Святкування дня Святого Миколая в Польщі та в Україні

2920
Facebook Twitter
Святкування дня Святого Миколая в Польщі та в Україні

День святого Миколая займає особливе місце, як в польських, так і в українських традиціях. Святого Миколая вважають не тільки захисником будинку від зла та опікуном дітей, але й пам’ятають, як людину з великою вірою та співчуттям.

Дня святого Миколая з нетерпінням чекають, як діти, так і дорослі, адже це не тільки час дарування подарунків, а й можливість провести час з близькими. В українських та польських традиціях святий Миколай відомий насамперед, як опікун, друг і благодійник дітей, а також він є причиною великих радощів та емоцій, які переживаються кожного року.

У кожній країні існують свої традиції святкування Дня святого Миколая. Власне, як і назва цього свята, а також і дати святкування можуть відрізнятися. Наприклад, у Польщі пам’ять святого Миколая відзначають 6 грудня, а називають його Миколайки, в Україні - 19 грудня, що зумовлено різницею східних і західних обрядів.

Легенда про святого Миколая

До наших днів збереглося небагато правдивих легенд та історій про святого Миколая, але в кожній з них образ святого Миколая зображувався, як таємнича людина, яка готова прийти на допомогу. Будучи дорослим Миколай завжди щедро ділився своїм багатством з нужденними, а також не припиняв цього робити коли став священником. Миколай щедро роздавав милостиню, а також вночі залишав мішочки з грошима перед будинками бідних. Звідси і пішла традиція поки інші сплять, класти для них подарунки під подушку або у спеціальний черевичок.

Одна з найвідоміших легенд про святого Миколая — це легенда про бідного чоловіка, який мав трьох дорослих доньок. Кожна з них хотіла вийти заміж, але на жаль грошей на придане в батька не було. Одного вечора святий Миколай вирішив допомогти та кинув гаманець з монетами по трубі в будинок, щоб старша донька мала достатньо коштів, щоб вийти заміж, який впав у панчоху, яку вона залишила біля багаття сушитися. Такий вчинок святий Миколай повторив і з другою дочкою, щоб вона також могла вийти заміж. Але на жаль Миколаю не вдалось залишитися не поміченим, адже батько був не в собі та ніч за ніччю пильнував біля вогнища, поки Миколай не повернувся і не приніс придане найменшій доньці. Коли Миколай зрозумів, що його помітили він просив батька нічого не говорити, щоб його добрі справи залишалися таємними. Однак історія незабаром стала відомою, і відтоді, коли хтось отримував таємний подарунок, вважали, що це від святого Миколая.

День Святого Миколая в Польщі

Миколайки — це традиційна, польська назва дня святого Миколая. Прийнято вважати, що з’являється він непоміченим у ніч з 5 на 6 грудня та залишає невеликі подарунки, солодощі і фрукти в спеціально заготовлених шкарпетках та панчохах. Всі слухняні діти в день святого Миколая отримують цукерки або іграшки, а неслухняним дістаються різки, які мають стати попередженням для бешкетників надалі намагатися вести себе трохи краще.

Цікаво, що поляки шукають подарунки від Миколайки в шкарпетках розвішаних над каміном. Якщо ж каміна в будинку не має, то шкарпетки можна вішати — над столом, на спинці ліжка та навіть на ручку дверей, адже так Миколай з легкістю знайде, куди покласти подарунки. В цей день прийнято не тільки дарувати подарунки рідним, але й проявляти турботу та милосердя до нужденних. Також у школах та університетах в день святого Миколая дітей і студентів пригощають пончиками та солодощами.

В деяких містах Польщі влаштовують мотопаради, які мають назву “Миколаї на мотоциклах”. Метою даного параду є зібрання коштів на купівлю подарунків та організації святкової вечері для нужденних та хворих дітей. Кожного року в таких парадах приймає участь близько 3000 мотоциклістів, які переодягнені в костюм Миколая. Також в деяких містах, наприклад, у Варшаві, Кракові та Лодзі влаштовують забіги святих Миколаїв. Все це не тільки піднімає настрій, але й створює святкову атмосферу.

Чому ж у Польщі саме 6 грудня святкують Миколая? Згідно легенд про Миколая, вважається, що саме цей день - день смерті святого Миколая, тому саме 6 грудня прийнято його шанувати. Поляки вірять, що святий Миколай володіє надзвичайною силою, яка допомагає та захищає.

День святого Миколая в Україні

Не зважаючи на те, що традиція святкування дня святого Миколая прийшла в Україну з Польщі, ще за часів Київської Русі, відзначають цей день двічі 6 грудня - католицький день святого Миколая та 19 грудня — православний день святого Миколая. Різниця в датах святкування пояснюється відмінністю Григоріанського та Юліанського календарів, а це цілих 13 днів.

Традиційно дітям в ніч 6 та 19 грудня відповідно, кладуть під подушку невеличкий подарунок, який має назву від “Миколайчика”. Крім того, подарунки можна дарувати не тільки дітям, але й усім близьким, яким Ви бажаєте добробуту та здоров’я. Крім того вважається, що у цей день потрібно обов’язково помиритися із недругами та роздати всі борги.

Напередодні свята діти пишуть листа святому Миколаю, в якому озвучують свої побажання, але спочатку потрібно чесно підрахувати свої добрі та погані вчинки. Так, як за легендою святий Миколай весь час спостерігає за дітьми та дарує подарунки по заслугах. Слухняним кладе під подушку подаруночки, а неслухняним – різки. Вранці діти дивляться під подушку і узнають, чи задоволений ними святий, адже винагороджує Миколай тільки хороші та добрі вчинки. Традиційно перед святом Миколая свої двері відчиняє Резиденція святого Миколая, де діти мають можливість не тільки озвучити Миколаю всі свої побажання, але й відвідати різдвяні міні-виставки та ознайомитися з історією походження свята. Свято Миколая відкриває низку різдвяних і новорічних урочистостей. Саме цього дня у містах України запалюють новорічну ялинку.

Не зважаючи на те, в якій країні Ви б не святкувати день святого Миколая, яких традицій Ви б не дотримувались, пам’ятайте, що перше за все потрібно привітати рідних та друзів, з цим світлим та чарівним святом, наповненим радістю та теплом.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини