Положення про працевлаштування іноземців у Польщі

694
Facebook Twitter
Положення про працевлаштування іноземців у Польщі

Багато підприємців розглядають можливість працевлаштування іноземця, але вони не впевнені, як виглядає процедура встановлення співпраці. Перевірмо це.

Робота іноземців, серед яких великий відсоток складають українці, у Польщі не нове явище. Однак в останні роки через значне зниження безробіття та одночасний приплив іноземців (в основному з-за східного кордону) число нерезидентів, які працюють на польських підприємствах, збільшується. Багато підприємців розглядають можливість працевлаштування іноземця, але вони не впевнені, як виглядає процедура встановлення співпраці. Перевірмо це.

Робота іноземців у Польщі

Згідно зі звітом центрального статистичного управління, кількість іноземців у віці старше 18 років, які перебувають на території Республіки Польща на кінець 2018 року, склала 743,7 тис. осіб та неухильно зростає (значна частина молодих людей приїжджають з метою отримання якісного європейського диплома з доступною платою у локальних університетах). Переважну більшість іноземців складають українці (за даними 2018 року — 61,2%). Нерезиденти, які приїхали працювати до Польщі, залучені в основному на посадах, пов'язаних з адміністрацією, промисловим переробленням, будівництвом, сільським господарством, гуртовою та роздрібною торгівлею. Трохи менше людей залучені до транспортної сфери, та діяльності, пов'язаної з послугами громадського харчування.

Закон про працевлаштування іноземців

Вся інформація, необхідна для працевлаштування іноземців у Польщі, була включена до Закону про іноземців від 12 грудня 2013 року, до якого кілька разів вносилися зміни (найостанніші, 27 квітня 2019 року). Крім питань, пов'язаних з роботою іноземців на території Республіки Польща, у документі також є опис прав іммігрантів до країни.

Закон показує, що на тих же умовах, що й поляки, можна наймати працівників, які є громадянами:

  • держав-членів Європейського союзу;
  • Європейського економічного простору, тобто Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну;
  • Швейцарії;
  • країн, які можуть здійснювати свободу пересування людей відповідно до укладеної угоди з Європейським союзом та його державами-членами.

Громадяни інших країн, крім перерахованих, повинні мати дозвіл на роботу, виданий воєводами.

Фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що існує список винятків, які звільняють від отримання дозволу на роботу. Його можна прочитати на урядових веб-сайтах, наприклад, psz.praca.gov.pl.



Як польські компанії можуть найняти українця?

Українець, який збирається почати працювати у Республіці Польща, повинен мати дозвіл на проживання у країні або робочу візу. Роботодавець зобов'язаний отримати дозвіл на роботу для майбутнього співробітника. Коли він його отримує, залишається підписати договір (може знадобитися його переклад українською мовою) та повідомити про співробітника до ZUS. Слід пам'ятати, що якщо працівник, який отримав дозвіл на роботу у Польщі, попри контракт, не приступив до роботи, роботодавець зобов'язаний повідомити про цей факт. Це ж правило застосовується, коли іноземець, котрий працює, припиняє роботу, принаймні, за 3 місяці до запланованої дати звільнення. Підкреслимо, що українці, які навчаються на стаціонарі у польських університетах, можуть працювати, підробляти або стажуватися без додаткових дозволів.

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що існує спрощена процедура, що дозволяє працевлаштувати громадян України (а також Вірменії, Білорусії, Грузії, Молдови та Росії). У цьому випадку роботодавець не зобов'язаний подавати заяву на дозвіл на роботу до воєводського офісу. Достатньо подати до повятського трудового офісу довідку про доручення роботи іноземцеві. Однак це твердження дає право працювати до шести місяців протягом наступних 12 місяців та не може бути сезонною роботою.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини