Великодні Свята у Польщі та вихідні дні цього періоду

3428
Facebook Twitter
Великодні Свята у Польщі та вихідні дні цього періоду

Якщо Вас цікавить, як польські громадяни святкують Великодню неділю та попередні дні, а також які дні у 2022 році держава виділила в якості вихідних, обов'язково варто прочитати запропоновану статтю.

Великдень більш відомий у Польщі, як Велканоц, є вкрай важливим святом для прихильників католицизму. Йому передують важливі релігійні свята та традиції, що збереглися у різних інтерпретаціях, яких досі дотримуються як люди поважного віку, так і молодь країни. Багато іноземних громадян, які сповідують інші релігії, відправляються до Республіки Польща на святкування цього великого дня, оскільки у різних регіонах можна зустріти такі звичаї, які вже не знайдеш ніде. Залежно від воєводства, дотримуються вливаного понеділка, повішення Юди, розмальовування яєць за допомогою різних технік та багато іншого. Якщо Вас цікавить, як польські громадяни святкують Великодню неділю та попередні дні, а також які дні у 2022 році держава виділила в якості вихідних, обов'язково варто прочитати запропоновану статтю.

Дати, які пов'язані з Великоднем

Звичайно, Великодня неділя є апогеєм події, але йому передує віддача данини іншим релігійним обрядам. Фахівці UP-STUDY рекомендують розглянути їх:

  • Жирний вівторок (традиція випікання та куштування пончиків з різноманітними начинками)
  • Шледзік (Масниця) (останній день випікання млинців та проходження жартівливого карнавалу)
  • Попелец (перший день Великого посту)
  • Вербна неділя
  • Святий понеділок
  • Страсна п'ятниця
  • Wielkanoc (Великдень)
  • Вливаний понеділок (Śmigus-dyngus) (офіційний вихідний)

Крім цього, для поляків, як продовження після Пасхи, дуже важливо відзначити, дотримуючись усіх ритуали:

  • Вознесіння Господнє
  • П'ятидесятниця
  • Корпус-Крісті (Тіло Христове)

Для тих, хто досить далекий від релігії, підкреслимо, щоб було зрозуміло, наскільки важливий Великдень для поляків та інших католиків, підготовка включає дотримання Великого посту протягом сорока днів. Пост стартує з Попелястої середи, коли священнослужителі посипають голови вірян попелом, нагадуючи, таким чином, про тлінність життя людини.

Традиції, поширені на польській території, пов'язані з Wielkanoc

Багато традицій відомі й людям, які сповідують християнство. Але є і ті, які є досить незвичними. Не будемо у черговий раз описувати обряди розмальовування яєць, освячення продовольства, Пасхального сніданку та вливаного понеділку, розглянемо ті, які не так звичні для українців та інших іноземців.

Похорон Журека та оселедця й przywołówki, або великодні звичаї у Куявах. Похорон курей та оселедця — це колишня народна великодня традиція, яка відзначалася в основному у Куявах. Колись люди дуже чітко слідували посту. У список заборонених продуктів входило не тільки м'ясо, а й молочні продукти таі цукор! Найчастіше меню обмежувалося голодуванням. З настанням Страсної п'ятниці та кінцем поста був відзначений кінець покаяння — відбувалися символічні похорони неприємного журека та оселедця. Серед жартівливих пісень виносили з дому та вішали на вербу, вирізаний з дерева або картону оселедець, а наповнену гарою лампочку закопували у землю або виливали. Після прощання з брудними стравами, люди поверталися для приготування рясних великодніх страв, які повинні були бути принесені в жертву у Велику суботу.

Краківські звичаї та традиції. Пучерокі — ця великодня традиція, яка святкується у Кракові та його околицях під час Вербної неділі. Чому "пучерокі"? Ця назва походить від латинського слова «пуер», що означає «хлопчик», а звичай відноситься до старого питання учнів Кракова. Учні складали грайливі промови та жартівливі вірші у церквах. Через невирішені жарти хлопчиків, їм заборонили з'являтися у міській церкві, але потім вони переїхали у села недалеко від Кракова. Ми побачимо звичку до Пухероку тільки у деяких місцях: у Бібіцах, Зелонки, Томашовице та Трояновіцах. У цих малопольських селах у Вербну неділю можна зустріти барвисто одягнених хлопчиків шкільного віку з високими, звуженими кепками з тканини, одягненими у дублянки та забарвленими у смолу обличчями. Вони співають та виконують промови на основі старих пісень та віршів. За презентацію вони отримують невеликі подарунки, які збирають у кошик.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини