Що робити з зайвою їжею після Великодніх свят?

1511
Facebook Twitter
Що робити з зайвою їжею після Великодніх свят?

Як бути з продуктами, які багато родин не встигнуть вжити? Розглянемо, що можна зробити, щоб не викидати велику кількість продовольства, що залишилася після Великодніх свят.

Приготування великодніх страв сходить до історії стародавніх традицій. Поряд зі збагаченням людей, під час святкової трапези з'являлося все більше делікатесів, а столи під їх вагою до сьогодні просто провисають. 21-е століття можна справедливо вважати століттям споживання, в якому люди купують більше їжі, ніж можуть реально з'їсти. Великодні свята наближалися дуже стрімко та ось вже урочистий сніданок для поляків та інших національностей, які сповідують католицизм позаду. Сьогодні Вливаний понеділок, день, коли у містах та селах Республіки Польща, молодь та люди поважного віку, що дотримуються традиції, виходять на вулиці, щоб поливати водою перехожих. Столи досі сповнені всяких страв, не всі ще наситилися, тому кожен буде надолужувати згаяне під час посту. Але як бути з продуктами, які багато родин не встигнуть вжити? Розглянемо, що можна зробити, щоб не викидати велику кількість продовольства, що залишилася після Великодніх свят.

Дослідження питання викидання їжі у Польщі

Нещодавно проведені дослідження показали, що 25% поляків та нерезидентів, які проживають у Польщі тривалий час, в якості основної причини витрати їжі у домашніх умовах вказують на занадто великі покупки. На жаль, серед країн Європи, РП займає сумне 5 місце за кількістю викидання продовольства до сміттєвих баків. Щорічно в урну відправляється не менш ніж 9 мільйонів тонн продуктів, це на одну людину у країні, тривожна кількість — сотні кілограмів втраченої їжі. Викидання продуктів також породжує інші проблеми. Виробництво продуктів пов'язане зі споживанням величезної кількості водних ресурсів. Іншим важливим питанням є виробництво багатьох тонн вуглекислого газу. З одного боку, це викликає занепокоєння з приводу екологічних проблем, з іншого — це катастрофічна картина, на відміну від того факту, що більш ніж 2 мільйони чоловік у Польщі живуть в умовах крайньої бідності, та сотні тисяч людей не можуть дозволити собі навіть одне гаряче прийняття їжі протягом дня.

Великодні свята також є особливим часом року, коли багато хто може допомогти іншим, проявивши трохи людинолюбства та доброї волі. У багатьох містах збори продуктів організовуються як до Різдва, Великодніх свят так і протягом усього року. Замість того, щоб викидати продукти, які люди не можуть вжити, Ви можете відвезти їх у місця, де проводяться такі збори їжі, тобто до різних типів притулків, продовольчих банків та організацій з надання допомоги, охоче приймають пожертви, включаючи овочі, фрукти, м'ясо, консерви, солодощі, заморожені продукти, червонувато-коричневі, макаронні вироби, крупи. Таким чином, у крайньому разі, трохи можна зробити, щоб зменшити кількість відходів.

Освітні проекти, які агітують не викидати їжу

Фахівці UP-STUDY звертають Вашу увагу на те, що проблема викиду великих обсягів їжі хвилює не тільки екологів, а й багатьох студентів польських університетів. Зважаючи на це з'являються такі освітні програми, які закликають поляків та інших жителів країни купувати та використовувати продукти з розумом. Щоб зменшити масштаби проблеми, варто не тільки у святкові дні, а й у будні дотримуватися елементарних правил:

  • не купувати більше, ніж може спожити сім'я за 3-7 днів (у залежності від типів продуктів);
  • уникати імпульсних покупок у продуктових магазинах;
  • готувати тільки той обсяг їжі, який зможуть вжити члени сім'ї або особи, які проживають на одній території та харчуються спільно;
  • не викидати незаймані залишки їжі. Наприклад, з картопляного пюре, що залишилося після обіду можна потім приготувати галушки. А із залишків м'ясної нарізки вийдуть відмінні міні омлети. Є сотні варіантів меню, яке можна скласти із залишків.

Отже, Великдень — світле свято, та, крім любові до родини та Бога, потрібно проявити свідомість. Готуйте стільки, скільки зможуть вжити запрошені гості та родина. Якщо трохи перестаралися із закупівлями, не варто лінуватися, подаруйте свято тим людям, які не можуть собі цього дозволити, відвезіть продукти у хорошому вигляді у відповідні центри, що допомагають нужденним. Також, варто перейнятися проблемою та викорінити з звичок суперспоживання.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини