Як стати стоматологом? Де отримати потрібну професію у Польщі?

4958
Facebook Twitter
Як стати стоматологом? Де отримати потрібну професію у Польщі?

Де вчитися на дантиста, а також, в яких університетах, котрі не є профільними, можна отримати професію, пов'язану з медициною. Про це ми поговоримо детальніше у статті.

Щоб стати стоматологом у Польщі, студенту необхідно отримати загальний ступінь магістра у сфері медицини та стоматології в одному з медичних університетів, причому навчання може проходити як у стаціонарному, так і заочному режимі. Немає іншого способу отримати професійну кваліфікацію, адже у випадку з цим напрямком діяльності, немає короткострокових курсів. Потрібно пройти повних два цикли навчання, щоб мати ліцензію на проведення практики. Де вчитися на дантиста, а також, в яких університетах, котрі не є профільними, можна отримати професію, пов'язану з медициною. Про це ми поговоримо детальніше у статті.

Що потрібно від претендентів на навчання спеціальності «Лікар-стоматолог»?

Вимоги до кандидатів можуть незначно відрізнятися у залежності від університету, але зазвичай на високому рівні обов'язкова комбінація наступних предметів: біологія, хімія, математика, фізика.

У рамках цієї професії в абітурієнтів є можливість вибрати спеціалізацію в одній з наступних областей:

  • стоматологічна хірургія;
  • щелепно-лицьова хірургія;
  • ортодонтія;
  • пародонтологія;
  • зубне протезування;
  • дитяча стоматологія;
  • консервативна стоматологія з ендодонтією;
  • епідеміологія;
  • практика охорони здоров'я.

Диплом про отримання кваліфікації дає право виконувати обов'язки стоматолога. Але це ще не всі вимоги. Стоматолог є однією з медичних професій. Пошуку роботи повинно передувати стажування в аспірантурі та складання іспиту LDEK (Medical-Dental Final Exam).

Стажування оплачується та проходить в обраному закладі освіти протягом 12 місяців (або більше, якщо цього вимагає програма). Його місце вибирає обласна медична рада, та стажист не може одночасно працювати в іншій установі.

Як йдуть справи, якщо учень є нерезидентом Польщі?

А що якщо кандидат на навчання — іноземець, громадянин країни-члена ЄС або іншої держави, що не входить до союзу, та він прагне стоматологом у Республіці Польщі? Чи можуть люди, які отримали кваліфікацію за кордоном, працювати у цьому європейському куточку? Так, але для того, щоб отримати право на це, вони повинні подати заяву про визнання кваліфікації разом з документами, що підтверджують придбаний рівень, до регіональної медичної палати або міністерства охорони здоров'я. Якщо стоматолог, який бажає працювати у Польщі, завершив навчання іноземною мовою, він повинен додатково скласти іспит з польської мови, який проводиться Вищою медичною радою.

Скільки заробляє стоматолог у РП?

Ціни на послуги у приватних стоматологічних кабінетах буде складно визначити як низькі. Почнемо зі статистики. Середня винагорода за посаду дантиста становить 3216 злотих нетто (виходячи з джерела: Національного обстеження винагороди, лютий 2019 року, Sedlak[&]Sedlak). 25% найбільш високооплачуваних стоматологів мають чистий оклад понад 4965 злотих. Вищевказані суми не здаються величезними. Однак слід враховувати, що початківець стоматолог отримує набагато меншу зарплату, ніж досвідчений фахівець, який має власний авторитетний офіс, наприклад, у великому місті, такому, як Варшава, Вроцлав, Краків, Лодзь. Також варто пам'ятати, що навчання дуже вимогливе, та, щоб стати цінним стоматологом, потрібно витратити багато часу на освіту та отримання професійного досвіду.

Якщо Ви орієнтовані на спеціальності, які опосередковано пов'язані з медициною, можна вибрати широкопрофільний ВНЗ: Академію фінансів та бізнесу Вістула, Університет банківської справи у Вроцлаві, Академію суспільних наук та інші обрані приватні університети.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що навчання, як і робота стоматолога, вимагає відповідальності, великих витрат часу та сил. Якщо Ви не впевнені, що такий терен Вам підійде, варто розглянути альтернативи, які пов'язані з медициною: дієтика, оздоровлення, соматичне здоров'я та інше. Відчуваючи сумніви з приводу того, що Ви здатні відповідати за життя та здоров'я людей, краще вибрати одну зі спеціальностей бізнес-напрямку, а наші кваліфіковані експерти допоможуть з визначенням конкурентної спеціальності, адже вони ніколи не втрачають популярності.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2026 + Курс польської

Акція 599 євро 299 євро

Вступайте на осінь 2026 та отримайте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла, курс польської в Україні та при ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини