Що роботодавець не може запитати під час співбесіди?

1447
Facebook Twitter
Що роботодавець не може запитати під час співбесіди?

Дана стаття буде цікавою для як студентів, так і випускників польських університетів, оскільки ми розповімо про тонкощі RODO та про те, що відповідно до нього потенційний наймач може запитати на співбесіді.

Студенти європейських освітніх установ планують майбутнє ретельно. Щоб вийти на локальний або міжнародний ринок праці затребуваним фахівцем, вони заздалегідь прагнуть отримати практичні навички. Це продуманий підхід, адже випускник з досвідом та дипломом більше зацікавить роботодавця, ніж той, який лише набув кваліфікацію, але про специфіку взаємодії у трудовому колективі, а також тонкощі виконання поставлених завдань знає лише у теорії. Зважаючи на викладене, зауважимо, що студенти польських та інших європейських університетів щосили намагаються знайти гідний підробіток. У зв'язку зі змінами у законі про персональні дані, є ті питання, які не зовсім коректно ставити під час інтерв'ю. Коли та скільки Ви плануєте дітей? За кого голосували? Ви палите? Це питання, які роботодавець не може ставити. Чому? Тому що він порушує закон. Дана стаття буде цікавою для як студентів, так і випускників польських університетів, оскільки ми розповімо про тонкощі RODO та про те, що відповідно до нього потенційний наймач може запитати на співбесіді.

Навіть рекрутери іноді ставлять питання, які не мають права. Трудовий кодекс чітко перераховує, яку інформацію роботодавець може отримати від кандидата. Список короткий — ім'я, прізвище, адреса та дата народження. Рішення про прийняття на роботу повинно, відповідно до закону, прийматися на підставі інформації про освіту та професійний досвід. Питання, які порушують конфіденційність, є незаконними.

Хвороби, пристрасті, слабкості. Чи має право про подібне питати потенційний роботодавець?

Роботодавець не може запитувати про стан здоров'я. Не потрібно зізнаватися у хворобах або поточних захворюваннях. Немає права запитувати, чи палить кандидат на посаду або чи залежить від алкоголю. Він не може попросити тести, які прийдуть йому у голову. Єдиним допустимим (у разі обов'язкового трудового договору) є загальний попередній та періодичний огляд лікаря-фахівця, який дозволяє визначити, чи може працівник виконувати роботу на посаді.

Заборонені наступні питання:

  • Чи страждаєте Ви якими-небудь хронічними захворюваннями?
  • Ви коли-небудь лікувалися психіатрично?
  • Які ліки Ви приймаєте?

Сім'я, діти, плани. Про що можна поставити питання?

Це та область, яка цікавить роботодавців. Та тут вони перетинають кордон, що частіше позначається на жінках. Їх запитують про плановане материнство та дітей. Роботодавець хоче бути впевнений, що він знайде співробітника, що знаходиться у доступності. Ставлячи такі питання, допускається дискримінація за ознакою статі. Питання про сексуальну орієнтацію також незаконне.

Наймач не може запитати:

  • Ви відвідуєте дитячий сад або школу?
  • Чи плануєте Ви завагітніти найближчим часом?
  • Чи є у Вас плани одружитися?

Як щодо поглядів, переконань та релігії?

Роботодавця не повинно цікавити, яке у кандидата на посаду віросповідання та етнічна приналежність. Він не має права питати, за кого проголосував, чи належить до профспілок або іншим організаціям претендент.

Список заборонених питань:

  • Ви католик?
  • Що Ви думаєте про політичну ситуацію у країні?

Як боротися з незаконними та некоректними питаннями?

Ви повинні враховувати той факт, що рекрутер може поставити питання, яке заходить далеко у конфіденційність. Це не робиться через погані мотивів, а, наприклад, через відсутність досвіду. Важливо реагувати відповідно. Іноді, коли Ви виглядаєте здивовано, роботодавець замислюється та знімає питання.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що іноді рекрутери балансують на межі, ставлячи питання так, щоб це звучало професійно, але розкривало особисту інформацію, наприклад, «Розкажіть про себе» або «Чи є якісь протипоказання для Вас, щоб влаштуватися на роботу?». У результаті, все залежить від того, що скаже кандидат. Якщо питання загальні, можна відповідати тільки на ті, які пов'язані з роботою та досвідом.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини