Що таке "Karta polaka"?

8091
Facebook Twitter
Що таке "Karta polaka"?

Чи чули Ви щось про такий документ, як Карта поляка? А може Ви вже бажаєте його отримати, але не знаєте з чого почати? Тоді ця стаття саме для Вас.

Ви маєте польське коріння? А, можливо, Ви — активний діяч і щось робите для розвитку Польської культури, освіти чи мови? Чи чули Ви щось про такий документ як Карта поляка? А може Ви вже бажаєте його отримати, але не знаєте з чого почати? Тоді ця стаття саме для Вас.

Що таке "Karta polaka"?

Ви маєте польське коріння? А, можливо, Ви - активний діяч і щось робите для розвитку Польської культури, освіти чи мови? Чи чули Ви щось про такий документ як Карта поляка? А може Ви вже бажаєте його отримати, але не знаєте з чого почати? Тоді ця стаття саме для Вас.Насамперед, слід зазначити, що 7 вересня 2007 року Польський сейм прийняв Закон “Про карту поляка”, в якому законодавчо визначив всі важливі питання: Що таке карта поляка? Яку юридичну силу вона має? Хто може її отримати? Які права та обов'язки має власник Карти?Перш за все, Карта поляка — це підтвердження Вашої приналежності до польського народу. І для того, щоб її підтвердити, важливо, щоб у Вас був офіційний документ, який безпосередньо свідчить про Ваш зв'язок з польським народом.

Який же документ може підтвердити Ваше польське коріння?

Це може бути свідоцтво про народження одного із Ваших родичів: мами або тата, бабусі або дідуся, або ж свідоцтво про народження і прабабусі, і прадідуся. В свідоцтві в графі про національність має міститися запис, що національність Вашого родича(ів) є польською. Звичайно, це може бути і будь-який інший офіційний документ, архівна довідка або паспорт громадянина Польщі. Головне, щоб у документі Ваших родичів було підтвердження їх польської національності чи безпосередньо польського громадянства.

Карта поляка без польського коріння

Не маєте польського коріння? Якщо протягом щонайменше трьох останніх років Ви активно сприяли розвитку польської мови, культури або робили щось хороше для польської нації — отримайте заяву від уповноваженої польської організації в Україні, яка підтвердить Вашу діяльність. Така заява теж свідчить про Ваше бажання бути приналежним до польського народу. На практиці, Карту поляка найчастіше видають особам, які мають польське коріння. Проте, якщо Ви дійсно без корисливих мотивів, а зі щирих намірів докладаєте зусилля для розвитку Польщі, і заява від польської організації відповідає дійсності, Ви безсумнівно маєте всі права для отримання Карти.

ХТО МОЖЕ ОТРИМАТИ КАРТУ ПОЛЯКА МИ ВЖЕ З ВАМИ РОЗІБРАЛИСЬ. НАСТУПНЕ ЛОГІЧНЕ ПИТАННЯ, ЯКЕ ВИНИКАЄ: ЯК ЇЇ ОТРИМАТИ? КУДИ ЗВЕРНУТИСЬ?

Для початку Вам потрібно буде записатись на співбесіду з консулом. Для цього Вам слід звернутись до Вашого консульського округу за Вашим місцем прописки. Консульських округів в Україні є шість: Київський, Вінницький, Харківський, Львівський, Луцький та Одеський Консульські Округи. Тобто, якщо Ви приписані в Житомирі, але навчаєтесь, працюєте чи тимчасово проживаєте в Харкові, звертатись Вам потрібно буде не до Харківського Консульства, а до Вінниці!

Як користуватися картою?

Після того як ви отримаєте Карту Поляка, показувати її треба разом із посвідченням особи. Передавати іншим картку категорично заборонено.Так що ж потрібно зробити, які документи підготувати й куди подати, щоб отримати зазначені вище права?

Визначились із округом подачі документів, тоді далі Вам потрібно записатись на співбесіду до консула. Контактні дані для запису Ви можете знайти на офіційних сайтах Генеральних Консульств Польщі в Україні. Для прикладу, якщо Ви прописані у Вінницькій, Житомирській, Хмельницькій чи Чернівецькій областях на співбесіду з консулом у Вінниці Ви можете записатись щопонеділка з 9:00 ранку до вичерпання місць. Лінії в дні запису перевантажені, тож записатися на розмову буде нелегко. Запис на співбесіду ведеться виключно польською мовою. Для запису Вам потрібно буде представитися польською мовою, тобто вказати своє прізвище, ім'я та номер телефону і, можливо, Ви зможете вказати місто, в якому Ви бажаєте проходити співбесіду, якщо це передбачено Вашим консульським округом. В свою чергу, польськомовний оператор назначить Вам дату, час та місце Вашої співбесіди. Запишіть дані і не забувайте. Приходьте на співбесіду завчасно — не спізнюйтесь!

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ РОЗМОВИ ІЗ КОНСУЛОМ

Записалися — півсправи уже зроблено. Наступний крок — найважливіший для Вас — це розмова з консулом.Для розмови з консулом Вам необхідно при собі мати:

Wniosek o przyznanie Karty Polaka, заповнений польською мовою та з вклеєною фотокарткою 3,5х4,5 для Шенген візи (бланк wnioskа і зразок його заповнення Ви можете знайти на сайті Консульств Польщі в Україні. Для друку wnioskа необхідно застосувати двосторонній друк); — Оригінали та копії всіх документів, які підтверджують польське походження Вашого родича. Наприклад, польське коріння має Ваша бабуся по маминій лінії. На розмову з консулом Ви маєте з собою взяти оригінал та копію свідоцтва про народження Вашої бабусі, де зазначено, що за національністю вона є полькою, або інший документ, підтверджуючий польську приналежність Вашої бабусі. Якщо Ваша бабуся змінювала прізвище, обов'язково має бути документ, який підтверджує таку зміну: свідоцтво про шлюб чи будь-який інший документ. Також обов'язково Ви маєте надати свідоцтво про народження Вашої матері. Якщо прізвище змінювала Ваша мама, аналогічно має бути документ, який підтверджує таку зміну. У кожного консула свої вимоги до документів, але краще пакет документів готувати по-максимуму;

Оригінали та копії Ваших документів (паспорт та закордонний паспорт, якщо він у Вас є). Якщо Вам ще немає 18 років, Ви маєте мати при собі додаткові документи: оригінал та копію свідоцтва про народження, оригінал та копію закордонного паспорту чи дитячого проїзного документу або оригінал та копія паспорту одного з батьків, де Ви вписані, як дитина;— Для неповнолітніх необхідна письмова згода про бажання отримати Карту Поляка. Зверніть увагу, що на співбесіді з неповнолітнім обов’язково мають бути присутні батьки.— Позитивне мислення та гарний настрій.

Отже, на розмову з консулом записались, документи підготували — далі Вас чекає сама розмова. Як підготуватись до розмови так, щоб отримати Карту Поляка, і чи варто її отримувати взагалі, читайте в наступній статті.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини