Де у Польщі вчитися на юриста? Скільки заробляє фахівець з права?

2851
Facebook Twitter
Де у Польщі вчитися на юриста? Скільки заробляє фахівець з права?

Зі статті Ви дізнаєтесь: як стати юристом, а також, скільки заробляє адвокат у Польщі та за кордоном.

Закон як і раніше є одним з найпопулярніших кар'єрних шляхів у Польщі. Під час набору на навчання у 2021/2022 році право хотіли вивчати більш ніж 17000 осіб, причому це не тільки локальні кандидати, а й іноземці. Тому це п'ята за популярністю область навчання у РП. Дивлячись на це, варто розібратися у тому, які ВНЗ надають високу якість навчання за даним профілем, причому з адекватною платою за навчальний рік. Оскільки на ринку праці існує велика конкуренція, варто вивчити питання, щодо працевлаштування за кордоном. Зі статті Ви дізнаєтесь: як стати юристом, а також, скільки заробляє адвокат у Польщі та за кордоном.

Як стати юристом у Польщі?

Щоб стати фахівцем з права у РП, Ви повинні спочатку отримати ступінь магістра права — у державному або приватному університеті. Дослідження тривають 5 років та закінчуються захистом дисертації. Потім, щоб отримати можливість займатися професійною діяльністю, наприклад, юридичною або суддівською, необхідно заповнити так звану заяву на складання фахового іспиту. Ви також можете стати юристом без заяви (але цей аспект має додаткові нюанси та обмеження).

Говорячи про те, де краще отримати освіту, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що багато що залежить від напрямку майбутньої правової діяльності. Наведемо приклади декількох престижних університетів, які мають спеціальності, пов'язані з правом у різних напрямках:

За повним переліком, а також допомогою у процесі вступу, звертайтеся до будь-якого з наших 28 представництв UP-STUDY.

Скільки заробляє адвокат у Польщі?

Відносно високий заробіток юристів компенсує тривалий та важкий шлях навчання. Заробіток в юридичній галузі, виходячи з інформації, опублікованої Хейс, «Звіт про заробітну плату за 2021 рік» показує, що винагорода залежить головним чином від досвіду та посади:

  • директор юридичного відділу — 25000 злотих брутто
  • старший юрист — 25000 злотих брутто
  • офісний юрист — 15000 злотих брутто
  • внутрішній юрист — 13000 злотих брутто
  • молодший юрист — 6000 злотих брутто
  • помічник юриста — 5000 злотих брутто

У свою чергу, останні дані з сайту Wynagrarzenia.pl показують, що середній щомісячний заробіток юристів у Польщі становить 4970 злотих брутто. Це означає, що 50% юристів заробляють менше, а 50% заробляють більше. Водночас варто відзначити, що серед молодих, менш досвідчених юристів медіана становить 4100 злотих брутто, а для найдосвідченіших фахівців — 6400 злотих брутто.

У чому проблема заробітку польських юристів за кордоном?

Перспектива роботи за кордоном виглядає заманливо, але потрібно враховувати деталі. Наприклад, у Німеччині середня місячна зарплата становить близько 36000 злотих брутто. В Англії не набагато гірше — середня винагорода юристів становить 30000 злотих брутто. Юрист — це професія, тісно пов'язана зі Сполученими Штатами (в основному через популярні юридичні серіали). У США люди, що працюють у цій професії, можуть розраховувати на середній заробіток до 45000 злотих брутто на місяць! Однак пам'ятайте, що після навчання у Польщі Ви не обов'язково зможете працювати адвокатом за кордоном. Часто необхідно скласти ліцензійний іспит (наприклад, у США або Канаді), або пройти спеціалізоване навчання. Також, якщо Ваш профіль — «Національне право», навряд чи вдасться влаштуватися за кордоном.

Підсумовуючи, зауважимо, що шлях юриста довгий та тернистий. Це все окупається, але вимагає великих витрат грошей, часу та неймовірної витримки. Якщо це не про Вас, краще пошукати інший профіль, навіть попри його популярність, затребуваність та престиж.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини