Комп'ютерні науки — найпопулярніший напрям у польських університетах

6625
Facebook Twitter
Комп'ютерні науки — найпопулярніший напрям у польських університетах

Дана стаття зацікавить не тільки учасників навчальної кампанії 2018-19 року та їх батьків, а й інших учнів випускних класів, які ще знаходяться у пошуку ідеальної професії для себе, оскільки ми розповімо про напрямки інформатики.

Зовсім недавно, 9 листопада 2018 року, Міністерство науки та вищої освіти Республіки Польща (MNiSW) опублікувало звіт про результати набору на навчальний рік 2018/2019. Найбільше визнання, більш ніж 42 тисячі заявок, було подано на факультет «Інформатика». Дійсно, фахівці цього напрямку затребувані не тільки у Польщі, а й в усіх індустріально розвинених країнах світу. Гостра нестача висококваліфікованих кадрів з комп'ютерних наук спостерігається вже не перший рік. Дана стаття зацікавить не тільки учасників навчальної кампанії 2018-19 року та їх батьків, а й інших учнів випускних класів, які ще знаходяться у пошуку ідеальної професії для себе, оскільки ми розповімо про напрямки інформатики, а також про те, де можна отримати одну з топових спеціальностей, бажаючи навчатися у Польщі.

Топові напрямки під час вступної кампанії 2018-19

До першої п'ятірки звіту входять «Інформатика», «Менеджмент», «Психологія», «Економіка» та «Право». У минулому році топ-напрямків виглядав аналогічно. Хоча найбільш популярний вибір кандидатів не відрізняється від попередніх, кількість абітурієнтів зменшилася. У поточному навчальному році у польських університетах почали навчати 416 153 людини — це на 13 тисяч менше у порівнянні з минулим роком. Серед них, більш ніж 100 000 студентів вирішили вчитися у недержавних вищих навчальних закладах. Це не дивно, адже приватні установи вищої освіти Польщі вже не перший рік демонструють високий рівень підготовки фахівців з більш низькою платою за навчальний рік. Також, непублічні ВНЗ всіляко сприяють просуванню своїх студентів на міжнародний ринок праці, тому не дивно, що кількість заявок до приватних університетів з року у рік збільшується, як за рахунок резидентів країни, так і іноземних громадян.

На який напрям було найбільш складно вступити?

У доповіді Міністерства науки та вищої освіти показано, що найбільше число кандидатів, у середньому більш ніж 18 на одне місце, подавало заявки на спеціальності галузі фармацевтичної інженерії. Аналіз технологій та даних був однаково популярний — тут на одне місце змагалося трохи менш ніж 18 кандидатів, а на хімію та судову токсикологію — майже 17.

Які університети вибиралися найбільш охоче?

Варшавський університет мав найбільшу популярність (майже 47 000 кандидатів), а Варшавський політехнічний університет посів друге місце (45 тис.). У минулому році ситуація була зворотною, UW знаходився на другій позиції. Що стосується списку, в якому порівнюється більшість претендентів на одне місце, Гданський технологічний університет став передовим — у наборі було у середньому 8,8 заявок. Вроцлавський університет економіки був найпопулярнішим серед економічних університетів. Говорячи про приватні навчальні заклади, вагома частина кандидатів на навчання у Польщі віддала перевагу Академії фінансів та бізнесу Вістула. Також не оминули увагою Вроцлавський університет бізнесу та університет Козмінського.

Підбиваючи підсумки, фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що ці дані більше стосуються університетів, контрольованих Міністерством науки та вищої освіти. Детальна інформація про результати рекрутингу у навчальному році 2018/2019 можна знайти на веб-сайті Міністерства науки та вищої освіти. Нагадаємо, що для іноземців, якими є українці у Польщі, набагато вигідніше вчитися у приватних польських університетах, які не тільки не поступаються у питаннях якості, але й всіляко сприяють під час та після навчання. Для того, що підібрати відповідний ВНЗ, спеціальність, а також гарантовано вступити до обраного університету, звертайтеся до одного з наших 28-ми представництв, де професіонали своєї справи не тільки допоможуть у перерахованих аспектах, а й нададуть повний спектр додаткових послуг.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини