Як подати документи до польського університету? Покрокова інструкція

6886
Facebook Twitter
Як подати документи до польського університету? Покрокова інструкція

Стаття буде корисною для випускників українських шкіл, а також студентам з дипломом бакалавра через те, що ми розглянемо варіанти вступу та особливості, для всіх науково-кваліфікаційних рівнів, при різних обставинах.

Вибравши польську установу вищої освіти для отримання європейського диплома, у кожного абітурієнта виникає питання, про те, яким чином подавати документи, та які саме. Все логічно, адже освітня система Республіки Польща, трохи відрізняється від вітчизняної, в тому числі, в кожному ВНЗ є свої особливості, при прийнятті іноземних громадян. По-перше, потрібно визначиться, на якій підставі Ви можете претендувати на зарахування, далі, вже збирати та обробляти документи. Існують різні варіанти, але найголовніше для українців — можливість вступу без результатів зовнішнього національного оцінювання, і те, що в більшість університетів не потрібно складати іспити. Стаття буде корисною для випускників українських шкіл, а також студентам з дипломом бакалавра через те, що ми розглянемо варіанти вступу та особливості, для всіх науково-кваліфікаційних рівнів, при різних обставинах.

Покрокова інструкція при вступі до польського вищого навчального закладу

Все залежить від того, вирішили Ви вступати самостійно, або з допомогою компанії-посередника. На сьогодні, центр польської освіти UP-STUDY є лідером з надання освітніх послуг для українських абітурієнтів, та вступ з нами виглядає наступним чином:

1. Заповнення анкети на сайті, в яку потрібно внести всі особисті дані та побажання.

2. Підписання контракту з компанією, а після, з ВНЗ.

3. Вивчення мови та отримання відповідного сертифікату. До речі, для своїх учнів, UP-STUDY приготував можливість проходження безкоштовних мовних курсів.

4. Підготовка та відрядження на навчання.

Якщо Ви прийняли рішення вступати самостійно, приготуйтеся до тривалого процесу, який починається з вибору: підстави для вступу, міста, установи вищої освіти та спеціальності. При цьому, потрібно переглянути сотні варіантів, щоб скласти об'єктивну оцінку кожному з майбутніх виборів. Далі, процес виглядає наступним чином:

1. На сайті обраного ВНЗ прочитати детальну інструкцію для іноземців (під час вступу як громадянин іншої держави) або інструкцію для вступу на загальних підставах (якщо у Вас Карта Поляка). Чітко дотримуватися всіх вказівок.

2. Поступаючи як іноземець, Вам, майже у всіх установах потрібно буде зареєструватися в IRK. Обов'язково знайти контактну особу/відділ, який займається вступом іноземців, та слідувати інструкції. Для початку, необхідно вислати скановану копію атестата (диплома бакалавра), обов'язково перекладену на державну мову Польщі в присутності присяжного.

3. Етап зарахування. Більшість університетів приймають учнів без додаткових іспитів, за допомогою порівнювання балів атестата (диплома), приватні — в порядки черги подачі документів.

Але, профільні ВНЗ, наприклад, архітектурні, медичні, театральні, а також ті, які встановили власні критерії відбору, Ягеллонський Університет, Варшавський Університет — вимагають здачі внутрішніх іспитів.Після оформлення та врегулювання всіх деталей, слід очікувати відповіді та запрошення від обраного закладу вищої освіти на навчання.

Відкриття національної польської візи

Після того, як було отримано запрошення або повідомлення про зарахування від вищого навчального закладу, саме час починати процедуру відкриття національної польської візи категорії D, яка дозволить Вам легально проживати та вчитися в Польщі. Підставою для оформлення виступає університетське запрошення, а далі, потрібно підготувати, та в призначену дату подати:— заповнену візову анкету;— фотографії, одну вклеїти в анкету, другу — докласти до документів;— оригінали та копії паспортів;— страховий медичний поліс.Дана віза має термін дії до 1 року, та, по закінченню, її потрібно продовжувати, або оформляти більш довгостроковий документ. Завдяки тому, що скасовано правило 45 днів, студенту з чинною візою можна подавати документи на оформлення посвідки на проживання, яка для першокурсника становитиме 15 місяців.

З отриманої інформації випливає, що процедура оформлення документів для подачі їх до ВНЗ досить трудомістка тому, краще скористатися допомогою кваліфікованих фахівців. Буває, що кандидат в студенти недостатньо володіє мовою, та можуть виникнути складності при комунікації з контактною особою університету, і як наслідок, неправильне оформлення документів, яке не дозволяє зарахувати Вас до лав студентів. Краще, все продумати заздалегідь, і йти шляхом найменше опору та труднощів, тоді Ви зможете з радістю приступити до навчання, результатом якого буде отримання якісного європейського диплома, з відкриттям перспективи швидкого працевлаштування в іноземну компанію.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс польської

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримайте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла, курс польської в Україні та при ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини