Як отримати іноземцю посвідчення водія в Польщі?

5090
Facebook Twitter
Як отримати іноземцю посвідчення водія в Польщі?

Стаття буде цікавою для тих, хто хоче отримати заповітне водійське посвідчення вперше на території Польщі без польського паспорта, але не знає, з чого почати даний процес.

Практично у кожної людини в житті виникає такий момент, коли вона розуміє, що хоче придбати автомобіль, але для цього необхідно обов'язково отримати водійське посвідчення.

Дуже часто наші студенти приїжджають до Польщі на навчання і в них одразу виникає бажання отримати водійські права та їздити до університету власним автомобілем. Але будучи в Польщі не завжди зрозумілим є процес отримання водійського посвідчення й одразу виникає питання з чого почати отримання водійських прав в Польщі.

Тому, якщо Ви прийняли рішення отримати водійські права, то обов'язково ознайомтеся з нашою покроковою рекомендацією по його отриманню.

1. Посвідка на проживання в Польщі

Перше, що потрібно зробити, для отримання водійського посвідчення – отримати посвідку на проживання в Польщі: Karta pobytu czasowego, або Karta stałego pobytu. Якщо ж Ви маєте карту поляка (Karta polaka), то Ви теж можете отримати водійське посвідчення, але для цього все одно необхідно оформити посвідку на проживання в Польщі. З картою поляка Вам дозволять лише навчатися в автошколі, але на жаль до складання іспиту у Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego Вас не допустять.

2. Пошук автошколи

Після цього Вам необхідно обов'язково знайти автошколу та пройти теоретичний та практичний курс навчання. В кожному місті чи містечку Польщі 100% є автошкола (Szkoły jazdy) і Вам залишається лише обрати до якої автошколи Ви хотіли б піти на навчання.

Вартість навчання в автошколі складає від 1000 до 2000 злотих. Все залежить від самої автошколи, на якому автомобілі з механічною чи автоматичною коробкою передач Ви хочете пройти навчання та яку категорію водійського посвідчення Ви хочете отримати (А, В, С, D і т.д..).

Навчання в автошколах зазвичай проходить польською мовою, але і є багато автошкіл, де навчання проходить англійською, або німецькою мовами. Також в частині автошкіл навчання проводиться і російською мовою, але це дуже велика рідкість.

Втім, навіть якщо Ви знайдете автошколу із російськомовним інструктором, то іспит Вам необхідно буде здавати все одно польською, англійською, або німецькою мовами.

3. Реєстрація в "Urząd miejski“

Наступний крок, перед підписанням договору з автошколою на навчання, необхідно звернутися до відповідного кабінету в "Urząd miejski“ (є в кожному польському місті) та отримати "Profil Kandydata na Kierowce“, який Ви зможете отримати безкоштовно протягом кількох хвилин. Після чого можна йти до автошколи, підписувати договір та проходити навчання.

4. Навчання в автошколі

Навчання в польській автошколі відрізняється від навчання в українській. Так, вивчення теорії займе лише до 2-х тижнів, натомість в Україні 2-3 місяці. Що ж стосується водіння, то тут теж є відмінності. Так, в Польщі кожен учень автошколи має від'їздити обов'язково 30 практичних годин і лише після цього інструктор вже за результатами практичного навчання їзди на автомобілі має сказати, чи готовий такий учень до здачі іспиту чи ні.

5. Складання іспиту

В більшість автошкіл Польщі перед здачею основного іспиту, кожен учень має скласти внутрішній іспит на знання теорії та практичний іспит з водіння в автошколі. І лише після цього він буде допущений до складання іспиту на отримання посвідчення водія у "Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego“ (WORD).

Вартість теоретичного іспиту у WORD складає 30 злотих, а практичного з водіння – 150 злотих.

Теоретичний іспит складається із 32 запитань протягом 25 хвилин і на відміну від України в них не має чіткого критерію по допущеним помилкам. Під час складання іспиту можна зробити 5 дрібних помилок і скласти іспит, а можна допустити 2 помилки і не пройти тест і потрібно йти на перездачу (перездача теж платна).

Якщо ж Ви успішно склали теорію, то після цього Вам необхідно скласти практичний іспит, який складається з 3-х етапів:

1. як включати фари, де знаходиться двигун або ж куди заливати рідину для очищення скла

2. практичного іспиту на майданчику з естакадами та паркування

3. практичний іспит їзди по місту

Після цього, якщо Ви успішно пройшли всі етапи, то Вам нарешті видадуть заповітний папірець "складено“ та вже за кілька днів Ви зможете отримати посвідчення водія.

6. Отримання посвідчення водія

Посвідчення водія Ви зможете отримати протягом 7 днів після успішної здачі екзамену. За отримання пластикової картки Вам необхідно буде заплатити 100 злотих. До речі отримання водійських прав відбувається в місцевому Уженді (Urząd miejski), де Ви реєструвалися перед проходженням навчання в автошколі.

Загалом процес отримання водійського посвідчення в Польщі є не складний, головне це вивчити правила та пройти всі заняття по водінню. Якщо ж Вам буде мало годин, які виділяють автошколи для навчання водінню, то Ви із легкістю за додаткову оплату можете взяти ще декілька годин та успішно підготуватися до іспиту. Де краще отримувати права в Польщі чи в Україні – це вже вирішувати Вам.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини