Скільки коштує навчання в Польщі для українців?

8626
Facebook Twitter
Скільки коштує навчання в Польщі для українців?

Без сумнівів, кожному з батьків хочеться якомога краще забезпечити дорогу в майбутнє для своєї дитини, і в цьому прагненні одним з важливих чинників є отримання дитиною якісної вищої освіти.

Без сумнівів, кожному з батьків хочеться якомога краще забезпечити дорогу в майбутнє для своєї дитини, і в цьому прагненні одним з важливих чинників є отримання дитиною якісної вищої освіти. Процесу вибору ВНЗ зазвичай приділяється максимальна увага. І, звичайно, часто розглядається варіант вищої освіти в зарубіжних європейських країнах, адже це відмінна школа життя і можливість отримання європейського диплому. Польща - в списку європейських країн, університети яких пропонують доступну і якісну освіту для українців. Давайте проаналізуємо необхідні витрати батьків при організації вступу дитини в польський ВНЗ.

Оплата навчання

Почнемо з найзначніших статей витрат - серед них оплата самого навчання, а також проживання за кордоном.Ціни на освіту у Польщі лояльні, і часто їх можна порівняти з цінами, які пропонуються українськими ВНЗ для охочих вступати на контракт. Наприклад КНУ ім. Шевченка і Вроцлавський Університет Менеджменту "Edukacja" за навчання на факультеті Менеджмент виставляють однакову ціну - близько 1000 євро на рік. В середньому, ВНЗ Польщі, з якими співпрацює компанія UP-STUDY, рік навчання оцінюють в суму від 900 до 1800 євро. Пропонується польська та англійська мови викладання, причому навчання на польській мові обійдеться в два рази дешевше.

Варто відзначити, що наша компанія співпрацює тільки з передовими польськими ВНЗ, які мають вищу ступінь акредитації і високий рівень працевлаштування випускників, тому кошти які були витрачені на навчання дитини за кордоном окупляться вже через кілька років, після закінчення ВНЗ. Деякі університети можуть забезпечити для своїх студентів не тільки якісну освіту, а й надати можливість проходити оплачувані практики в відомих європейських компаніях (і це вже з другого курсу навчання!). Отже, талановитому студенту всюди дорога, а підтримка батьків необхідна лише на перших порах.

Додаткові витрати

Середню ціну за рік освіти ми визначили. Які ще можуть бути витрати пов'язані з навчанням? Наскільки хороша б не була підготовка студента у вивченні польської мови, ми переконливо рекомендуємо перед навчанням пройти курс польської мови при університеті. Адже знань польської, отриманих в Україні, буде недостатньо, щоб швидко адаптуватися до навчання, на хоч і схожій на українську, але все ж іноземній мові. Абсолютно всі університети-партнери UP-STUDY пропонують мовні курси перед навчанням (тривалістю в місяць або два). Середня ціна курсів - 1000 злотих на місяць (приблизно 6 500 тис. Гривень). Також, будь-який абітурієнт польського ВНЗ оплачує рекрутаційний внесок (близько 100 євро) - кошти, які університет бере за розгляд документів абітурієнта.

Переходимо до наступного пункту - оплаті за проживання. Скажемо наперед, що проживання учасників Програми UP-STUDY, організовується за підтримки компанії, тому хвилюватись про те, що доведеться додатково оплачувати послуги агентства з нерухомості або приїжджати до Польщі завчасно, щоб підшукати житло, не варто. Студенти UP-STUDY проживають в комфортабельних квартирах, при цьому ціна оренди не набагато перевищує ціну за проживання в гуртожитках - це від 145 до 180 євро на місяць, залежно від міста, де проходить навчання студент. Величезним плюсом є той факт, що в цю вартість вже входить оплата за комунальні послуги, а також безперервна підтримка студентів нашими співробітниками в Польщі.

Багато батьків цікавляться: скільки в середньому піде коштів на харчування, розваги і побут студента в Польщі? Так, як запити у кожної дитини індивідуальні, то відповісти на це питання досить складно. Але, з огляду на, що ціни на продукти в Польщі не набагато перевищують ціни в Україні, а проїзд на громадському транспорті не вимагає великих грошових вкладень (оформлюється студентський проїзний), то на поточні витрати скромному студенту цілком повинно вистачати 120-150 євро на місяць. Відзначимо також, що тут все залежить ще й від міста проживання, Варшава і Краків вважаються більш дорогими для життя, в той час як Вроцлав, Люблін і Познань - більш бюджетними.

Хочемо також поділиться інформацією, стосовно можливих шляхів, за допомогою яких студент може компенсувати витрати і допомогти батькам утримувати його в Польщі. Перш за все - це підробіток. Згідно з нашими опитуваннями, багато студентів починають підробляти вже на першому курсі навчання. Національна віза типу D дає можливість працювати (не більше ніж 20 годин на тиждень), чим успішно користуються студенти. Підробіток може бути різного характеру, найпопулярніший варіант - це робота на касі в супермаркетах, на кшталт Ашана або в невеликих продуктових магазинах. Оплата праці становить близько 8-10 злотих за годину (≈60 грн). По-друге, це можливість отримувати стипендію в разі успішного навчання. Умови отримання стипендії в кожному університеті свої, ознайомиться з ними можна, зайшовши на сайт того чи іншого ВНЗ або уточнити в деканаті. Зазвичай, стипендію отримують не просто ті студенти, які мають високий середній бал, а кращі на курсі. Тому, варто добряче попрацювати щоб отримати цей привілей (середній розмір стипендії - 400-500 злотих на місяць ≈ 3000 грн).

Скільки ж коштує навчання в Польщі?

Отже, підрахуємо основні пункти витрат для Варшави (індивідуальний підрахунок Ви можете здійснити за допомогою Калькулятора навчання на нашому сайті. Навчання (≈1100 євро) + проживання (≈160 євро/місяць) + харчування/проїзд/побут (≈90-100 євро/місяць) ≈ 3700 євро за рік. У підсумку виходить сума, яка є цілком прийнятною, враховуючи факт, що студент їде вчитися за кордон в країну з більш розвиненою економікою і системою освіти. В результаті, співвідношення ціна-якість не може не радувати, адже європейська освіта відкриває великі горизонти, виховує зі студентів самостійних особистостей і дає поштовх для успішного майбутнього.

Акція до 10-річчя - Безкоштовно вступай до Польщі по Програмі UP-STUDY →Вступ до університетів Польщі у 2017 році! →

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини