Як отримати Карту поляка українцю?

7743
Facebook Twitter
Як отримати Карту поляка українцю?

Популярність Карти поляка зростає з кожним роком і мало не кожен українець бажає її отримати. Але, для того, що б отримати карту Вам потрібно буде пройти співбесіду з консулом.

Популярність Карти поляка зростає з кожним роком і мало не кожен українець бажає її отримати.

Але для того, щоб отримати карту, Вам потрібно буде пройти співбесіду з консулом. Ви повинні розуміти польську мову та добре спілкуватись польською. Не менш важливу

роль для отримання Карти поляка грають Ваші знання польської культури, історії, географії, економіки, науки, політики, релігії та традицій.

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО РОЗМОВИ З КОНСУЛОМ?

Готуватись до розмови потрібно ретельно. Запитати консул Вас може будь-що. Це можуть бути легкі питання: розповісти про себе, свою родину, польські традиції, чим крашанка відрізняється від писанки, що таке Мазурек Домбровського; і можуть бути складні питання історичного, географічного характеру, чи розповісти гімн Польщі (потрібно розповідати його стоячи), або навіть питання про сучасний політичний устрій. Тобто ті питання, на які Ви зможете дати відповідь тільки якщо Ви підготуєтесь до даної зустрічі. Але не хвилюйтесь, консул - не вовк, з'їсти чи завалити Вас він наміру не має. Якщо Вас консул запитує — відповідайте. Якщо не знаєте — скажіть про це. Головне не мовчіть. Не бійтесь говорити, навіть якщо польську мову Ви знаєте на початковому рівні. Вже були в Польщі — поділіться враженнями.

Ви читали Анджея Сапковського — розкажіть про нього, його книги. Можливо, Ви грали в комп'ютерну гру за польськими мотивами (The Witcher чи будь-яка інша) — розповідайте. Не завчайте стандартні відповіді на питання. Говоріть Ви, і, можливо, консул задасть Вам менше питань!

Співбесіда пройшла успішно — вважайте Карта Поляка у Вас в руках

Консул відмовив Вам, бо Ви чогось не знали. Не хвилюйтесь! Записатись на розмову зможете наступного місяця. Головне - звернути увагу на зауваження консула та не забувати практикувати мову. І сміло дійте далі.Якщо Ваші документи є достовірними, і Ви пройшли співбесіду, консул надасть Вам для підпису Декларацію про Вашу приналежність до польського народу. Пам'ятайте, підписуючи Декларацію про приналежність до польського народу, Ви маєте з повагою відноситись до традицій, історії та культури Польщі. Якщо Вас притягнуть до кримінальної чи адміністративної відповідальності за правопорушення, спрямовані проти польських цінностей, Карту поляка у Вас швидше за все заберуть та ще й до всього цього заборонять в'їзд до Польщі. Підписали? Чудово! Вже через три місяці Ви зможете забрати свою Карту Поляка, але перед цим краще уточнити інформацію, чи вона готова, зателефонувавши до Вашого консульства. Важливим є те, що Карта Поляка має свій термін дії — 10 років. Через 10 років Ви можете продовжити свою Карту, записавшись на розмову з консулом знову.

Нові правила поширюються лише на студентів денної форми навчання (не вечірньої, заочної). Тобто, якщо іноземець є студентом заочної чи вечірньої форми навчання, то для того, щоб він міг працювати на території Польщі, його майбутній роботодавець зобов'язаний отримати для нього дозвіл на роботу або зареєструвати заяву про намір доручити виконання роботи, незалежно від того, на якій підставі іноземець перебуває в Польщі: по візі або з посвідкою на проживання, отриману у зв'язку з навчанням в Польщі.

Карта поляка — нові можливості

Відповідно до артикуля 6 Закону “Про карту поляка” та інших суміжних законів власник Карти Поляка має такі права:— працювати на території Польщі на рівні з громадянами;— здійснювати господарську діяльність на таких самих засадах, як і громадяни Польщі;— безкоштовно навчатись, за умови здачі польських іспитів на рівні з поляками і навіть краще;— користуватися медичними послугами в надзвичайних ситуаціях;— отримати знижку 37% на квиток для поїздок на громадському транспорті, залізничних пасажирських поїздах, швидкісних та експрес-поїздах;— безкоштовний вхід до державних музеїв;

Також важливою перевагою для власників Карти поляка є те, що Ви зможете безкоштовно відкрити Національну візу типу D на рік. Така віза надає право перебувати на території Польщі безвиїзно протягом року. Наприклад, їдучи на навчання до Польщі, Вам не потрібно відкривати “Національну студентську візу”. Якщо Ви маєте Карту поляка, достатньо відкрити Національну візу за Картою. Таким чином, Ви ще й заощадите 19 євро на реєстрації до Пункту прийому візових анкет і 800-1000 грнна оформленні страховки, оскільки для Національної Візи за Картою Поляка достатньо самої Карти. При отриманні такої візи Ви можете вільно пересуватись країнами-членами зони Шенген. Така віза дає право подорожувати протягом 3 місяців у кожному шестимісячному періоді. Не менш важливий є і той факт, що власники Карти можуть отримати постійний вид на проживання і дозвіл на проживання безкоштовно (до 1 січня 2017 року вартість заяв на отримання таких дозволів становила близько 690 zł і більше).

Після звернення за постійним дозволом на проживання власники Карти поляка мають право подати до воєводи міської адміністрації заяву про отримання грошової допомоги (за подачу такої заяви платиться адміністративний збір 10-27 zł). Допомога призначається на термін до 9-ти місяців. Кошти має право отримати кожен член сім'ї заявника. Протягом перших трьох місяців подружжя буде отримувати допомогу в розмірі 50% від мінімальної заробітної плати, що дорівнює 925 zł на одну особу, а кожна дитина заявника отримає половину від цієї суми — 462,50 zł, наступні 6 місяців розмір допомоги зменшується: подружжя вже буде отримувати допомогу в розмірі 30% від мінімальної заробітної плати — 555 zł, а кожна дитина заявника отримає половину від цієї суми — 277,50 zł.

Отже, Карта поляка — це дійсно документ, який відкриває перед Вами безліч дверей. Позитивних моментів багато, але вирішувати, чи потрібна Вам така Карта, звичайно, Вам! Якщо потрібна — дійте! Далі все у Ваших руках. Не забувайте, що поряд з документально-юридичними питаннями, важливими є і питання моральні. Правильно налаштуйтесь, ретельно підготуйтесь, будьте терплячими, і все у Вас вийде.

ДОКУМЕНТИ, ЯКІ НЕОБХІДНО НАДАТИ ПРИ ОФОРМЛЕННІ:

1. П’ять фотографій 3,5х4,5см;


2. Прописка (або тимчасова прописка) на території Польщі чи договір оренди житла; 


3. Ксерокопія сторінок закордонного паспорту (3 шт.) – всі сторінки, де є помітки; 


4. Виписка з рахунку польского банку (сума на рахунку має бути не менше 10 000 польских злотих);


5. Страховий поліс (якщо страхування зроблено не в Польщі, то потрібен переклад польською мовою + переклад, завірений у нотаріуса); 


6. Підтвердження з університету, що Ви дійсно є студентом Вузу;

7. Квитанція про оплату за навчання в університеті;


8. Квитанція про оплату державного збору у розмірі 340 польских злотих; 


9. Квитанція про оплату карти побиту – 25 злотих.


10. Студентський квиток та його копія.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини