Білборди вітають українських іммігрантів у містах Республіки Польща

6122
Facebook Twitter
Білборди вітають українських іммігрантів у містах Республіки Польща

Представники муніципального культурного центру міста Жори заявили, що рекламні щити з вітанням іммігрантів, які приїхали з України, покликані поліпшити взаємини між останніми та корінними жителями. Подробиці в нашому огляді.

Влада Республіки Польща не раз висловлювали прихильність до народу України. Крім того, що щорічно спрощується процедура працевлаштування та вступу до університетів країни, також потрібно відзначити інші аспекти, які явно демонструють дружнє ставлення. Не можна залишити без уваги факт, що у такому місті РП, як Жори (Żory), стартувала рекламна кампанія, націлена на вітання українців, відсоток яких складає не менш ніж 10 в.п. від його загальної чисельності населення. Ініціатори, які перейняли естафету від своїх люблінських колег (у Любліні також проживає великий відсоток наших земляків) прагнуть навчити локальних жителів кількох вітальних фраз українською мовою.

Представники муніципального культурного центру міста Жори заявили, що рекламні щити з вітанням іммігрантів, які приїхали з України, покликані поліпшити взаємини між останніми та корінними жителями, а також підтримати українців за межами Батьківщини. Вони підкреслюють, що картинка з текстом українською мовою, нанесена на білборді, має величезне освітнє значення для поляків. Водночас, для гостей та тих нерезидентів з України, які прибули з довгостроковою перспективою, вони є підтвердженням того, що польське суспільство визнає та приймає їх. Що стосується написів на бордах, в основному вони містять елементарні фрази, такого типу, як: «Привіт», «До побачення», представлені польською та українською мовами (як кирилицею, так і транслітерованим латинським алфавітом, котрий використовується польською мовою). Крім цього, культурний центр цього куточка РП організовує міжнаціональні зустрічі, щоб поляки могли обговорити різні аспекти життя та діяльності з українцями.

Як вже раніше згадувалося, проєкт Жори став приймачем ідентичної ініціативи, організованої у Любліні, місті на сході РП, яка стартувала на початку 2019 року. Люблінська програма створювалася та підтримувалася неурядовою організацією Homo Faber, котра активно бореться з дискримінацією та інтеграцією.

Перто Скржіпчак з Homo Faber в інтерв'ю для газети Wyborcza підкреслив, що інтеграція є двостороннім процесом. Іноземці, які прибувають на польську територію повинні багато працювати, у першу чергу, щоб вивчити місцеву мову. Було б дуже до речі, якби жителі будь-якого з міст РП теж працювали у подібному напрямку, щоб показати, що країна та суспільство зокрема піклуються про нові жителів.

Варто зауважити, що в останні кілька років у РП зріс рівень імміграції до небувалих висот, можна сказати, що він один з найвищих в Європейському союзі. За 2017-2018 роки компетентні органи видали більше дозволів на проживання особам, які не є громадянами ЄС, ніж будь-яка інша держава-член союзу.

Як відомо, велика частина з осіб, котрі приїхали — це сусіди з південно-східної сторони, тобто України. Завдяки українцям вдалося знизити тиск на ринок праці РП, викликаний швидким економічним зростанням, рекордно низьким рівнем безробіття, високим рівнем еміграції та поганою демографічною ситуацією.

На думку Національного банку, завдяки іммігрантам з України вдалося створити до 11% зростання ВВП РП з 2014 року.

Говорячи у цілому, наші громадяни добре приймаються польською стороною. Опубліковані раніше дослідження показали, що більш ніж 50% позитивно налаштовані щодо українців, котрі приїжджають, лише трохи більш ніж 10% виявили негатив. Отже, такий маленький відсотковий показник не заважає українцям активно розвиватися на польській території, причому не тільки у зазначених містах, але й у більших куточках країни.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини