Державні ВНЗ Польщі. Список переваг і недоліків.

10148
Facebook Twitter
Державні ВНЗ Польщі. Список переваг і недоліків.

У даній статті будуть виділені всі переваги і недоліки державних вищих навчальних закладів Польщі відносно приватних, і наведені приклади різниці вартості навчання між розглянутими категоріями.


Коли атестат про закінчення повної середньої освіти вже отримано, питання про продовження навчання дуже актуальне, так як це визначає подальше майбутнє абітурієнта. Визначившись з країною навчання, вибір ВНЗ є не менш важливою ланкою. І, хоча всі установи вищої освіти в Польщі надають якісне навчання, необхідно визначитись, пізнавати ази професії в державному чи приватному університеті? У даній статті будуть виділені всі переваги і недоліки державних вищих навчальних закладів Польщі відносно приватних, і наведені приклади різниці вартості навчання між розглянутими категоріями. Державні (публічні) ВНЗ Польщі — це, найчастіше, університети з багатовіковою історією, продуманою структурою факультетів і розвиненою інфраструктурою установи. Кількість студентів вимірюється тисячами, як місцевих, так і іноземних студентів. Державні інститути дуже популярні серед польських громадян, так як вони готують фахівців для вітчизняного ринку праці. В Україні була така ж ситуація, багато абітурієнтів прагнули здобувати освіту у ВНЗ державного типу, так як шанс працевлаштування був значно вище. Але зараз реалії відображають іншу тенденцію.

Переваги польських публічних установ вищої освіти

Незважаючи на свою велич і популярність, державні університети Польщі мають переваги більше для польських студентів, ніж для українців. Так, закінчивши престижний публічний ВНЗ, український випускник може місяцями шукати гідне місце роботи, в той час як його однокурсника поляка візьмуть на роботу набагато охочіше. Це обумовлено тим фактором, що державні інститути співпрацюють з вітчизняними роботодавцями і зацікавлені в насиченні ринку праці польськими кадрами. Все ж є і для іноземців деякі переваги, а саме:— отримання європейського диплому в відомому ВНЗ;— національна «шенгенська» віза з правом роботи на території країни отримання освіти;— можливість вибрати мову програми навчання (польська чи англійська);— вартість навчання нижча, відносно інших європейських країн;— стипендіальні програми, претендувати на які має право кожен абітурієнт.

Перелік недоліків державних установ вищої освіти Польщі

Безсумнівно, вибираючи установу для досягнення вищої освіти потрібно розглядати не тільки вигоди цього університету, а й притаманні їй недоліки. Для українців, які схиляються до вибору державного ВНЗ Польщі необхідно врахувати такі особливості:

  • процес вступу в рази складніше і більш тривалий, ніж у приватних закладах;
  • кількість студентів у групах обмежена;
  • вартість навчання мінімум в півтора рази вище від будь-якого приватного вищого закладу;
  • через величезної кількості студентів практично виключена можливість враховувати індивідуальні особливості учнів;
  • незважаючи на можливість претендувати на бюджетне місце, вимоги в державних закладах вищої освіти завищені;
  • найчастіше матеріально-технічна база поступається приватним університетам.

Порівняння цінової політики приватних і державних ВНЗ Польщі

Для прикладу порівняємо ціни на освітні послуги столичних ВНЗ Польщі. Престижний Варшавський Державний Університет пропонує отримання ступеня бакалавра, навчаючись польською мовою, з оплатою від €2000 до €5200 в рік, в залежності від напрямку обраних досліджень. У той час як не менш відома приватна Академія Фінансів і Бізнесу Вістула надає можливість, навчатися за програмою бакалаврату з оплатою від €1300 до €1450 на рік. Крім економії коштів, український випускник отримає можливість працевлаштування в міжнародні компанії відразу після закінчення ВНЗ, так як академія (і подібні до неї міжнародні установи вищої освіти) готує кадрів, орієнтуючись на тенденції світової економіки і міжнародного ринку. Непублічні університети співпрацюють з міжнародними компаніями і ефективно просувають своїх студентів за територією Польщі.

Отже, вибираючи державні ВНЗ Польщі, слід ретельно подумати, що вони можуть надати по закінченню навчання. Дійсно, історична та культурна спадщина більшості з них залучає до своїх лав багато студентів, але чи варто нести додаткові витрати не за освіту, а за розкручений «бренд», яким стали державні інститути? Беручи до уваги всі переваги і недоліки державних установ вищої освіти, необхідно пам'ятати, що жоден диплом державного вищого навчального закладу Польщі не допоможе швидко влаштується на перспективну роботу українцю, так як в пріоритеті громадяни Польщі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини