Складнощі отримання посвідки на проживання під час навчання у ВНЗ Польщі

6381
Facebook Twitter
Складнощі отримання посвідки на проживання під час навчання у ВНЗ Польщі

Які складнощі можуть зустрітися на шляху відкриття zezwolenie na pobyt? Як виглядає перелік документів та куди їх варто передавати, щоб отримати цей дозвіл? Про це Ви дізнаєтеся, прочитавши запропоновану статтю.

Для того, щоб іноземцю отримати кваліфікацію в одному з університетів Республіки Польща, необхідно мати документ, що дозволяє легально перебувати на території даної європейської держави. Зверніть увагу, навіть те, що українці можуть перетинати без перешкод та без додаткових дозволів кордон з РП на короткий термін, що обумовлено безвізом, не звільняє студентів від відкриття візи або оформлення інших документів. Національна довгострокова польська віза категорії D дає право жити та вчитися у Польщі, але термін її дії лише один рік. Зважаючи на це студенти, які прагнуть не тільки вчитися, а й реалізувати свій потенціал повною мірою на польській території, шукають варіанти, що дозволяють проводити свою діяльність у цій країні більш тривалий час. Таким документом може служити посвідка на проживання (Карта Побиту), але, чомусь не всі прагнуть її оформляти. Які складнощі можуть зустрітися на шляху відкриття zezwolenie na pobyt? Як виглядає перелік документів та куди їх варто передавати, щоб отримати цей дозвіл? Про це Ви дізнаєтеся, прочитавши запропоновану статтю.

Що являє собою Карта Побиту. Які документи потрібно надати заявнику?

Видача дозволів іноземцям на тимчасове перебування з метою навчання на очній формі здійснюється у формі адміністративного рішення, виданого воєводою регіону, на території якого проживає кандидат. Підставою видачі є заява. Також потрібно надати значний перелік інших документів, серед яких:

  • Форма заявки, заповнена відповідно до інструкцій.
  • Чотири фотографії, що відповідають наступним вимогам: неушкоджені, барвисті, з хорошою різкістю; розміри 35 мм х 45 мм; зроблені не раніше, ніж за 6 місяців до дня подачі заявки; зображення обличчя іноземця від верхівки голови до верхньої частини плечей, щоб обличчя займало 70-80% фотографії, на рівномірному світлому тлі, у лобному положенні, дивлячись прямо вперед з відкритими очима, з природним виразом обличчя та закритим ротом. Примітка: іноземець, що носить головний убір відповідно до принципів своєї релігії, може додати до заяви фотографію, яка показує його у ньому, за умови, що зображення обличчя повністю видно. У такому випадку до заяви має бути додана ще одна про приналежність до релігійної громади.
  • Ксерокопія чинного дозвільного документа.
  • Гербовий збір (без підтвердження сплати гербового збору відбувається повернення заявки).

При прикріпленні наступних документів скоротиться час розгляду заявки:

  • довідка з підрозділу, який проводить навчання, про зарахування, продовження освіти або про прийняття на підготовчий курс;
  • підтвердження оплати за навчання;
  • документи, що підтверджують наявність медичного страхування;
  • документи, що підтверджують наявність у заявника достатніх фінансових ресурсів для покриття витрат на проживання та повернення до країни походження.

Які можуть виникнути складності при оформленні Карти Побиту?

По-перше, як і при оформленні візи, потрібно ретельно стежити за правильністю внесення особистої інформації. По-друге, у залежності від воєводства можуть запитуватися додаткові дані, що відсуває термін отримання бажаного дозволу. По-третє, перелік документів для Карти значніший, а гербовий внесок більше, ніж при подачі заявки на візу, тому деякі студенти не бажають братися за цю справу.

Отже, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що студентам бакалаврату більш доречно після закінчення візи оформляти Карту Побиту. Так, процес займе більше часу та обійдеться трохи дорожче, але на перспективу це набагато практичніше. Перша Карта діятиме 12-15 місяців, наступні ще довше, тому, якщо студент бажає не тільки отримати якісний польський диплом, а й реалізувати свій потенціал у цій європейській країні, посвідку на проживання отримати більш доречно, ніж кожен раз продовжувати візу.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2026 + Курс польської

Акція 599 євро 299 євро

Вступайте на осінь 2026 та отримайте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла, курс польської в Україні та при ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини