Як повинна виглядати BA-дисертація, якщо Ви студент одного з польських університетів?

1228
Facebook Twitter
Як повинна виглядати BA-дисертація, якщо Ви студент одного з польських університетів?

Важливу роль відіграє побудова дипломної/магістерської роботи — варто це знати, тому ми підготували статтю, в якій Ви побачите, як повинні виглядати тези бакалавра.

Кожен етап навчання закінчується написанням дипломної роботи. Ми не говоримо про сесії, як завершення навчального півріччя, а саме про ті етапи, які є передвісником присвоєння освітньо-кваліфікаційного рівня. Як і в інших країнах, у Республіці Польщі, для того, щоб отримати свідоцтво про закінчення вищої освіти, необхідно написати дипломну/магістерську роботу. На жаль, створення власного наукового тексту не такий простий процес та вимагає дотримання правил, встановлених інститутом. Тут важливу роль відіграє побудова публікацій — варто це знати, тому ми підготували статтю, в якій Ви побачите, як повинні виглядати тези бакалавра.

Який вигляд повинна мати робота бакалавра?

Робота бакалавр (дипломна) зазвичай є першим науковим текстом кожного студента. Перед тим, як почати писати, фахівці центру польської освіти UP-STUDY рекомендують познайомитися з усією структурою, щоб полегшити виконання завдання. Варто зауважити, що завдяки специфіці навчання у польських університетах, яке акцентує увагу на практичній стороні професії, подібна робота містить не тільки теоретичні аспекти, але цілком може мати реальне застосування. Нижче ми представляємо, як повинен будуватися цей тип проєкту.

Зразок бакалаврату — структура

  1. Титульна сторінка — це перша сторінка всієї роботи. Вона повинна включати інформацію, таку як назва університету та факультету, номер Вашого індексу, ім'я та прізвище автора, назва дипломної роботи, місто та рік написання, а також ім'я наукового керівника.
  2. Резюме (анотація) — короткий виклад змісту дипломної роботи. Зазвичай це кілька речень, в яких згадуються мета дослідження, метод дослідження, а також короткі результати та висновки.
  3. Бібліографічний опис дипломної роботи — зазвичай знаходиться на тій же сторінці, що і анотація. Він містить інформацію про автора, наукового керівника, назву, кількість сторінок проєкту.
  4. Ключові слова (глосарій) — слова, які автор найбільше асоціює з темою дипломної роботи. Вони потрібні, тому що пізніше вони будуть використовуватися для пошуку проєкту в архівах університету.
  5. Зміст — окрема сторінка, на якій вказані заголовки глав та підзаголовки, а також номери сторінок, до яких вони належать.
  6. Основний текст — зміст роботи розділений на глави. У рамках цього також різниться вступ та закінчення.
  7. Ілюстрації, таблиці та інші додаткові матеріали.
  8. Список таблиць, ілюстрацій та інше — кожна цифра повинна мати свій номер у роботі, тому що наприкінці Ви повинні скласти список, що показує у свою чергу всі графіки, які знаходяться у тексті.
  9. Посилання — при написанні дисертації обов'язкове використання різних наукових джерел, які повинні бути описані. Якщо Ви не можете зробити це, перегляньте завчасно додаткові джерела або порадьтеся з науковим керівником.
  10. Бібліографія додатків — на додаток до посилань, список всіх використовуваних джерел має бути наприкінці роботи на окремій сторінці.
  11. Індекс імен, дат та інше — деякі університети вимагають, щоб принаймні один індекс був включений у кінці дипломної роботи. Найпростіший спосіб — скласти список імен, які з'явилися у Вашому основному тексті.

Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що деякі університети Польщі вимагають, щоб титульна сторінка, анотація, бібліографічний опис та ключові слова також були перекладені англійською мовою.

Отже, створення дипломної роботи — трудомісткий процес, та надана інформація є лише невеликою частиною знань, які Вам потрібно мати при написанні. Також варто звернути увагу на інші аспекти, наприклад, як написати введення до диплома бакалавра та які правила редагування тексту. Після здачі повної роботи на перевірку та її допуску до захисту, подбайте про план своєї доповіді, тоді все пройде без сучка та задирки.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини