Незвичайні професії, в яких працюють чоловіки у Польщі

1405
Facebook Twitter
Незвичайні професії, в яких працюють чоловіки у Польщі

Проблема дискримінації у Республіці Польща та інших європейських країнах аналізується на багатьох рівнях — національність, релігія, соціальний статус та інше. У статті розповімо про незвичайні професії, в яких працюють чоловіки у Польщі.

Проблема дискримінації у Республіці Польща та інших європейських країнах аналізується на багатьох рівнях — національність, релігія, соціальний статус та інше. Одним з них є виняток за ознакою статі. На сторінках представника уряду РП з питань рівного ставлення можна зустріти інформації про те, що дискримінація за ознакою статі — це нерівне поводження з чоловіками або жінками через їхню приналежність до певної статі, що не виправдано об'єктивними причинами. Що викликає таку поведінку? Одним з негативних стимулів є гендерні стереотипи — тобто присвоєння кожній статі характеристик, узагальнення без реальної основи. Приклад? На думку деяких людей, жінки повинні дбати тільки про дім та виховувати дітей, а чоловіки працюють, щоб утримувати сім'ю.

Чоловіки у жіночих змаганнях. Погляд на ситуацію з позиції світогляду поляків

Легко побачити, що ринок праці Польщі не вільний від стереотипів. Ні для кого не складе труднощів перерахувати найхарактерніші професії для жінок або робочі місця, типові для чоловіків. Розрив в оплаті праці, проблеми жінок, які стикаються з дискримінацією — часто підіймаються у польському суспільстві. Однак чоловікам також доводиться стикатися з проявами нетерпимості, особливо якщо вони вирішують проводити заняття нарівні з жінками.

Домінування жінок у деяких професіях (або переконання, що у даній професії повинні працювати тільки жінки), на жаль, для багатьох членів суспільства є приводом для недоречних коментарів з приводу зайнятих чоловіків — їх сексуальної орієнтації, навичок та ролі у суспільстві.


В яких професіях зустрічається дискримінація чоловіків?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що до таких професій відносяться, зокрема:

  • вихователь дитячого садка;
  • акушер;
  • модельєр;
  • дизайнер інтер'єрів;
  • перукар.

Варто зазначити, що феномен нетерпимості може проявлятися не тільки у зовнішньому середовищі — наприклад, серед клієнтів, пацієнтів, підрядників. Проблему також видно у поведінці колег або роботодавців.

Експерти UP-STUDY рекомендують відійти від стереотипної моделі поведінки та здобути освіту, яка до душі. Молоді люди, попри стать можуть вибрати зазначені спеціальності, а щоб навчання було на високому рівні, варто віддати перевагу одному з наступних університетів:

Важливість рівного ставлення у сфері зайнятості

Чому боротьба з дискримінацією так важлива? Тому що не повинно мати значення, чи зацікавлені Ви у типовій роботі для жінок або діяльності для чоловіків. Важливо, щоб Ви практикували професію, в якій відчуваєте себе добре та бажаєте реалізувати трудовий та особистий потенціал, дозволяючи розвивати та розширювати горизонти, а не виконувати соціальні ролі, призначені стереотипами.

Підсумовуючи, зауважимо, що гендерна рівність у великих масштабах необхідна для того, щоб було можливо задоволення роботою. РП, як і іншим країнам Європи, необхідно вносити зміни не тільки до закону, але й до того, як кожен член суспільства думає та сприймає своє місце. Мало хто пам'ятає, що, наприклад, в оголошеннях про роботу не слід використовувати форми, що сприяють певній групі: ми будемо наймати молодого чоловіка, ми будемо наймати даму, ми будемо наймати флориста, прибиральницю. Цінується професіоналізм, освіти та досвід. Інше — не повинно мати значення.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини