Додаткові платежі при навчанні у польському університеті

5787
Facebook Twitter
Додаткові платежі при навчанні у польському університеті

Попри те, що у XXI є відкритий доступ до інформації будь-якого роду, все ж можна зустріти людей, які думають, що вчитися за кордоном — вкрай дорого.

Попри те, що у XXI є відкритий доступ до інформації будь-якого роду, все ж можна зустріти людей, які думають, що вчитися за кордоном — вкрай дорого. У той час як значна частина українців вже встигли придбати якісний європейський диплом в одному з університетів Республіки Польща, або знаходяться на стадії навчання, інші просто висловлюють невдоволення з приводу вітчизняної освіти, не вчиняючи ніяких дій. Природно ніхто не говорить, що навчання у Польщі не вимагає вкладень, але сміливо можна заявити, що інвестиції не будуть перевищувати обсягу на Батьківщині. Крім плати за навчання, є деякі додаткові платежі, але не всі є обов'язковими. Зважаючи на це, щоб більш ґрунтовно розібратися в особливостях та призначенні дод.внесків, які ймовірно потрібно буде платити під час навчання в одній з структур РП, ми систематизували їх та представимо повним списком у даній статті.

Які додаткові платежі можуть лягати на плечі студентів польських університетів?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що викладені нижче статті додаткових витрат не всі є обов'язковими, а можуть стягуватися лише за певних обставинах. Пропонуємо вашій увазі дод.платежі та суми за ними:

— за видачу студентської легітимації (посвідчення студента) — 17 zł;

— за видачу дубліката студентської легітимації — 25,5 zł. До речі, щоб не нести додаткові витрати при втраті або пошкодженні цього важливого для студентів документа, доречно оформити електронний варіант посвідчення;

— за видачу диплома при закінченні навчання — 60 zł;

— за надання дубліката диплома про закінчену освіту — 90 zł;

— за видачу копії вкладиша підсумкових оцінок у перекладі на будь-яку іноземну мову — 40 zł;

— за видачу сертифіката — 5 zł;

— за надання сертифікату англійською мовою — 20 zł;

— оплата за різницю у програмах — 300 zł. Така плата вимагає внесення від тих студентів, які вирішили переводитися з одного ВНЗ до іншого;

— визначення індивідуального графіка складання іспитів та дипломної роботи організованого на прохання студента — 100 zł;

— видача індивідуальної думки (характеристики) щодо конкретного студента — 200 zł;

— плата за оброблення заявки на анулювання рішення про виключення студентів — 50 zł;

— плата за активацію після видалення зі списку учнів — 350 zł;

— отримання заявкових документів через 2 роки після закінчення навчання або виключення зі списку студентів — 100 zł;

— разовий платіж за запит на оплату — 10 zł;

— додаткова плата за навчання на іншій спеціальності — 1/3 плати за семестр;

— додаткова плата за навчання на іншому курсі — 1/2 плати за навчання відповідно до тарифів на напрям замовлення.

Крім цього, варто пам'ятати, що невдача на іспитах, яку неодмінно потрібно виправити також оплачується у касу обраної навчальної структури, та, у залежності від університету може скласти у перерахунку на українську гривню від 150 до 300 одиниць. Ще одним важливим моментом є графік оплати за освітній рік. Практично всі польські установи освіти дозволяють річну плату розділити на більш дрібні платежі та вносити їх не пізніше 15 числа кожного місяця. Можливо, такий варіант буде зручний для деяких студентів. Проте, нагадаємо, що плата у польських університетах, особливо у приватних, набагато нижче, ніж у будь-якій державі Європи, та незначно вище, ніж в українських, тому вона не буде обтяжливою для бюджету будь-якої середньостатистичної сім'ї.

Підсумовуючи, підкреслимо, що зазначені платежі не є обов'язковими, а вимагають внесення лише при необхідності отримання конкретного документа або інших обставин.

Це нормальна позиція кожного європейського ВНЗ, подібні платежі існують у сфері освіти будь-якої країни світу. Говорячи про польські університети, зауважимо, що саме ВНЗ цієї країни вже кілька років поспіль надають можливість отримання якісного європейського диплома зі справедливою платою за навчальний рік та обґрунтованими додатковими платежами.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини