Державні університети України або ВНЗ Польщі. Що вибрати?

7012
Facebook Twitter
Державні університети України або ВНЗ Польщі. Що вибрати?

Ця стаття стане у пригоді абітурієнтам з України, які розриваються між вибором вітчизняних державних ВНЗ та освітніх структур Польщі, оскільки ми висвітлимо доцільність та наслідки кожного з прийнятих рішень.

Сфера вищої освіти в Україні вже давно почала впроваджувати в себе Болонський процес та інші передові методики, запозичені у європейських країн. На жаль, перетворення вітчизняного навчання постійно гальмується через різні фактори, серед яких: економічна та політична ситуації у країні, небажання самих ВНЗ змінюватися, присутність корупції та інші. Зважаючи на це, розуміючи малу кількість перспектив після здобуття освіти в українських провінційних містах, багато абітурієнтів віддають перевагу навчанню у столиці або взагалі в інших країнах. Найбільш частим вибором стають університети Республіки Польща. Ця стаття стане у пригоді абітурієнтам з України, які розриваються між вибором вітчизняних державних ВНЗ та освітніх структур Польщі, оскільки ми висвітлимо доцільність та наслідки кожного з прийнятих рішень.

Як відбувається навчання у державних університетах України?

Бажаючи вступити на бюджетне відділення необхідно надати високі результати, отримані під час проходження зовнішнього національного оцінювання. Також, деякі структури вищої освіти вимагають складання профільних іспитів. Зараховуються на пільгових підставах кандидати з найвищими результатами. Стипендії, які передбачені у вітчизняних ВНЗ навряд чи здатні покрити хоч половину місячних витрат студентів, тому забезпечення повністю лягає на плечі батьків. Не варто розраховувати й на повторення практики європейських студентів з приводу поєднання роботи з навчанням. В Україні немає таких роботодавців, які б платили хорошу заробітну плату при гнучкому графіку, по кілька годин на день. У цьому випадку буде страждати навчання або підробіток буде приносити невиправданий низький дохід. Що стосується якості та витрат на навчання, це окрема тема.

Викладачі, навіть маючи у своєму розпорядженні необхіднф знання та навички передають їх неохоче та не повною мірою. Це безпосередньо пов'язано з витратами на навчання, адже, враховуючи, що більшість студентів, для того щоб скласти іспити дають хабарі, оскільки не мають у своєму розпорядженні знання або викладач ставиться упереджено, витрати за рік навчання, не поступаються платному європейському навчанню. Якість освіти, на думку експертів, залишає бажати кращого, адже інформація, яку передають викладачі, є, найчастіше, застарілою та не відповідає потребам ринку праці.

Вступ та навчання у польських установах освіти

Абітурієнти мають можливість вибрати мову навчання (польська чи англійська), а також вступати без урахування результатів ЗНО та складання іспитів. Державні університети Польщі, при наявності Карти Поляка, дозволяють брати участь у конкурсі на бюджетне відділення. Завжди є можливість, попри форму власності вищого навчального закладу, претендувати на стипендію, завоювати грант або отримати індивідуальну знижку як від установи освіти, так і від компанії посередника.

Наприклад, абітурієнти, які вступають з центром польської освіти UP-STUDY, завжди мають можливість взяти участь в акціях, які допомагають заощадити на оплаті навчання, безкоштовно вивчити мову або інших додаткових пропозиціях. Якісний польський диплом котується в усіх індустріально розвинених державах.

Іноземцям доцільніше вибирати приватні структури, з огляду на це, фахівці UP-STUDY рекомендують придивитися до:

1. Вроцлавського університету бізнесу.

2. Академії фінансів та бізнесу Вістула.

3. Вроцлавського університету банківської справи.

4. Академії суспільних наук у Варшаві.

Отже, навчання в університетах Польщі має багато переваг та перспектив для іноземних абітурієнтів. Поки цього не можна сказати про вітчизняні ВНЗ. Знадобитися ще багато реформ та часу, щоб навчання в Україні відповідало стандартам Європи. А поки, все частіше вітчизняні кандидати на навчання стають студентами польських університетів, прийнявши, вірне та виважене рішення на користь європейської освіти.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини