Заочна чи денна освіта в Польщі? Всі плюси і мінуси

17732
Facebook Twitter
Заочна чи денна освіта в Польщі? Всі плюси і мінуси

Ні для кого не секрет, що Польща славиться якісною вищою освітою з традиціями Болонської системи. Европейський диплом має цінність і котується в країнах США та Євросоюзу.


Ні для кого не секрет, що Польща славиться якісною вищою освітою з традиціями Болонської системи. Европейський диплом має цінність і котується в країнах США та Євросоюзу. Польська держава надає випускникам з України величезний спектр спеціалізацій, а також великий вибір університетів, які спеціалізуються як на широких, так і на вузьких профілях. Для українських студентів подвійно вигідна освіта саме тут, через сусідське розташовування, та схожість в культурах.

Процес навчання в польських ВНЗ

Навчальний рік, на відміну від України, починається з 1 жовтня і складається з двох семестрів, які завершуються іспитами з різних дисциплін — сесія. Існує два види сесії — це літня, червень-липень місяць, проходить в розпал сезону, та зимова сесія, яка припадає на лютий-березень. Також, після основних сесій є додаткова — виправна, для тих студентів, які отримали на іспитах незадовільні оцінки. За правилами Болонської освіти діє літерна система оцінювання, у всіх польських ВНЗ.

Денна форма навчання (studia stacjonarne)

Стаціонарна форма навчання має ряд значних переваг:— студенти можуть навчатися як польською, так і англійською мовою. Але варто згадати, що навчання польською мовою в два рази дешевше, ніж англійською;— щоденне перебування у ВНЗ дозволяє налагодити потрібні зв’язки, швидко адаптуватись до культури і специфіці польської мови;— при наявності Карти Поляка, або завдяки виграним грантам, конкурсним програмам — для студентів-іноземців, денна форма навчання є безкоштовною;— на всіх спеціальностях існує стаціонарна форма навчання, на відміну від заочної;— заняття займають від 20 до 30 годин на тиждень, залежно від спеціальності. Починаються з понеділка і закінчуються в п'ятницю. Один день в тижні дається для самостійного вивчення.

Заочна освіта (studia niestacjonarne, zaoczne)

Хороша альтернатива стаціонару — це нестаціонарна або заочна форма навчання в Польщі. Розгляньмо переваги такого навчання:— відсутність конкурсу при вступі. Через те, що стаціонарна освіта має великий попит, Ви можете без проблем подати заявку, та бути впевненим в успішному зарахуванні;— підходить для тих абітурієнтів, які хочуть заощадити, при цьому, здобути якісну вищу освіту. Навчання на стаціонарі дорожче, ніж навчання на заочному. Велика кількість матеріалу залишається для самостійного вивчення. Але, два рази в місяць, три повних дні, в основному п'ятниця, субота, неділя, проходять практичні заняття;— також, оптимальним рішенням стане така форма навчання, якщо в абітурієнта нема часу, або можливості, для регулярного відвідування лекцій і практик;— ще один плюс нестаціонарної освіти, яка допоможе Вам заощадити на процесі навчання — нема потреби постійно жити в Польщі;— однакова кількість годин на денному та заочному відділенні;— корисні і цікаві знайомства. Від денного навчання коло учнів відрізняється більш досвідченими та зрілими людьми;— на такому відділенні немає вікових обмежень. Є можливість надолужити прогаяне, без шкоди роботі/сім'ї, здобути вищу освіту.

Існують і мінуси такого виду навчання, як в державних, так і приватних ВНЗ, не буває безкоштовної основи. На час навчання на заочному відділенні, для юнаків призовного віку, не дається відстрочка від армії. Якщо страждає самодисципліна та організація, то буде складно.

Який вид навчання обрати?

Не припиняються суперечки з цієї насущної теми. Деякі вважають, що заочне навчання не дає реальних результатів. Інші кажуть, що стаціонар відбирає багато часу, який можна витратити на трудовий досвід і стаж, але вирішувати Вам. Є великі перспективи як денного, так і заочного навчання. В процесі, при навчанні на стаціонарі, буде відмінна практика з носіями мови, можливість отримання дозволу на тимчасове проживання, глибоке вивчення матеріалу з викладачами.Заочна форма дешевше, ніж денна. Звільняє Вас від переїзду в іншу країну, та основна Ваша діяльність не постраждає.

Але, все-таки, фахівці UP-STUDY, виходячи з багаторічного досвіду рекомендують повне занурення в середу навчання, оскільки, саме так можна буде добитися максимальних результатів, та, як можна швидше реалізувати свій потенціал. А, завдяки цілодобової підтримки, яку надають наші фахівці з відділу UP-SUPPORT, в будь-якій непередбачуваній ситуації, можна звернутися за допомогою та отримати корисну пораду.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини