Робота під час навчання у Польщі - це не соромно!

7273
Facebook Twitter
Робота під час навчання у Польщі - це не соромно!

Згадайте популярні зарубіжні кіна про студентів, де типовий персонаж, який не тільки вчиться, відпочиває та насолоджується молодістю, але й працює.

Згадайте популярні закордонні фільми про студентів, де типовий герой, який не тільки вчиться, відпочиває та насолоджується молодістю, але й працює для забезпечення себе елементарними витратами на житло, дозвілля, подорожі, відкладає гроші на покупку власного авто чи інших речей, про які мріє.

Робота в Польщі

В асоціації відвідувачів закордонних фаст-фудів, супермаркетів, заправних станцій, при зустрічі з молодою людиною-працівником, відразу стає зрозуміло, що це студент. Не секрет, що европейські студенти, без допомоги батьків, самі покривають свої витрати, пов'язані з навчанням. Цьому сприяє і система самого навчання в Європі, яка є позмінною: перша та друга зміна. Тобто, якщо студент навчається в другу зміну 4 дні на тиждень, то в нього є достатньо часу для поєднання навчання разом з роботою.

Чому ж для українських студентів працювати під час навчання не є стандартною практикою? Справа, мабуть, полягає в прагматичності. Якщо середньостатистичний європейський студент за кілька місяців роботи може назбирати собі на недорогий вживаний автомобіль (при стандартній оплаті праці 400-500 євро на місяці), то для українського студента працювати потрібно буде кілька років (враховуючи, що ціни в Україні за такий самий вживаний автомобіль будуть вдвічі більшими).

Умови роботи для студентів

Наведемо до прикладу основні сфери зайнятості українського студентства в Польщі: телефонний консультант (вимоги: знання ПК та польської/англійської мови, заробітна плата 7-17 зл/год); робота на рецепції (вимоги: знання ПК та польської/англійської мови, заробітна плата 1000-1800 зл/міс), упакування коробок в супермаркеті (12 зл/год), вигул собак (50 зл за дві години), інша робота в супермаркеті, кафе, фаст-фуді чи заправній станції (від 2000 зл/міс). Для майбутніх програмістів є вакансії в інтернеті.

Не варто забувати, що підзаробіток під час навчання є не лише способом фінансової незалежності студента, також це досвід роботи, без якого буде в майбутньому важко влаштуватися за спеціальністю. В пропозиціях з працевлаштування у серйозних закордонних організаціях навіть є вимога до кандидатів про досвід праці на низькопрофільних вакансіях. Наприклад, щоб стати провідним фінансистом в банку, висувається вимога про попередній досвід роботи (під час навчання) на посаді касира щонайменше 1 місяць. Ця тенденція набуває все більшої популярності.

Підсумовуючи, варто зауважити, що 70% українських студентів, які вступили за Програмою, мають активний підробіток під час навчання, що дозволяє повністю покрити витрати за проживання і харчування, заощадивши кошти на подорожі чи інші розваги.Польський підрозділ UP-STUDY активно допомагає студентам, які шукають практику чи роботу під час навчання.

Витяг з постанови:

"На підставі національної візи «D», якщо вона була видана у зв’язку з навчанням, український студент може офіційно і без обмежень працювати у Польщі без дозволу на роботу, але тільки у липні, серпні та вересні, так званий літній період, період студентських канікул". Якщо студент, котрий перебуває на підставі візи, хоче працювати, наприклад, у жовтні чи впродовж року, він повинен отримати дозвіл на роботу, якщо це офіційне працевлаштування. В інакшому випадку можна працювати з обмеженням на тиждень по годинам, але не більше 20 годин в тиждень. Дозвіл на роботу отримує не студент, а роботодавець, який його наймає.

Про Програму UP-STUDY →

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини