Журналістика. Огляд і рейтинг спеціальності

14762
Facebook Twitter
Журналістика. Огляд і рейтинг спеціальності

Якщо Ви зацікавлені в даній професії, як в справі всього Вашого життя, то ця стаття саме для Вас. Тому, що в ній ми дамо відповіді на питання, які стосуються навчання, специфіки, та перспектив спеціальності журналістика.


Професія журналіста досить серйозна та відповідальна справа, але насичена цікавими подіями та людьми. Даний вид діяльності підходить особам, які вміють знаходити спільну мову з будь-якою людиною, відповідально ставляться до доручень, люблять перебувати в гущі подій, та аналізувати ситуацію навколо, вміють витримати фізичні та емоційні перевантаження. Кожен представник цього ремесла повинен мати здатність об'єктивно оцінювати те, що відбувається та правильно доносити інформацію до аудиторії. Стандартний робочий день журналіста, найчастіше, проходить в русі: на заходах, міських подіях та місцях надзвичайних ситуацій, а вже в офісі — йде технічна підготовка матеріалу до публікації, або ефіру. Якщо Ви зацікавлені в даній професії, як в справі всього Вашого життя, то ця стаття саме для Вас. Тому, що в ній ми дамо відповіді на питання, які стосуються навчання, специфіки, та перспектив спеціальності журналістика.

Можливості, які відкриває професія журналіста

Ось основні перспективи даної спеціальності:

1. Хороша заробітна плата. Особливо цінується праця журналіста в європейських країнах. Дохід журналіста залежить від його досвіду, тематики, в якій він пише, та його популярності. Тому, кар'єру в цьому ремеслі починають з позаштатного кореспондента для напрацювання досвіду та ім'я, а потім, пропозиції від роботодавців на високооплачувані та престижні посади будуть самі Вам надходити.

2. Досить високий рейтинг попиту професії. На даний момент, він складає 65%. З цієї причини, випускникам факультету журналістики нема про що турбуватися. Після закінчення навчання в польському ВНЗ, студенти точно не залишаться без роботи в даній сфері.

3. Різноплановість. Великий вибір напрямів цієї професії дозволить визначитися з відповідним профілем для роботи, та побудувати успішну кар'єру журналіста.

4. Можливість відкрити свій власний бізнес. Наприклад, інтернет портал/сайт, власний журнал/газета, телеканал або передачу.

Специфіка і спеціальності професії журналіста

На даний час, журналістика — це не тільки мовлення новин в соціальні маси, а й реклама, PR, маркетинг, та інші сфери соціальних комунікацій. Для того, щоб працювати журналістом — недостатньо бути тільки творчою особистістю, необхідно бути зразком для наслідування, активним, товариським, авторитетним, мати сили сформувати громадську думку. Журналіст повинен бути готовий постійно пізнавати всі нововведення сучасного світу, оскільки вони тісно пов'язані з його професією. Випускник факультету журналістика зможе розглядати такі вакансії як: кореспондент, репортер, провідний теле- і радіопрограм, редактор, головний редактор, коректор, копірайтер, прес-секретар, PR-менеджер, маркетолог, рекламщик.

Вибір необхідної спеціальності залежить від Ваших уподобань та інтересів, які стосуються подальшого роду діяльності. Нижче представлений весь перелік предметів, які пропонують кращі ВНЗ польської держави:— газетно-журнальне редагування;— електронні видання і веб-дизайн;— міжнародна журналістика;— соціально-політична журналістика;— реклама і зв'язки з громадськістю;— масова комунікація;— прикладні соціально-комунікаційні технології;— стилістика;— лінгвістика;— медіа-психологія;— міжкультурні комунікації;— аудіовізуальні комунікації;— веб дизайн;— ЗМІ і PR;— маркетинг.

Де навчитися журналістиці в Польщі?

Для того, щоб здійснилася Ваша мрія — стати журналістом, Вам доведеться закінчити відповідний університет за фахом журналістики. Перевагою отримання вищої освіти в Польщі є європейський диплом, який видається після закінчення ВНЗ і котується в усіх країнах Європи. Тому, ця можливість зробить Вас конкурентоспроможними на ринку праці не тільки у себе на батьківщині, а й на території Європейських країн. Факультет журналістики майже завжди є в гуманітарних університетах. Розглянемо одні з провідних акредитованих вищих навчальних закладів Польщі, які мають високий рівень освіти, та факультет журналістики:

1. Академія Суспільних наук — 1300 євро.

2. Університет Гуманітарних наук — 1750 євро.

3. Академія фінансів та бізнесу Вістула — 1200 євро (навчання англійською 2500 євро).

Підбиваючи підсумки, ми можемо сказати, що професія журналіста не легка, як це може здатися на перший погляд, але досить насичена та цікава сфера діяльності. Також, спеціальність журналістика передбачає не тільки спілкування з людьми, а й логічне викладення, досконалу перевірку та швидку обробку інформації. Крім того, якщо журналіст на початку кар'єри зуміє добре зарекомендувати себе в цій сфері, то рівень зарплати та підвищення, не змусить себе довго чекати. Як кажуть самі фахівці цієї справи: «Журналіст — це не професія, а покликання». Тому, якщо Ви відчуваєте, що журналістика — це покликання всього Вашого життя, то, ласкаво просимо до престижних університетів Польщі та світу мас-медіа.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини