Як отримати середню освіту у Польщі? Розповідь експерта

8311
Facebook Twitter
Як отримати середню освіту у Польщі? Розповідь експерта

У зв'язку з таким великим попитом на освіту у Польщі, далі, у статті ми розглянемо актуальні питання, які стосуються специфіки отримання середньої освіти у РП.

Все більше українських абітурієнтів замислюються над отриманням освіти за кордоном. Найчастіше, молодь з України зупиняє свій вибір на навчанні у середніх та вищих закладах Республіки Польща, тому що польська освіта відкриває великі перспективи для українських громадян, як під час навчання, так і після нього. У зв'язку з таким великим попитом на освіту у Польщі, далі, у статті ми розглянемо актуальні питання, які стосуються специфіки отримання середньої освіти у РП. Також, ми піднімемо тему про те, коли краще вступати у навчальні заклади Польщі — після 9 або 11 класу?!

Різновиди навчальних закладів для отримання польської середньої освіти

1. Базова школа. Вона є обов'язковим етапом навчання школярів. Триває базова школа шість років. Вона поділена на два періоди. У перших трьох класах впроваджена інтегрована система навчання: немає поділу на предмети, веде всі заняття один учитель. З четвертого по шостий клас вводиться поділ на дисципліни, які викладають різні вчителі, та з'являється класний керівник.

2. Гімназія. Після шостого року навчання у базовій школі, учні, віком 13-16 років, переходять у гімназію. Гімназисти, протягом трьох років, навчаються суспільно-гуманітарним та деяким технічним наукам.

3. Післягімназична освіта. Структура цього етапу навчання у Польщі відрізняється від української системи середньої освіти.

Українські школярі просто закінчують останні два класи середньої школи, а польські учні витрачають на отримання останньої стадії середньої освіти як мінімум три роки. Даний етап навчання поділений на такі заклади:

  • ліцей — це навчальний заклад, який надає середній рівень освіти. Навчання у ліцеї триває чотири роки, а після успішно складеної Матури, видається атестат зрілості;
  • технікум — це альтернатива ліцею, але крім повної середньої освіти, учні отримують професійну підготовку. Після складення необхідних іспитів, випускнику присвоюється кваліфікація, видається диплом, а також атестат зрілості;
  • профтехучилище — це базова професійна школа, яка формує початкову стадію професійної технічної освіти. Після складення іспитів, комісія профтехучилища видає учневі диплом, який підтверджує його професійні якості, та свідоцтво про закінчення школи. Далі, випускники конкретного училища можуть продовжити свою освіту у технікумах або ліцеях, поступивши відразу на другий рік навчання.

Процес вступу у середній навчальний заклад Польщі

1. Вивчити або удосконалити знання польської мови до рівня А2.

2. Підібрати, відповідно до Ваших побажань, польський навчальний заклад для здобуття середньої освіти.

3. Вибрати опікуна, який буде здійснювати кураторство на час навчання. Опікуном повинна бути повнолітня людина, яка офіційно проживає у Республіці Польща.

4. Оформити всі документи, необхідні для вступу до середнього навчального закладу.

5. Забронювати місце у гуртожитку.

6. Оформити візу на весь період навчання.

У висновку, ми можемо сказати, що отримання польської середньої освіти має як свої переваги, так і недоліки. Попри безкоштовне навчання у технікумах/ліцеях Польщі для іноземних громадян, українські кандидати зіткнуться з низкою інших прихованих фінансових витрат. За чотири роки навчання у середніх навчальних закладах Польщі, студентам з України доведеться оплатити проживання та харчування, страховку від нещасних випадків, витрати на канцелярію та підручники, медичне страхування. Також, більшість учнів 9-х класів не мають чітко сформованої думки про вибір своєї майбутньої професії. Крім того, деякі учні ще не готові жити самостійно та вимагають батьківського контролю. Отже, фахівці UP-STUDY рекомендують українській молоді закінчити навчання у школах чи технікумах в Україні, яке триває два-три роки, а здобувати вищу освіту вже в університетах Польщі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини