Скільки коштує вища освіта у Польщі? Приватні або державні ВНЗ, де дешевше?

8798
Facebook Twitter
Скільки коштує вища освіта у Польщі? Приватні або державні ВНЗ, де дешевше?

Дана стаття допоможе розібратися, де дешевше вчитися іноземним абітурієнтам, а також підкаже яка середня вартість на освіту у Польщі.

Якщо український абітурієнт вирішив здобувати вищу освіту в одному з університетів Республіки Польща, значить він знаходиться на половині вірного шляху. Тепер, варто дуже ґрунтовно замислитися, який саме: державний чи приватний інститут вибрати. З першого погляду здається, що це не особливо важливо для кандидата на навчання, але це не так. Кожен ВНЗ має свої особливості, а його форма власності може стати вирішальним фактором в процесі пошуку роботи. Також, від цього безпосередньо залежить обсяг інвестицій, які необхідно буде впливати протягом усього навчання. Дана стаття допоможе розібратися, де дешевше вчитися іноземним абітурієнтам, а також підкаже яка середня вартість на освіту у Польщі.

У чому відмінності між публічними та приватними освітніми установами Польщі?

Розглянемо для початку, що спільного в цих двох різновидах польських структур вищої освіти. На аналогічних спеціальностях однакова кількість годин припадає на кожен із потрібних предметів, оскільки це питання регламентується Міністерством вищої освіти. Також сам перелік дисциплін на кожну окрему спеціальність практично не відрізняється. Що стосується основних відмінностей та орієнтацій:

1. У державних університетах плата за навчання, часто, у півтора-два рази вище, оскільки більшість ВНЗ є своєрідним «брендом». Потрапити на бюджетне відділення іноземці можуть при наявності Карти Поляка, яка дозволить вступати на загальних правах з жителями країни. Навіть навчаючись на пільгових умовах, студенти не можуть бути впевнені у тому, що вийде швидко працевлаштуватися, адже публічні установи прагнуть у першу чергу влаштовувати на роботу поляків на вітчизняні підприємства.

Багато структур освіти надають гуртожитки, але плата у них на рівні з тими загальними житлами, які пропонуються приватними вищими навчальними закладами, а місць на всіх охочих не вистачає.

2. Приватні (міжнародні) університети Польщі спочатку пропонують більш доступну плату за навчальний рік. Крім цього, є можливість отримати індивідуальну знижку від компанії посередника, або ВНЗ, чи завоювати грант на зниження вартості (наприклад, недавно компанія UP-STUDY з університетами-партнерами пропонувала програму, за якою абітурієнти могли поборотися за знижку у розмірі 50% на перший рік навчання). Процес зарахування проходить у порядку черги та за результатами співбесіди, а також, що на сьогодні важливо для українських учнів, без урахування результатів ЗНО. Індивідуальний підхід до кожного студента забезпечує можливість більш стрімко розвиватися в обраному напрямку, а сприяння в працевлаштуванні на міжнародній арені дозволяє сподіватися на стрімку кар'єру та безхмарне майбутнє.

Вартість навчання в приватних та державних університетах РП

Один з найпрестижніших ВНЗ Польщі — Варшавський державний університет пропонує пройти навчання з платою, що знаходиться у діапазоні 2000-5200 євро за рік. Водночас як плата у приватних освітніх установах варіює від 1000 до 2000 євро на рік. Фахівці UP-STUDY рекомендують розглянути такі міжнародні університети РП, які пропонують якісний європейський диплом зі справедливою платою:

1. Академія фінансів та бізнесу Вістула у Варшаві — 1200-1750 євро на рік.

2. Вроцлавський університет бізнесу — 1100-1450 євро за рік навчання.

3. Університет банківської справи у Вроцлаві — 1036-1214 євро.

4. Академія суспільних наук у Варшаві — 1095-1952 євро.

За більш широким переліком перспективних ВНЗ, звертайтеся до найближчого представництва, де кваліфіковані фахівці не тільки допоможуть з вибором ВНЗ та спеціальності, але й нададуть повний спектр послуг в процесі вступу, поселення та відкриття візи.

Підсумовуючи, зауважимо, що як показує практика, іноземцям, якими є українці у Польщі, більш комфортно, перспективно та дешево вчитися у приватних університетах. Вибираючи державний ВНЗ, найчастіше, частину грошей Ви просто платите за його впізнаваність. Проте який би польський університет Ви не обрали, з якісним європейським дипломом для Вас будуть відкриті всі двері.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини