйонів інвалідів, з яких, за даними Центрального статистичного управління, 132 000 чоловік отримують освіту, до цієї цифри входять як учні шкіл, так і студенти установ вищої освіти. Європейський медичний огляд останніх років, у свою чергу, показав, що у Польщі налічується 7,7 мільйона чоловік з обмеженими фізичними можливостями, тобто 20% від усього населення.

На жаль, вони мають обмежений доступ до навчальних матеріалів, якщо враховувати тільки друковані тексти. Адже, часто, не дуже зручно користуватися бібліотекою, далеко не всі здатні приходити на лекції або академічні практичні заняття. Для людей з обмеженими можливостями, у такому випадку, велику користь надають цифрові засоби масової інформації. Комп'ютер та вихід в Інтернет може використовуватися ними як:

  • необмежене джерело інформації;
  • центр моделювання;
  • спосіб зв'язку з іншими людьми та можливість познайомитися з однодумцями;
  • помічник у підвищенні власної самооцінки, завдяки можливості створення профілю в Інтернеті;
  • інструмент навчання додатковим навичкам;
  • інструмент для вираження — в основному, включаючи редакційну та графічну роботу.

Сучасні технології означають, що процес навчання людей з різними порушеннями може бути більш ефективним, оскільки немає ніяких фізичних перешкод для доступу до інформації в Інтернеті. Наприклад, люди з інвалідністю по мобільності можуть отримати академічні та професійні звання без необхідності залишати будинок. Інтернет та сучасне програмне забезпечення також дозволяють сліпим людям мати доступ до документів, що зберігаються у традиційній формі — все, що потрібно зробити, це використовувати відповідні текстові конвертери для їх читання.

Форми навчання, на яких можуть навчатися люди з інвалідністю?

У Республіці Польща, громадяни з інвалідністю (як резиденти країни, так і іноземці), теоретично можуть вчитися на всіх можливих формах навчання: стаціонар, заочне, вечірнє та дистанційне відділення. За фактом, все залежить від конкретного випадку, але, в основному, це заочне відділення та онлайн освіта. Щодо останньої, варто зауважити, що з 2019 будуть введені зміни, котрі збільшать час, який студент зобов'язаний буде проводити у стінах Альма-матер.

Підбиваючи підсумки, фахівці центру польської освіти UP-STUDY хотіли б підкреслити, що всі люди, які мають бажання здобути вищу освіту у Польщі, на сьогодні, мають подібну можливість, попри національність, матеріальний достаток та інші особливості. Як показує практика, люди з інвалідністю можуть нормально навчатися на різних відділеннях.

Значну підтримку на цьому терені студентам з обмеженими можливостями надають цифрові засоби масової інформації. У всьому іншому, якщо є охота отримати професію та досягти висот у побудові кар'єри, навіть фізична обмеженість не може стати перешкодою.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини