Який ВНЗ Польщі обрати: приватний чи державний?

5892
Facebook Twitter
Який ВНЗ Польщі обрати: приватний чи державний?

Ні для кого не секрет, що навчатися в Польщі це насправді сміливе і далекоглядне рішення, на яке можуть піти тільки свідомі батьки або діти таких батьків.

Ні для кого не секрет, що навчатись в Польщі — це насправді сміливе і далекоглядне рішення, на яке можуть піти тільки свідомі батьки або діти таких батьків. От тільки головне питання "Який університет обрати: приватний чи державний?" викликає безліч протиріч. Зараз ми спробуємо зважити всі примітні особливості обох сторін.

ДЕРЖАВНІ УНІВЕРСИТЕТИ ПОЛЬЩІ

Найголовніше — "державні" не означає "безкоштовні". Державні орієнтовані в першу чергу на надання освіти студентам із Польщі, і вже після цього міжнародним. Навчання у таких ВНЗ, як правило, у півтора-два рази дорожче, ніж на аналогічних спеціальностях у приватних.

Українські абітурієнти можуть розраховувати на безкоштовне навчання у державних університетах, але для цього потрібно володіти польською на рівні із поляками та витримати з ними жорстоку конкуренцію за такі місця, що, як показує практика, практично нереально.

Методи викладання є більш консервативними, що не завжди відповідає вимогам сьогодення.

ПРИВАТНІ УНІВЕРСИТЕТИ ПОЛЬЩІ


Нові правила поширюються лише на студентів денної форми навчання (не вечірньої, заочної). Тобто, якщо іноземець є студентом заочної чи вечірньої форми навчання, то для того, щоб він міг працювати на території Польщі, його майбутній роботодавець зобов'язаний отримати для нього дозвіл на роботу або зареєструвати заяву про намір доручити виконання роботи, незалежно від того, на якій підставі іноземець перебуває в Польщі: по візі або з посвідкою на проживання, отриману у зв'язку з навчанням в Польщі.

Більшість приватних університетів викладають за найновішими методиками, відповідно до яких кількість студентів на одного викладача значно менша, ніж у державних, та обов'язковою умовою отримання освіти є вагома практична частина у навчальному процесі. Такі студенти проходять практику у Країнах Європи, США, Канаді та Австралії. Також варто пам`ятати, що Міністерство Освіти Польщі встановлює обов'язкову кількість годин викладання для кожного факультету (вона є рівною як для державних, так і для приватних ВНЗ).

Наочно побачити "боротьбу" державних і приватних ВНЗ можна ознайомившись із загальнопольськими рейтингами факультетів при тих чи інших університетах. Для Польщі є нормою, що значна частина факультетів у приватних ВНЗ є вищою за рейтингами, ніж аналогічні у державних.Спеціалісти UP-STUDY із задоволенням допоможуть Вам обрати найкращий університет згідно Ваших побажань та фінансів.

З чого розпочати пошук: Звернутись до агенції чи шукати самостійно?

Знайти роботу в Польщі можна як самостійно, так і через спеціальні агенції з працевлаштування, які пропонують свої послуги з пошуку роботи. Але більшість студентів легко знаходять підробіток самостійно через сайти пошуку роботи, в яких розміщуються актуальні вакансії з будь-якого напрямку та галузі. Також двічі на рік у найбільших містах (наприклад: Варшава, Краків, Вроцлав, Познань, Люблін) організовуються спеціалізовані презентації та ярмарки вакансій для студентів — “таргі” праці. На таких ярмарках можна не тільки знайти роботу, а й ознайомитись з вакансіями, які користуються попитом на європейському ринку, знайти собі літнє стажування не тільки в Польщі, а й за кордоном. Також в рамках таких заходів проходять цікаві семінари та лекції від провідних фахівців різних компаній.


Як бачите, знайти роботу студенту-іноземцю дійсно не важко, головне проявити бажання та наполегливість. Найцінніше, що дає Вам ВНЗ, — це якісна база знань та можливості для практики. Далі все повністю залежить від Вашої ініціативи та допитливості. Чи сидіти всі 3 роки у батьків на шиї чи максимально старатися забезпечити себе фінансами, здобути цінний практичний досвід, стати абсолютно самостійним та значно полегшити життя батькам.

— щороку, найкращі з найкращих мають можливість поїхати в Китай на навчання, завдяки співпраці Університету Логістики і Транспорту з Технологічним Університетом в Нінбо. Після закінчення 1 курсу, закривши сесію з високими балами з усіх предметів, Ви можете поїхати на 1 семестр навчатися по програмі обміну, і плата за навчання буде такою ж, скільки Ви платите в МУЛіТі, і при цьому Ви, також, можете отримувати стипендію близько 3600 злотих за семестр. На проживання доведеться витрачати лише близько 200 злотих в місяць. Ви не тільки познайомитесь абсолютно з протилежною нам культурою, способом життя, обзаведетесь новими цікавими знайомствами, а й матимете змогу удосконалити свою англійську мову, оскільки навчання буде проходити саме англійською.

Якісне оволодіння теоретичним матеріалом на заняттях є дійсно важливим та необхідним, але в майбутньому, цінним для роботодавця Ви будете лише маючи за плечима певний досвід роботи, професійні уміння та навички, якими ви оволоділи паралельно процесу навчання, і такі характеристики, які будуть виділяти Вас з поміж інших кандидатів. Теорія без практики — ніщо, тому не бійтеся проявляти ініціативу та братися за все, що Вам пропонують, тим паче Університет Логістики і Транспорту створює для цього всі сприятливі умови, і, навіть, більше.

ДОКУМЕНТИ, ЯКІ НЕОБХІДНО НАДАТИ ПРИ ОФОРМЛЕННІ:

1. П’ять фотографій 3,5х4,5см; 
2. Прописка (або тимчасова прописка) на території Польщі чи договір оренди житла; 
3. Ксерокопія сторінок закордонного паспорту (3 шт.) – всі сторінки, де є помітки; 
4. Виписка з рахунку польского банку (сума на рахунку має бути не менше 10 000 польских злотих);
5. Страховий поліс (якщо страхування зроблено не в Польщі, то потрібен переклад польською мовою + переклад, завірений у нотаріуса); 
6. Підтвердження з університету, що Ви дійсно є студентом Вузу;7. Квитанція про оплату за навчання в університеті;
8. Квитанція про оплату державного збору у розмірі 340 польских злотих; 
9. Квитанція про оплату карти побиту – 25 злотих.
10. Студентський квиток та його копія.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини