Комп'ютерні науки — найпопулярніший напрям у польських університетах

6899
Facebook Twitter
Комп'ютерні науки — найпопулярніший напрям у польських університетах

Дана стаття зацікавить не тільки учасників навчальної кампанії 2018-19 року та їх батьків, а й інших учнів випускних класів, які ще знаходяться у пошуку ідеальної професії для себе, оскільки ми розповімо про напрямки інформатики.

Зовсім недавно, 9 листопада 2018 року, Міністерство науки та вищої освіти Республіки Польща (MNiSW) опублікувало звіт про результати набору на навчальний рік 2018/2019. Найбільше визнання, більш ніж 42 тисячі заявок, було подано на факультет «Інформатика». Дійсно, фахівці цього напрямку затребувані не тільки у Польщі, а й в усіх індустріально розвинених країнах світу. Гостра нестача висококваліфікованих кадрів з комп'ютерних наук спостерігається вже не перший рік. Дана стаття зацікавить не тільки учасників навчальної кампанії 2018-19 року та їх батьків, а й інших учнів випускних класів, які ще знаходяться у пошуку ідеальної професії для себе, оскільки ми розповімо про напрямки інформатики, а також про те, де можна отримати одну з топових спеціальностей, бажаючи навчатися у Польщі.

Топові напрямки під час вступної кампанії 2018-19

До першої п'ятірки звіту входять «Інформатика», «Менеджмент», «Психологія», «Економіка» та «Право». У минулому році топ-напрямків виглядав аналогічно. Хоча найбільш популярний вибір кандидатів не відрізняється від попередніх, кількість абітурієнтів зменшилася. У поточному навчальному році у польських університетах почали навчати 416 153 людини — це на 13 тисяч менше у порівнянні з минулим роком. Серед них, більш ніж 100 000 студентів вирішили вчитися у недержавних вищих навчальних закладах. Це не дивно, адже приватні установи вищої освіти Польщі вже не перший рік демонструють високий рівень підготовки фахівців з більш низькою платою за навчальний рік. Також, непублічні ВНЗ всіляко сприяють просуванню своїх студентів на міжнародний ринок праці, тому не дивно, що кількість заявок до приватних університетів з року у рік збільшується, як за рахунок резидентів країни, так і іноземних громадян.

На який напрям було найбільш складно вступити?

У доповіді Міністерства науки та вищої освіти показано, що найбільше число кандидатів, у середньому більш ніж 18 на одне місце, подавало заявки на спеціальності галузі фармацевтичної інженерії. Аналіз технологій та даних був однаково популярний — тут на одне місце змагалося трохи менш ніж 18 кандидатів, а на хімію та судову токсикологію — майже 17.

Які університети вибиралися найбільш охоче?

Варшавський університет мав найбільшу популярність (майже 47 000 кандидатів), а Варшавський політехнічний університет посів друге місце (45 тис.). У минулому році ситуація була зворотною, UW знаходився на другій позиції. Що стосується списку, в якому порівнюється більшість претендентів на одне місце, Гданський технологічний університет став передовим — у наборі було у середньому 8,8 заявок. Вроцлавський університет економіки був найпопулярнішим серед економічних університетів. Говорячи про приватні навчальні заклади, вагома частина кандидатів на навчання у Польщі віддала перевагу Академії фінансів та бізнесу Вістула. Також не оминули увагою Вроцлавський університет бізнесу та університет Козмінського.

Підбиваючи підсумки, фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що ці дані більше стосуються університетів, контрольованих Міністерством науки та вищої освіти. Детальна інформація про результати рекрутингу у навчальному році 2018/2019 можна знайти на веб-сайті Міністерства науки та вищої освіти. Нагадаємо, що для іноземців, якими є українці у Польщі, набагато вигідніше вчитися у приватних польських університетах, які не тільки не поступаються у питаннях якості, але й всіляко сприяють під час та після навчання. Для того, що підібрати відповідний ВНЗ, спеціальність, а також гарантовано вступити до обраного університету, звертайтеся до одного з наших 28-ми представництв, де професіонали своєї справи не тільки допоможуть у перерахованих аспектах, а й нададуть повний спектр додаткових послуг.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

21.09 - День відкритих дверей - Навчання в Польщі 2025, 2026

Пропозиція

Запрошуємо Вас безкоштовно відвідати "День відкритих дверей у офісах UP-STUDY" та дізнатися як вступити у кращі ВНЗ Польщі зі знижкою 50%

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини