Які форми навчання пропонують університети Польщі?

8259
Facebook Twitter
Які форми навчання пропонують університети Польщі?

Оскільки, українці, обираючи європейську освіту, вважають за краще Республіку Польща, ми розглянемо особливості кожної форми навчання в університетах цієї країни.

Більшість студентів звикли вибирати форму навчання між стаціонаром та заочним відділенням, але є й інші, які, при деяких обставинах можуть бути хорошою альтернативою. Вибираючи закордонні установи вищої освіти для отримання професії, варто, в першу чергу, поцікавитися, як саме відбувається навчання на кожному конкретному відділенні, оскільки, різниця з вітчизняними структурами значна. Хоча навчальні структури Польщі та України будують свою систему відповідно до Болонської декларації, різниця в методах видна навіть неозброєним оком. Відсутність корупції, гідна оцінка знань, лояльна плата за рік навчання як польською, так і англійською — не повний список достоїнств навчання в РП. Оскільки, українці, обираючи європейську освіту, вважають за краще Республіку Польща, ми розглянемо особливості кожної форми навчання в університетах цієї країни.

Особливості навчання на стаціонарі та заочному відділенні

Кожна з форм має свої переваги та недоліки, але всі вони суб'єктивні, через те, що залежать від обставин кандидатів на навчання. Те, що є перевагою для одних, може бути великою перешкодою для інших. Вибираючи стаціонарне навчання, можна розраховувати на:— 5-ти денний навчальний тиждень, 1 день з якого, приділяється для самостійного навчання: відвідування бібліотек, лабораторій, наукових клубів;— вихідні та святкові дні, а також, канікули;— можливість підробляти без додаткових дозволів;— можливе завоювання стипендії;— великий вибір спеціальностей польською та англійською мовами;— участь в програмах міжнародного обміну студентами та аспірантами;— маючи підстави, шанс претендувати на бюджетне відділення.

У свою чергу, заочне відділення також дає хороші знання, правда, багато матеріалу потрібно обробляти самостійно. Відвідувати заняття необхідно у вихідні дні, іноді в п'ятницю. Працювати не заборонено, але, для цього потрібен додатковий дозвіл або запрошення від роботодавця. Навчання тільки на платному відділенні, вибір спеціальностей трохи менше, але топові напрямки знаходяться у вільному доступі. Викладачі знаходяться на зв'язку і з задоволенням надають потрібні консультації. Тому, якщо немає часу або можливості вчитися на очному відділенні, заочне — відмінний варіант.

Інші варіанти навчання в польських ВНЗ

При певних обставинах можна здобути освіту і в інших формах, правда, попри те, яка з доступних буде обрана, все одно, вона передбачає відвідування, нехай і часткове. Міністр науки та вищої освіти Польщі підкреслив, що, не менш ніж 40% занять повинні проходити у стінах Альма-матер, тому, якщо абітурієнти чули про дистанційне навчання, варто розуміти, що воно також вимагає присутності. Розглянемо наступні форми навчання:

1. Вечірня. Проходить в будні дні, у вечірній час. У деяких ситуаціях потрібна присутність й в денний час. Це завжди платне відділення, яке коштує як і заочна форма.

2. Екстернатна. Допустила лише для першого та другого науково-кваліфікаційного ступеня та проходить у вигляді вільного слухання. Замість відвідування занять, учень отримує перелік потрібних для обробки тем та літературу, яка потребує вивчення.

Комунікація з викладачем відбувається в індивідуальному порядку в формі консультації.

3. Індивідуальна. Заняття за особистим графіком, який передбачає відвідування п'ятдесяти відсотків занять всього курсу. Всі додаткові умови обговорюються в конкретно обраному ВНЗ та залежать від причин такої форми.

4. Дистанційна (онлайн-навчання). У Польщі вона майже не реалізована, оскільки, всі форми вимагають відвідувань. Заняття проходять раз на два тижні повний день.

З отриманої інформації випливає, що більшою популярністю серед студентів користуються стаціонарна та заочна форми навчання. Фахівці UP-STUDY справедливо підмітили, що студенти вважають за краще проводити молоді роки у компанії однолітків, разом пізнаючи ази науки. При певних обставинах, коли немає можливості стільки часу приділити освіті, або в інших ситуаціях, можна вибирати й альтернативні форми навчання, які дають позитивні результати, правда вимагають самоорганізації та дисципліни.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини