Поляки у фіналі конкурсу кращих винахідників в Європі. Завдяки їм, може бути створена протиракова вакцина

7569
Facebook Twitter
Поляки у фіналі конкурсу кращих винахідників в Європі. Завдяки їм, може бути створена протиракова вакцина

У поточному році виданням "European Inventor Award" — це конкурс, організований Європейським патентним відомством, було погоджено 530 винаходів.

У поточному році виданням "European Inventor Award" — це конкурс, організований Європейським патентним відомством, було погоджено 530 винаходів. Серед 15 фіналістів хотілося б особливо виділити вчених з Варшавського Університету, Республіка Польща. Їх кандидатура була обрана з огляду на представлену можливість створення стабільної молекули мРНК, завдяки якій можуть бути розроблені та впроваджені персоналізовані методи лікування раку.

Доктор Джоанна Ковальська, професор Едвард Дарлінкевич та професор Яцек Джемелітіс з Фізичного факультету та Центр нових технологій Варшавського університету проводять дослідження вже більш ніж 10 років, що можуть дати лікарям ефективну зброю для боротьби з раком. Вони розробили спосіб модифікації мРНК — речовини, дуже схожої на ДНК, яка утворюється у клітинах як проміжний продукт у процесі зчитування генів та виробництва білка.Члени команди з Польщі наголошують, що якби їм хотілося підготувати рукотворну інструкцію, то довелося б описати близько 20 000 ген від нашої ДНК. Вони містять рецепти для створення білків або ферментів. Їх випадкові мутації можуть викликати неконтрольоване ділення клітин і, як наслідок, рак.

У молекулі мРНК вчені змінили один з 80 000 атомів: кисень заміщений сірою. Таким чином, вийшло створити у п'ять разів більш ефективну та у три рази більш міцну мРНК, ніж та, яку природним чином виробляє організм.

Це дозволяє використовувати модифіковану молекулу як протиракову вакцину.

Проф. Яцек Джемелітіс сказав, що у нього є особиста тема у цій історії. Коли було повідомлено про їх винахід до патентного відомства, він дізнався, що його дочка страждає на лейкемію. Професор провів багато годин та днів у лікарні, бачив багато дітей, які борються за своє життя. Це була неймовірна мотивація продовжувати роботу у пошуках ефективних методів лікування, які допоможуть людям боротися з найнебезпечнішими захворюваннями.

У липні 2017 року вчені разом з німецькою компанією BioNTech опублікували результати перших випробувань вакцини. Як повідомляється у прес-релізі, у 8 з 13 учасників дослідження, у яких була рецидивована меланома, не було ракових клітин.

За свої досягнення команда з Варшавського університету була номінована на премію "European Inventor Award" 2018 року у категорії досліджень. Переможці цього року будуть оголошені під час церемонії, яка відбудеться 7 червня у Парижі.

Бенуат Баттістеллі, президент EПВ, під час оголошення фіналістів зауважив, що дослідження вчених, які були названі, щодня покращують та рятують наші життя. Європейські вчені шукають рішення найнагальніших проблем, з якими сьогодні стикається людство. Завдяки їх творчості знаходяться нові методи лікування, зменшується забруднення океанів, знаходяться нові джерела енергії та впізнаються технології, які дозволяють розвивати економіку. Підтримуючи роботу цих винахідників, ЄПВ допомагає зміцнити позиції Європи як одного з найбільш інноваційних ринків у світі.В цьому році було представлено понад 500 винаходів з 13 країн. До фіналу потрапило понад 15 команд. У дослідницькій категорії Йенс Фрахма (Німеччина) був номінований на дослідження стосовно прискореного магнітного резонансу, а Ейлін Інгхем та Джон Фішер (Великобританія) на імунологічні дослідження трансплантації тканин.Слідкуйте за розвитком подій у Парижі, 7.06.2018, щоб дізнатися, хто названий переможцем «European Inventor Award» цього року.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини