Наскільки стрімко програмісти у Польщі можуть просуватися кар'єрними сходами?

7183
Facebook Twitter
Наскільки стрімко програмісти у Польщі можуть просуватися кар'єрними сходами?

Чи дійсно можна побудувати кар'єру в ІТ так швидко? Які перспективи на ринку праці для програмістів? Де варто вчитися на айтішника у Польщі? Ці та інші питання, пов'язані зі сферою ІТ ми обговоримо у статті.

Програмісту, який почав свою кар'єру у 90-х роках, знадобилося багато років, щоб дорости до посади старшого фахівця. Сьогодні — цей час було скорочено вдвічі. Після отримання якісної освіти в одному з обраних університетів Республіки Польща, просування займає до декількох місяців. Чи дійсно можна побудувати кар'єру в ІТ так швидко? Які перспективи на ринку праці для програмістів? Де варто вчитися на айтішника у Польщі? Ці та інші питання, пов'язані зі сферою інформаційних технологій ми обговоримо у статті.

Чому програмісти просуваються швидше, ніж раніше?

За словами Марціна Коседовського, експерта ринку навчання у напрямку IT, кілька факторів вплинули на більш швидке, ніж будь-коли, просування в індустрії. Найважливіший з них пов'язаний з еволюцією способу навчання та виховання програмістів. На даний час кодування може бути вивчено набагато швидше та простіше, ніж раніше, тому що це не просто довгострокове дослідження. Зросла кількість висококваліфікованих викладачів, стали набагато доступнішими навчальні матеріали, база курсів, які можуть допомогти удосконалювати навички програмування, збільшилася у рази. У результаті було скорочено час, необхідний для навчання, а також для просування в ІТ-індустрії.

Друга причина пов'язана зі збільшенням активності так званих «будинків програмного забезпечення» на польському ринку.

Це компанії, в яких програмне забезпечення створюється для зовнішніх клієнтів, часто великих західних корпорацій. Замовники програмних будинків хочуть, щоб з ними працювали фахівці з великим досвідом роботи та престижними званнями.

Третій фактор досить тривіальний та пов'язаний з найменуванням позицій, які були введені на польський ринок тільки у 2010-2013 роках. Раніше практично не було поділу на молодших (тобто початківців), середніх (програмістів середнього рівня) та старших. Люди, які починали свою кар'єру, були просто «програмістами». Зазначений рівень прогресу з'явився поступово, спочатку у позиціях, пов'язаних з мовою PHP, а потім для JavaScript та Java. Коли найменування стали більш поширеними, поділ почав функціонувати як норма.

Чи можна прискорити просування в IT?

Старший рівень не може бути вивчений, тому що професійне звання у першу чергу, — це досвід. Також немає жорстких правил, що визначають, скільки потрібно часу, щоб отримати необхідну кваліфікацію. Все залежить від індивідуальної схильності та власної роботи. Звичайно, що можна зробити, так це прискорити розвиток на початку кар'єри в області ІТ з використанням систематизованих методів навчання, розроблених навчальними закладами та спільнотою програмістів. У результаті можна скоротити час, який відраховується від початку програмування до пошуку першої роботи в якості молодшого, до 1-1,5 року. Фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що цілеспрямовані студенти польських університетів, які обрали одну зі спеціальностей інформаційних технологій, вже з першого курсу занурюються у вивчення матеріалу у ВНЗ, та паралельно проходять додаткові курси, щоб при ліпшій нагоді приступити до роботи.

Таким чином, вже після закінчення обраного університету вони можуть мати звання програміста середньої кваліфікації. Говорячи про кращі ВНЗ зі спеціальностями даної сфери, варто виділити: Академію Вістула, Вроцлавську Політехніку та Академію суспільних наук.

Підсумовуючи, зауважимо, що молоді люди, які починають навчання у напрямку ІТ не повинні турбуватися з приводу працевлаштування, оскільки дефіцит кадрів в Європі ще величезний. Ті, хто вже вийшов на ринок праці, також можуть бути спокійними, адже варто врахувати, що чим молодший програміст, тим інтенсивнішим є навчання, яке надає роботодавець, хоча краще мати за плечима якісну освіту та досвід. Перспективи розвитку сфери дуже великі, та, що важливо для багатьох співробітників, все частіше можна працювати віддалено та у гнучкому графіку.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини