Форми навчання у польських ВНЗ

7709
Facebook Twitter
Форми навчання у польських ВНЗ

Вирушаючи на навчання у Республіку Польща, українським студентам слід детально вивчити особливості та можливості, які відкриває Болонська система освіти.

Здобуття вищої освіти за кордоном набуває великої популярності серед студентів з країн СНД.

У багатьох державних та приватних ВНЗ, умови вступу для іноземних студентів дуже лояльні. Процес зарахування проводиться без іспитів, тільки на основі середнього балу атестата або диплома з українського університету. Однак, під час вступу на спеціальності медичного, творчого напрямку або з Картою Поляка, необхідно буде скласти профільні іспити. Вирушаючи на навчання у Республіку Польща, українським студентам слід детально вивчити особливості та можливості, які відкриває Болонська система освіти. Тому, дана стаття буде присвячена огляду основних форм навчання, які пропонують університети польської держави.

Структура вищої освіти у Польщі

Польські ВНЗ використовують Болонську систему навчання, але вона має певні відмінності від української структури освіти. На відміну від наших вищих закладів, у польських існує два періоди подачі заявок на вступ — літній (1 жовтня) та зимовий (1 березня). Навчальний рік в університетах Польщі розбитий на два семестри. Перший семестр триває з 1 жовтня по 31 січня, та закінчується екзаменаційною сесією. Другий семестр починається з 1 березня, триває до 30 травня та завершується також екзаменацією. У студентів ВНЗ Польщі є можливість вибрати зручний для них вид навчання, які ми більш детально розглянемо нижче:

1. Денна або стаціонарна форма є пріоритетним видом навчання у польській системі освіти. Як правило, заняття проходять у будні дні з понеділка по п'ятницю, та займають 20-30 годин/тиждень. Також, студентам виділяється 1-2 дні на самостійне вивчення матеріалу.

2. Заочна. При такому вигляді навчання, велика частина матеріалу надана на самостійне освоєння. Заняття проходять два рази/місяць у вихідні дні. Зазвичай, вони починаються з п'ятниці та закінчуються у неділю.

3. Вечірня. Як і на стаціонарі, заняття проходять у будні дні з понеділка по п'ятницю, тільки починаються вони у вечірній час після 16:00.4. Індивідуальна. Перехід на таке навчання можна здійснити тільки після першого року, та тільки з поважних причин або в якості заохочення за видатні здібності. Навчання проходить за індивідуальним графіком, який підходить студенту.5. Екстернат. Дозвіл на цю форму навчання можна отримати у сенату університету, та видається він в індивідуальному порядку. Графік занять проводиться аналогічно заочному відділенню, тільки студент має право не приходити на лекції/семінари, а освоювати матеріал вдома.

Яку форму навчання обрати?

Дане питання досить індивідуальне, тому фахівці UP-STUDY рекомендують Вам ознайомитися зі всіма плюсами та мінусами кожної форми навчання та самостійно зробити свій вибір. Найчастіше, студенти обирають між заочним та стаціонарним відділенням. Варто відзначити, що учні, які обрали для навчання стаціонар, зможуть глибше вивчити матеріал, щодня консультуватися з викладачами та швидко освоїти польську, англійську мову. Однак в учнів на стаціонарному відділенні не буде можливості повноцінно працювати, що може позначитися на фінансовому становищі студента. Заочна форма навчання підійде тим абітурієнтам, які надалі хочуть працевлаштуватися на повний робочий графік. Крім того, заочне відділення у багатьох ВНЗ дешевше, ніж денне.

У висновку, ми можемо сказати, що не важливо яку форму навчання вибере студент, головне — з якою старанністю він буде вчитися, та як в результаті буде використовувати можливості, котрі відкриває європейський диплом. Сьогодні, роботодавці на міжнародному ринку праці цінують професіоналізм, потенціал та особисті якості працівника. Європейський диплом надає випускникам університетів Польщі шанси працевлаштуватись на високооплачувані посади у всіх країнах ЄС та за його межами.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини