Жінки в ІТ-індустрії у Польщі та у світі

1292
Facebook Twitter
Жінки в ІТ-індустрії у Польщі та у світі

Чому так мало жінок кодує та управляє? Як компанії можуть підтримати розвиток жінок в IT? Обговоримо питання у статті.

Хоча популярність професії програміста серед жінок зростає, вони все ще становлять невеликий відсоток розробників програмного забезпечення. Леді частіше, ніж чоловіки, зайняті на посадах IT підтримки, ніж на технічних. Чому так мало жінок кодує та управляє? Як компанії можуть підтримати розвиток жінок в IT? Обговоримо питання у статті.

Жінки в IT — рівне ставлення?

Чи правда, що сексизм заважає жінкам розвиватися в IT-індустрії? Згідно з Трудовим кодексом, працівники не повинні піддаватися дискримінації. Це означає, що всіх потрібно сприймати однаково відповідно до якості покладених на них завдань. Стать працівника не має значення, попри галузь та те, що є індустрії, в яких домінують чоловіки, наприклад, IT.

Цей підхід, хоча й поширений серед менеджерів та директорів команди, не завжди дотримується всіма членами організації. На жаль, ще існують компанії, де жінки не сприймаються серйозно або їх робота піддається додатковій оцінці. Не кажучи вже про сексистські жарти.

Думки багатьох жінок в ІТ-індустрії представляють два крайніх підходу до програмістів або тестувальників програмного забезпечення: з одного боку, їм не дозволяють «серйозніші» завдання, а з іншого, трапляється, що жінка стає настільки залученою до команди, що її члени забувають, що мають справу з жінкою. Така поведінка турбує жінок, та, оскільки її важко змінити (особливо без підтримки організації), трапляється, що жінки вважають за краще кинути роботу в ІТ-індустрії та зайнятися чимось іншим.

Успішні жінки в IT — кодер якості роботи

Жінки у розвитку кращі або гірші за чоловіків? Відповідно до одного з експериментів, проведених у GitHub (популярному сховищу для програмістів), код, написаний жінками, оцінюється так само добре (або навіть краще), як і код, написаний чоловіками.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що у рамках експерименту код, створений жінками, досяг рівня прийнятності 78,6%, а написаний чоловіками — 74,6%. Однак це сталося тільки тоді, коли оцінювач не бачив, якої статі був творець програми. Дослідники відзначили в експерименті, що жінки здійснювали менше проєктів одночасно, можливо, тому у них був високий рівень прийняття коду. Ця гіпотеза вимагає вивчення.

Мама, котра кодує, повинна бути у курсі

ІТ-індустрія ставить завдання ще одного рівня, з яким багатьом жінкам важко впоратися. Це необхідність постійного навчання та бути у курсі. Водночас як жінка, що працює, наприклад, у сфері продажів або маркетингу, після перерви, пов'язаної з декретною відпусткою або відпусткою з догляду за дитиною, після декількох днів навчання та прямуванням тенденціями може приступити до обов'язків, програміст, який робить перерву, не зможе швидко увійти до команди. Може виявитися, що організація працює на іншій основі або системі. Тому мати, яка хоче зробити кар'єру у сфері ІТ, повинна бути готова до того, що вона повинна буде подбати про оновлення знань й під час тривалої відпустки.

IT жінки — що вони роблять?

У Польщі ще мало адміністраторів жінок, водночас як в інших європейських країнах інтерес до області вище. Можливо, причина криється у високому бар'єрі для вступу до професії. Проте, положення жінок у технологічній галузі змінюється. Це викликано дефіцитом ІТ-фахівців на ринку. До речі, зазначимо, що отримати одну з професій ІТ, у таких ВНЗ, як Академія Вістула, Західнопоморський університет бізнесу або Академія суспільних наук, можна зі справедливою ​​платою за навчальний рік та за передовими методиками викладання.

Отже, пройде багато часу, перш ніж ми побачимо більше число жінок в ІТ. На даний момент, крім освіти, необхідні курси з програмування, присвячені жінкам, щоб подолати забобони. Компанії, які завдяки однаковому відношенню до жінок та чоловіків та сприянню відсутності стереотипного сприйняття жінок у сфері ІТ сприяють ослабленню страхів, та допомагають популяризації професії серед них.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини