День польської науки — 19 лютого стане новим національним святом

7430
Facebook Twitter
День польської науки — 19 лютого стане новим національним святом

День польської науки має відзначатися 19 лютого щорічно. Чому була обрана саме ця дата та планують проводити цей святковий день у лютому? Про це Ви дізнаєтеся з нарису.

9 січня 2020 року у парламенті Республіки Польща відбулося голосування щодо закону, який додає нове свято до календаря цієї європейської країни. Це День польської науки, який має відзначатися 19 лютого щорічно. Ідея зустріла ентузіазм — за законопроєкт проголосувало 423 депутати, проти ініціативи вступило 14 членів, а 7 осіб утрималися. Чому була обрана саме ця дата та планують проводити цей святковий день у лютому? Про це Ви дізнаєтеся з нарису.

День польської науки — чому 19 лютого?

Дата Дня польської науки вибрана не випадково. 19 лютого 1473 року — день народження одного з найвідоміших та видатних польських вчених. Цього дня народився Микола Коперник, та це данина його досягненням, адже він є важливим представником польської науки, тому була обрана зазначена дата.

Вибір саме цього числа зустрів не тільки ентузіазм, але й голоси критики. Одна з проблем полягає у тому, що цього часу у багатьох освітніх структурах Польщі все ще проводяться заняття, та, отже, буде утворюватися перерва у навчанні. Водночас, були відхилені такі пропозиції про зміну дати: 7 листопада — день народження Марії Склодовської-Кюрі та 10 грудня — Марія Склодовської-Кюрі одержала Нобелівську премію.

Що буде святкуватися у день польської науки?

Це день, коли студенти, академічні співробітники, люди науки та інші громадяни, та нерезиденти у РП, пов'язані зі сферою освіти та досліджень повинні особливо цінувати досягнення польських вчених та міркувати про роль науки у формуванні людської цивілізації. Це не буде вихідним днем.

В обґрунтуванні акта вказувалося, що установа такого свята буде «виразом найвищого визнання досягнень вітчизняних вчених в історії польського народу та держави за 1000 років». Автори проєкту також нагадують, що, хоча Республіка Польща і її національна самосвідомість перебували під загрозою війн та окупацій, наука була основою та місцем, де могли утворитися інші польські інтелектуальні еліти.

Святкування дня польської науки

Ідея Дня польської науки особливо сподобалася представникам Міністерства науки та вищої освіти, які хочуть поєднати цю дату з щорічною церемонією нагородження міністром науки польських вчених. Цей день також повинен бути особливо важливим для однієї з головних цілей польських університетів та міністерства, яка полягає у популяризації польської науки.

Законопроєкт, після його прийняття Сеймом, тепер буде підлягати голосування у Сенаті.

За останні кілька років уряд цієї європейської держави прийняв багато поправок до законів про освіту, а також розробив та впровадив «Конституцію для науки». Спростилася процедура оформлення страховки для докторантів, розширилася кількість стипендій та грантом, що допомагають заощадити на оплаті навчання, знялися обмеження на роботу студентів стаціонарної форми навчання (нерезидентам очного відділення не потрібні дозволи на роботу та відсутні часові рамки). Крім цього, вартість польської освіти нижче, ніж у будь-якій іншій європейській державі, та це при високій якості навчання та відповідності програм всім стандартам. Більш того, у зв'язку зі зміцненням позицій української національної валюти, вчитися у Польщі нашим землякам стало ще вигідніше. У порівнянні з попереднім роком вартість навчання у приватних університетах стала нижче на 10-15 тисяч гривень. При цьому, отримуючи європейський диплом у польських освітніх структурах, можна працевлаштуватися у будь-який індустріально розвинутих країнах. Зважаючи на викладене, не дивно, що проєкт вшанування польської науки був так тепло прийнятий депутатами.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини