Чи їхати в Польщу на навчання? Поради бувалих

10098
Facebook Twitter
Чи їхати в Польщу на навчання? Поради бувалих

Стаття буде актуальна для всіх тих, хто планує вступати за кордон та вибирає Польщу, як найоптимальніший варіант, оскільки, ми розглянемо специфіку навчання в РП, а також, викладемо поради бувалих студентів.

Приймаючи рішення здобувати вищу освіту в одній з європейських країн, батьки, разом зі своїми дітьми (школярами випускних класів) звертаються в такі компанії, як центр польської освіти UP-STUDY з хвилюючим їх питанням: «Чи дійсно вчитися в Республіці Польща настільки перспективно?». У реальності, навчання у Польщі дає позитивні результати, якісний європейський диплом та відкриває багато можливостей реалізувати свій потенціал на міжнародній арені, але, для того, щоб отримати всі дані переваги, необхідно старанно працювати. Стаття буде актуальна для всіх тих, хто планує вступати за кордон та вибирає Польщу, як найоптимальніший варіант, оскільки, ми розглянемо специфіку навчання в РП, а також, викладемо поради бувалих студентів.

Специфіка вищої освіти в Польщі

Просто так, нічого не дається, для позитивних оцінок в польських вищих навчальних закладах потрібні знання, а для практичного досвіду — відвідування семінарів, симпозіумів, конференцій, можливо, підробіток та активна життєва позиція. Завдяки тому, що система стаціонарного навчання передбачає 4 освітніх дні в тиждень, а один — виділяється для самоосвіти, є достатньо часу для позавузівської діяльності. Польська освіта відповідає всім європейським стандартам, при цьому, є найвигіднішою для українських та більшості іноземних абітурієнтів. По-перше, вступити можна без іспитів та результатів зовнішнього національного оцінювання. По-друге, річна плата нижче, ніж в інших країнах Європи, при цьому, якість на високому рівні. По-третє, не виникає складнощів з вивченням мови та швидко відбувається звикання до нових європейських обставин, завдяки польській привітності та певній схожості у культурі.

Польща підписала Болонську декларацію в 1999 році, а Україна в 2005, через це, системи кардинально відрізняються, оскільки, у РП було досить багато часу, щоб перейняти корисний партнерський досвід та брати участь в створенні єдиного європейського освітнього простору, на належному рівні. Тому, бажаючи отримати спеціальність в країні, котра динамічно розвивається, українці вибирають ВНЗ Польщі.

Поради бувалих студентів польських університетів

Складно в одній роботі викласти всі корисні настанови від тих студентів з України, які обрали установи вищої освіти РП, але, викладемо ті, які стосуються різних аспектів, як вступу, так і навчання, проживання, переїзду та інших моментів. Розглянемо наступні рекомендації:

1. Вступати краще та надійніше через компанію посередника, оскільки, при зборі та оформленні документів, виникають складності, майже, на кожному етапі.

2. Для українців, більш перспективними є приватні університети. Причому, плата в них значно нижче, а налагоджені контакти з іноземними роботодавцями відкривають шлях на міжнародний ринок праці.

3. Варто використовувати доступні програми мобільності студентів, міжнародні обміни та участь в наукових міжнародних програмах.

4. Для отримання першого досвіду роботи в європейському суспільстві, найкраще знайти підробіток на час навчання. Варіантів маса: від репетиторства, до заміщення фахівця за своїм прямим профілем.

5. Їдучи вперше на навчання, варто взяти лише техніку та найнеобхідніше, решта є (а іноді й дешевше) у РП.

6. Якщо є підстави, можна спробувати завоювати стипендію або грант, а також, намагатися отримати ексклюзивну знижку.

Підбиваючи підсумки, варто сказати, що, щорічно на міжнародний ринок праці виходять десятки тисяч відмінних фахівців з польським дипломом, які складають гідну конкуренцію випускникам інших європейських ВНЗ. Більшість студентів та випускників задоволені рівнем знань, які вони отримали в університетах РП, та змогли реалізувати себе в обраному напрямку. Звичайно, якщо й ті, які заявляють, що вони лише даремно витратили час, але, так відгукуються ті люди, які сподівалися отримати переваги тільки завдяки факту самого вступу до ВНЗ Польщі. Тому, таку оцінку об'єктивною вважати недоречно.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини